Sport

Filip Ingebrigtsen falt, men fulgte brødrene til finale: – Det skal ikke være mulig!

Full klaff for team Ingebrigtsen.

DRAMA: Filip Ingebrigtsen falt underveis, men tok seg til slutt greit til EM-finale på 1500 meter. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

  • Kristian Oftedal Kvendseth
  • Reidar Løfaldli

BERLIN: Filip Ingebrigtsen tok seg videre til finale på 1500 meter under EM i Berlin, men det skjedde under dramatiske omstendigheter da 25-åringen falt på andre runde.

Mellomste bror Ingebrigtsen kom seg heldigvis fort opp igjen og spurtet inn til en imponerende tredjeplass med tiden 3,40.88.

Det holdt til finaleplass for den regjerende europamesteren på 1500 meter.

  • Fått med deg denne? Lillebrødrene har gjort Henrik Ingebrigtsens vei tilbake fryktelig lang

Slik så Ingebrigtsens ben ut etter fallet. Foto: Ørn Borgen, NTB scanpix

– Det er helt utrolig, det han leverer. Makan har jeg ikke sett. Går ned så det synger med 600 meter igjen. Så går han videre og får det til å se enkelt ut på oppløpet. Det skal rett og slett ikke være mulig, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

– Det er det som skjer i forsøk. Jeg måtte gjøre en ekstra jobb, men det gikk fint. Jeg klarte å beholde roen, sier en tilsynelatende uberørt Filip Ingebrigtsen etter målgang.

– Han kan falle én gang og likevel ta dem, sa Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet i går.

– Men han må unngå å falle to ganger. Det blir for mye, fortsatte trenerpappaen.

Det klarte Filip Ingebrigtsen, som altså gikk til finalen tross fall.

Henrik Ingebrigtsen og Ferdinand Kvan Edman i aksjon i det første kvalifiseringsheatet. Foto: Borgen, Ørn / NTB scanpix

Eldstebror: – Holdt hodet kaldt

Storebror Henrik hadde få problemer med å ta seg videre fra første heat.

27-åringen løp i det klart sterkeste kvalifiseringsheatet, og det så stygt ut på den siste runden før han satte inn sluttspurten og sikret en tredjeplass på tiden 3,49.54.

De tre beste fra hvert heat gikk automatisk videre til torsdagens finale.

– Jeg holdt hodet kaldt. Det er jeg godt fornøyd med. Jeg hadde en del å kjøre med selv om det var mye knuffing og jeg fikk en lang reise på sisterunden, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Det blir ikke noe stort problem å restituere etter dette. Jeg er godt trent og føler meg sterk. Jeg skal være på topp igjen til torsdagens finale, lover storebror Ingebrigtsen som har tatt medalje på 1500 meter i tre strake EM.

  • Ingebrigtsen-brødrene skriver historie i EM . Les hvorfor her.

På forhånd var tsjekkiske Jakob Holusa regnet som en av de største medaljefavorittene på 1500 meter i EM. Han kom i mål bak Henrik Ingebrigtsen og røk ut av EM allerede i forsøket.

– Jeg er fornøyd med å ha Holusa bak meg. Det er veldig bra at jeg klarer å slå ut en av de største konkurrentene våre, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Det beste løpet Henrik har gjort på år og dag. Kontrollert og veldig, veldig imponerende, vurderer trenerpappa Gjert Ingebrigtsen.

Trygt avansement for yngstemann

Jakob Ingebrigtsen løp i siste heat.

Den formen 17-åringen har vist gjennom sommeren, skulle være mer enn nok til å ta seg videre.

Og det gikk da også oppskriftsmessig for lillebror Ingebrigtsen. Han løp inn til en solid og trygg andreplass på 3,40.81.

– Jeg kontrollerte bare inn. Jeg kunne vunnet heatet, men konsentrerte meg om å spare kreftene til finalen, forklarer yngstebror Ingebrigtsen.

Han fikk ikke med seg fallet til Filip, men er ikke overrasket over at storebroren tok seg til finale selv med fall.

– Han har så mye å kjøre med, så mye løpsstyrke. Det er det han tar konkurrentene på. Filip er så sterk at ingenting overrasker meg, sier Jakob Ingebrigtsen.

TRYGT LØP: 17-årige Jakob sikret den tredje finaleplassen til familien Ingebrigtsen på 1500 meter. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Fjerde nordmann ute

Ferdinand Kvan Edman tok en syvendeplass på tiden 3,50.26 i første heat, og drammenseren er dermed ute av dansen for denne gang.

– Jeg prøvde å kjøre en plan der jeg lå ved listen og klinte til på slutten. Men det ble litt kluss på slutten, så jeg kom meg ikke frem. Jeg hadde litt ekstra, så jeg skulle likt å være i finalen, sier Edman til NRK.

Finalen på 1500 meter går fredag klokken 21.50.

Der skal Ingebrigtsen-brødrene kjempe mot Chris O’Hare, Charlie Da’Vall, Jake Wightman (alle fra Storbritannia), Homiyu Tesfaye, Timo Benitz (begge fra Tyskland), Marcin Lewandowski (Polen), Joao Bussotti Neves Junior (Italia), Simas Bertasius (Litauen) og Ismael Debjani (Belgia).

Brødrene Ingebrigtsen deltar også på 5000 meter i EM. Den finalen løpes lørdag kveld.

Les mer om

  1. Friidretts-EM
  2. Friidrett
  3. Jakob Ingebrigtsen
  4. Filip Ingebrigtsen
  5. Gjert Ingebrigtsen
  6. Henrik Ingebrigtsen