Stjernen kjempet seg opp sykkelsportens mest fryktede stigning. Så nektet han å krysse målstreken i protest

Lørdag er det klart for nytt drama opp «inhumane» Alto de l’Angliru.

David Millar protesterte etter ha fullført Alto de l’Angliru-etappen i 2002. Her reagerer han etter en velt tidligere på etappen. Millar ble etter hvert en stjerne i sykkelsporten, med fire etappeseire fra Tour de France og fem etappeseire fra Vuelta a España.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh

22. september 2002: En forslått David Millar gikk av sykkelen, rev av seg startnummeret og nektet å gå over målstreken. Han hadde nettopp forsert sykkelverdenens mest fryktede stigning, Alto de l’Angliru. Faktene ble tolket som en protest mot arrangøren.

15 år etter den minneverdige hendelsen er imidlertid Alto de l’Angliu, som ligger i Asturias-regionen i Nord-Spania, stadig på programmet i Vuelta a España. Ikke nok med det – lørdag vil stigningen avgjøre 2017-utgaven av rittet.

Arrangøren har vist til at den beryktede stigningen er som en magnet for sykkelinteresserte TV-seere. Angliru er imidlertid omstridt.

Den tidligere klatrestjernen Óscar Sevilla har kalt fjellet «inhumant».

– Det er ikke sykling. Du kan ikke bare tenke på å lage show, fordi mange sliter med å klare det, har Sevillas konkurrent Joseba Beloki sagt om stigningen.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

300 meter med 22 prosent stigning

Så hva er det som skiller Alto de l’Angliru fra andre, knalltøffe, sykkelfjell?

Lørdag skal rytterne bestige 1,266 høydemeter i løpet av 12,5 kilometer. Det innebærer en gjennomsnittlig stigning på knalltøffe 10,13 prosent. Den aller mest brutale delen kommer helt mot slutten av stigningen, og heter La Cuena les Cabres. Her er det blant annet 300 meter med 22 prosent stigning.

Vil du få et inntrykk av hvor bratt bakken er? Sjekk denne YouTube-videoen.

Og dette hardkjøret gjør store utslag – selv for verdens beste sykkelryttere. Blant annet ble Angliru avgjørende da Chris Froome tapte Vuelta-sammendraget til spanjolen Juan José Cobo i 2011.

Alto de l’Angliru er noe av det hardeste som finnes i sykkelsporten. Her kjemper spanjolen Joaquim Rodríguez seg opp stigningen i 2014.

I dag blir Angliru ofte sammenlignet med Passo di Mortirolo og Monte Zoncolan – to stigninger som er blitt legendariske i Giro d’Italia.

Stigningen kom imidlertid ikke på Vuelta-programmet før i 1999.

– Hvis det blir inkludert i rittet, blir det et syn TV-seerne aldri vil glemme, skrev Miguel Prieto, informasjonssjef i sykkellaget ONCE, i et brev til arrangøren. Og arrangøren lot seg overbevise.

Forrige VM endte i krangel. Her kan du lese hva Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen sier om samarbeidet nå:

Les også

Alexander Kristoff: – Vi er fortsatt uenige om hva som skjedde

Froome: – Ekstremt tøft

Etter at den spanske folkehelten José María Giménez vant opp til Angliru i 1999, har stigningen vært på Vuelta-programmet ytterligere fem ganger. Dermed blir lørdagens kraftprøve den syvende i rekken.

Chris Froome vant Tour de France tidligere i år. Denne helgen kan han sikre sammenlagtseieren i Vuelta a España.

Stillingen i sammendraget innebærer muligheter for sykkeldrama. Chris Froome er klar favoritt til å vinne den røde trøyen, men tåler ikke en alvorlig sprekk. Det er nemlig 1 minutt og 37 sekunder ned til italieneren Vincenzo Nibali, og etter han følger klatrestjernene tett som hagl.

– Det ville vært utrolig å vinne den tøffeste stigningen i dette rittet, Angiru. Men det største målet vårt i morgen er å beholde den røde trøyen, sa Froome etter fredagens etappe, før han senere beskrev trekningen som «ekstremt tøff».

Etappen til Alto de l’Angliru kan følges på Eurosport og TV 2 Sportskanalen lørdag ettermiddag. Målgang er forventet mellom 17 og 18.

Vuelta a España avsluttes søndag, med sjarmøretappen inn til Madrid.