OL-vinneren ble tvunget til å pantsette gullene. Nå selges de på auksjon.

Toni Nieminen var bare 16 år gammel da han vant to gull og en bronse i OL i Albertville i 1992.

Toni Nieminen i svevet da han vant gullet i storbakken i Albertville i 1992.
  • Kurt B. M. Haugli

Han var et hopptalent helt utenom det vanlige. Den nye Matti Nykänen ble han kalt. Så talentfull var han at han ble sendt til OL i Albertville. Ikke for å skaffe seg erfaring, men ganske enkelt fordi han var et stort medaljehåp.

Fryktløst gikk han til verket og vant gull i både storbakken og laghoppingen. I tillegg ble det en bronse i normalbakken.

Nedturene kom

Men karrièren skulle aldri bli like stor som forbildet og den store helten Matti Nykänen hadde. Etter renn i kontinentalcupen hvor han landet på 113 meter og ble nummer 14 i februar 2004 i Kuopio, var det slutt. Han var ennå ikke blitt 30 år, men den internasjonale hoppkarrièren var over.

En ting tok han etter Nykänen. Han klarte ikke helt overgangen til et liv uten hoppingen. Det endte opp med økonomisk fiasko og i perioder trange kår.

Toni Nieminen hadde en fantastisk sesong i 1991–92. Han var bare 16 år gammel, men kom hjem fra OL i Albertville med tre medaljer. Resten av karrièren skulle ikke gå like lett, og livet etter hoppingen har heller ikke gått på skinner. Han ble nødt til å pantsette medaljene fra OL uten å klare å løse dem inn igjen. Nå blir det solgt på auksjon.

Pantelåner

Det endte opp med at han gikk til pantelåneren og byttet inn OL-medaljene med penger. Han har aldri innløst medaljene, og derfor blir de nå solgt på auksjon.

– At jeg har hatt økonomiske problemer har vel ikke vært noen hemmelighet. Det er det som er greia her, og da det var på det verste, ble selv medaljene byttet bort mot kontanter, forteller Toni Nieminen til den finske tabloidavisen Ilta-Sanomat.

Gullmedaljene er verdsatt til 2500 euro (ca. 24.000 kroner), mens bronsen er verdsatt til 2000 euro (rundt 19.000 kroner).

Kan kjøpes tilbake

Nieminen har muligheten til å legge inn bud selv på medaljene, men vet ikke om han har midler til å gjøre det. Hans personlige økonomi er fortsatt svært anstrengt, noe som har vært offentlig kjent i Finland lenge.

– Dette er ikke slutten på noen som helst måte. Livet går videre, sier han til Ilta-Sanomat.

De som kan tenke seg å kjøpe medaljene til Nieminen er Sportsmuseet som ligger ved Olympiastadion i Helsinki.

Matti Nykänens medaljer hadde en lignende skjebne. De ble etter hvert kjøpt opp av Sportsmuseet i samarbeid med en innsamling i et magasin.

Toni Nieminen vant ni verdenscuprenn. Syv av disse ni seierne kom i sesongen da han tok to OL-gull.