Sport

Tidsskjemaet ble sprengt. Rasende Tour-stjerne skylder på slike bilder: – Ingen gjør noe med det

For TV-seerne er motorsyklene gull verdt. For rytterne kan de være et irritasjonsmoment.

Motorsyklistene kan ofte være en kilde til frustrasjon for Tour de France-rytterne. Her blir BMC-laget avbildet under 5. etappe av årets ritt. Foto: AP

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Da løypen til Tour de France ble offentliggjort, var det ikke mange som pekte ut den 8. etappen blant rittets aller hardeste. Lørdag ble imidlertid etappen gjennomført i et frenetisk tempo.

Etappetiden til Station des rousses smadret selv det raskeste tidsanslaget. 187 kilometer på 4 timer 30 minutter og 29 sekunder sitter i beina. Klatrestjernen Alberto Contador kalte etappen «veldig rask» og fortalte om en stressende dag på jobben. Nettstedet Cyclingnews brukte beskrivelsen «lynrask».

– Farten var høy fra starten av, og det roet seg egentlig aldri ned, sa Orica Scott-rytter Simon Yates til lagets hjemmeside etter etappen.

Les også

Froomes varsko før monsteretappen: – Kan bli store endringer

I storlaget Quickstep Floors sitter man igjen med en konkret forklaring på det vanvittige tempoet. Den danske sportsdirektøren Brian Holm fortalte nemlig at lagets kaptein Daniel Martin var «rasende på grunn av motorsyklene» etter målgang. Motorsyklene gir TV-seerne bildene fra de franske landeveiene, men for rytterne kan de være en kilde til frustrasjon.

– Han (Martin, journ.anm.) sier at gjennomsnittsfarten blir så høy fordi motorsyklene ligger for nærme feltet. Det er ikke første gang vi har nevnt problemet, men det er åpenbart ingen som har tenkt å gjøre noe med det, sier Holm til TV2 Danmark.

Daniel Martin skal ha vært rasende på motorsyklistene. Her ankommer han startområdet før den 8. etappen. Foto: AP

– Vi har akseptert det

Fenomenet Brian Holm snakket om har med ryttere som vil være med i utbrudd å gjøre. Motorsyklene gir nemlig angriperne ly for vinden. Dette stimulerer til hyppige angrep, noe som igjen skrur opp gjennomsnittsfarten i feltet. Ifølge Holm er ikke dette et problem som kun oppstår i Tour de France.

– Det gjelder i alle sykkelløp. TV-kameraene sitter generelt alt, altfor nærme, og det kan de merke i feltet, sier sportssjefen.

– På mange måter har vi akseptert at vi vinner sykkelløp på det noen ganger, og at vi også taper på grunn av det, fortsetter han.

Les også

Bildene av vinneren overrasket TV 2-kommentator: – Jeg har aldri sett det før

Knalltøff dag venter

Til tross for raseriet over motorsyklene, prøvde Dan Martin lykken mot slutten av etappen. Iren prøvde å rykke fra de øvrige sammenlagtfavorittene, men mislyktes.

– Jeg fikk en liten luke, men de andre var skikkelig oppmerksomme, sa Martin til Cyclingnews.

Lørdagens etappe ble altså tøffere enn de aller fleste hadde forestilt seg. Søndag blir en ny beinhard dag i Tour de France. Rytterne skal over tre fjell som er innenfor den tøffeste kategorien før de krysser målstreken i Chambéry.

Franskmannen Lilian Calmejane vant lørdagens etappe foran nederlandske Robert Gesink og landsmannen Martin Guillaume.

Les mer om

  1. Tour de France