Slår tilbake mot Olympiatoppen Sør: - De er hjertelig velkommen til å hjelpe oss

Leder og trener Finn Kollstad har i mange år forsøkt å få til et toppidrettsmiljø i friidretten i Kristiansand.

 Løpetrener Finn Kollstads erfaring er at det er vanskelig å etablere en toppidrettskultur, men han tar gjerne imot hjelp fra OLT Sør.

KRISTIANSAND: Uttalelsene hans kommer som en reaksjon på påstanden til Øystein Sylta, utholdenhetsansvarlig i Olympiatoppen Sør, om at Sørlandet mangler toppidrettskultur.

– Da vi startet Kristiansand Løpeklubb (KLK), var det blant annet med et ønske om å kunne tilby toppidrett, og vi tok løpere med til Kenya for å vise hva som skal til, sier Finn Kollstad, leder og trener i KLK.

Erfaringen hans er at det ikke er enkelt.

– Jeg synes friidrettsmiljøet her jevnt over har fått fram gode utøvere som har nådd ulike aldersbestemte internasjonale mesterskap på mellom- og langdistanse. Men til å ta det neste steget, trenger vi hjelp. Der er Olympiatoppen Sør hjertelig velkommen til å bidra, sier Kollstad.

Les også

Disse sørlendingene skal i aksjon i friidretts-VM for juniorer

Les også

11 sørlendinger på rekruttlandslaget i friidrett

– Økonomisk katastrofe

Han har ikke inntrykk av at toppidrettsvilkårene er dårligere her enn ellers i landet.

– Toppidrett er for de få, og en kultur for det tror jeg ikke er noe du finner i spesielt større grad andre steder i landet. Jeg har inntrykk av at det er få miljøer som klarer å holde satsingen over tid, sier Kollstad, og legger til:

– Toppidrett krever mye av både trener, utøver og klubb i tillegg til at det koster mye. Vi har folk som potensielt kan bli blant de beste, de skjønner alle hva som skal til, de har forsøkt, men det er kanskje ikke alle som har et ønske om å gjøre jobben når det kommer til stykke. Dessuten er det økonomisk katastrofe å satse så hardt på løping, når det gjør at du må trappe ned den sivile jobben. Kulturen er at det er alright å bli passe god, men når de blir voksne så finner mange ut at det ikke er verdt det, sier Kollstad.

Les også

Les også: - Det har vært utrolig uheldig med splittelse

– Stort potensial

Han konkluderer på følgende måte:

– Jeg tenker at det viktigste er at vi kontinuerlig tilbyr et miljø med gode trenere, hvor utøvere på alle nivå er velkommen. Og når det dukker opp noen som virkelig vil satse, så må vi være rustet til å tilby det, gjerne på tvers av klubbene, sier Kollstad.

Jarle Ausland, skitrener i Oddersjaa og tidligere landslagstrener i orientering, understreker at han ikke kjenner mangfoldet i idrettsmiljøet godt nok til å si noe generelt om toppidrettskulturen.

Jarle Ausland er tidligere landslagstrener i orientering, og nå langrennstrener i Oddersjaa.

– Men min erfaring er at det er mange talentfulle utøvere som er utålmodige og går for fort fram, og som kanskje gir opp fordi de pådrar seg skader eller mister motivasjon. Her tenker jeg at det ligger et stort potensial i den kompetansen OLT Sør besitter, som talentfulle utøvere i startfasen fortjener å få innsikt i, slik at de slipper å gå i den fella. Jeg tenker at det er viktig å være der ute idretten utøves for å fange opp og veilede der, sier Ausland.