Sport

Disse populære rennene kan NRK miste retten til å vise

Utfor i Kitzbühel, hoppuka i Bischofshofen, slalåm i Schladming. Disse har vært sendt på NRK i årtier. Nå kan det fort bli en endring.

Hannes Reichelt over Hausbergkanten i Kitzbühel under rennet i den spektakulære løypa i januar i år. Det var NRK som sendte TV-bildene hjem. Det er ikke sikkert det blir slik kommende vinter.
 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

TV-rettighetene til alpint, hopp og langrenn arrangert i Østerrike, har en tid vært ute til salgs. Det internasjonale skiforbundet (FIS) lar skiforbund i enkeltland stå for salget av medierettigheter. Nå er det Østerrike som selger, og alt fra hoppukerenn til alpinistenes holmenkolldag i Kitzbühel kan få nye kanaler.

I mange år har det vært NRK som har hatt rettighetene til å vise skisport fra Østerrike på norsk TV. Men nå kan det bli en endring. Det som skjer i Østerrike, kan ligne på det som skjedde i Sveits da TV 2 snappet alle rettighetene til idretter arrangert av FIS (Det internasjonale skiforbundet) i Sveits for noen år siden.

 • FÅTT MED DEG DENNE LANGRENNSSAKEN? Svensk sinne: – En slakt av kulturarven vår

Selv om det er åpent for alle å yppe seg i budkampen, ser det nå ut som de klassiske skirennene blir å se hos en norsk allmennkringkaster.

– Dette har vært en lang prosess hvor nå Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) er kommet i en posisjon hvor de trolig får kjøpe denne rettigheten, og da er vi inne, bekrefter Runar Østmo, rettighetssjef i NRK, til Aftenposten.

To norske konkurrenter

I Norge er det to kringkastere som er medlem av EBU: NRK og TV 2. De kan nå komme i en situasjon hvor de skal konkurrere seg imellom om rettighetene til å vise vinteridrett fra Østerrike på norske skjermer.

Østmo er ganske sikker på at det er EBU som til slutt får tilslaget.

– Og da vil i hvert fall noen av disse konkurransene gå på NRK, sier han.

Hopprennet i Innsbruck en av de første dagene i januar under hoppuka kan også havne på TV 2.

Det betyr at det må være forhandlinger mellom NRK og TV 2 om hvem som kommer til å vise hva til vinteren.

– Samtidig er jeg jo sikker på at alle i Norge uansett vil få dette på skjermene. Så fort EBU-avtalen er på plass, må vi sette oss ned med TV 2 for å finne ut hvordan dette blir, sier Østmo.

TV 2 kjøper gjerne

TV 2 er mer enn klar til å sende mer vintersport. De har hatt et vinter-OL og sender hver vinter både hopp, langrenn og alpint fra Sveits hvor de altså allerede har rettighetene.

– Vi er alltid interessert i rettigheter i dette markedet, sier Trygve Rønningen som er kanalsjef i TV 2.

 • Lest denne?
Les også

Torsdag blir omtalt som en av antidopinghistoriens viktigste dager. Dette må du vite om Russland-avstemningen i WADA.

Trygve Rønningen er kanalsjef i TV 2 og kjøper gjerne mer vintersport.

Han vil si veldig lite om hvordan det skal forhandles og hvilke posisjoner TV 2 vil innta når det eventuelt skal snakkes om retten til å vise blant annet alpint i Kitzbühel og hoppukerennene i Bischofshofen og Innsbruck.

– Vi har gode tradisjoner i Norge for å samarbeide om sportsrettigheter. Det viste samarbeidet mellom TV 2 og NRK under fotball-VM. Vi er et lite marked med begrensede midler, sier Rønningen.

PS: VM på ski i nordiske grener arrangeres i Seefeld i Østerrike. Disse rettighetene er ikke berørt av den nevnte usikkerheten. Det er NRK som sender ski-VM til vinteren.

Kjetil Jansrud (t.v.) og Aksel Lund Svindal med hvert sitt Hahnenkammtrofé etter dobbeltseier i super G-rennet i Kitzbühel sist sesong.

Dette er de viktigste rennene som NRK og TV 2 trolig må krangle om:

 • 27.–28. oktober: Verdenscupåpning storslalåm, Sölden herrer/damer
 • 21.–23. desember: Kombinert, Ramsau
 • 28.–29. desember: Alpint slalåm/storslalåm, Semmering, damer
 • 4. januar: Hoppuka, Innsbruck
 • 6. januar: Hoppuka, Bischofshofen
 • 8. januar: Alpint slalåm damer, Flachau
 • 12.–13. januar: Alpint utfor/super G damer, St. Anton
 • 25.–27. januar: Alpint utfor/super G/slalåm menn, Kitzbühel
 • 29. januar: Alpint slalåm menn, Schladming
 • 2–3. februar: Hopp damer, Hinzenbach

I tillegg kommer tre runder i verdenscupen snowboard.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5