Sport

Kaggestad avskriver Kristoff: - Han er forpliktet til å prøve

Alexander Kristoff er 99 poeng bak Marcel Kittel i kampen om grønn trøye i Tour de France.

Katusha-rytter Alexander Kristoff er sulten på etappetriumf tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Mark Cavendish, Arnaud Démare og ikke minst Peter Sagan er ute av Tour de France, noe som gjør at det er færre om beinet i kampen om den grønne trøyen.

– Det (frafallet) åpner opp litt, men jeg er fortsatt nesten 100 poeng bak Kittel. Først og fremst konsentrerer jeg meg om å vinne etapper. Det er det viktigste, sier Kristoff til NTB.

Han kommer imidlertid fortsatt til å gå for de innlagte mellomspurtene.

– Man vet jo aldri. Plutselig ryker det flere ut, slik Démare gjorde det på søndag. Da er jeg plutselig i ledelsen, poengterer Katusha-rytteren.

Les også

Mannefall blant Tour de France-stjernene. Arvesen: – Øker sjansene for norsk etappeseier betraktelig

Stunt-nei

– Kan det bli aktuelt med et stunt i fjellene, for slik å sikre deg poeng på innlagte spurter?

– Jeg tror ikke det. Slike stunt koster krefter. Jeg ser på det som viktigst å vinne etapper. Gjør man det, kommer man høyt opp i poengkonkurransen. Jeg ble vel nummer to bak Sagan det året (2014) jeg vant to etapper, svarer Stavanger-syklisten.

Så langt er det bare en nordmann som har fått den grønne trøyen etter at Tour-sirkuset har syklet seg ferdig i Paris. Thor Hushovd vant den grønne trøyen i både 2005 og 2009. Den siste gangen etter å ha tatt mange poeng på innlagte spurter, og på etapper hvor de rene spurterne ikke hadde mulighet til å vinne.

Les også

Harde anklager mot Tour-stjernen. Unnskyldningen hans provoserer konkurrent: – Fullstendig pisspreik!

– Bare noe han sier

TV 2s sykkelekspert og tidligere toppsyklist Mads Kaggestad tror Kristoff har svært små muligheter på den grønne trøyen, men at han er forpliktet til å prøve.

– Jeg tror det bare er noe han sier. Han vet at mye kan skje, vi har jo mistet både Demare og Sagan. Spurterne vet at de må være med, for man vet aldri. Kittel kan bli syk eller ha en dårlig dag, og plutselig så er han i posisjon til å ta trøyen. Men jeg tror både Marcel Kittel og Michael Matthews må ut av Tour de France for at Kristoff skal ha en mulighet på trøyen, sier Kaggestad til Adresseavisen.

Han mener at Kristoffs primære fokus bør være på etappeseiere, men at han må være med i kampen på de innlagte spurtene.

– Da er det dumt dersom han ikke har hatt tro på det tidligere og ikke tatt poeng. Han er forpliktet til å prøve, det er jo snakk om en del premiepenger også, sier Kaggestad.

Mads Kaggestad, ekspert. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fem spurtetapper igjen

Tirsdagens etappe fra Périgueux til Bergerac er 178 kilometer lang. Etappen er flat, noe som innbyr til massespurt. Også onsdagens etappe fra Eymet til Pau (203,5 km) gir Kristoff en vinnersjanse.

– Begge etappene skal passe meg bra, selv om jeg ikke helt liker avslutningen på onsdagens etappe. Men det blir to viktige etapper. Det er en del andre som pleier å være slitne etter den første uken av touren, mens jeg da pleier å være sterkere. Det øker jo sjansene mine. Det er en fordel, sier Kristoff.

Kaggestad mener at det er fem muligheter for norske etappeseire. De to første kommer i dag og i morgen.

– Sjansen øker for norsk seier for hver rytter som ryker ut av Tour de France. Vi har mistet Cavendish, Sagan og Demare, men de må fortsatt slå Kittel, Greipel, Bouhanni og Matthews. Det har vært mye snakk om opptrekkstoget til Kristoff, men nå har både Kittel og Boasson Hagen mistet viktige deler av opptrekket sitt. Så Katusha er ikke verre stilt enn de andre lagene, sier Kaggestad.

Les også

Mamma til Boasson Hagen etter spurtdramaet: – En annenplass er like bra som seier

Edvald Boasson Hagen har vært klart nærmest etappeseier av de norske rytterne så langt. I spurten mot Marcel Kittel på sjuende etappe til Troyes, skilte det mindre enn fem millimeter fra norsk seier.

– Jeg er usikker på hvem av dem som har vært raskest. Boasson Hagen har virket litt tung oppover, men har kompensert med å få mer trykk på flatene. Det er vanskelig å si, men jeg vil likestille sjansene til de to norske spurterne i etappene som kommer. I tillegg har Stake Laengen mulighet til å gå i brudd på alle etappene, og sjansen er der i etappene som er litt halvharde uten å være avgjørende for sammenlagtkampen, sier Kaggestad.

Les også

Tour de France direkte: Vanvittig dramatikk i utforkjøringene – Richie Porte ute av Touren etter stygt fall

Kittel i form

Han peker på Marcel Kittel som hovedkonkurrenten. Han har allerede vunnet tre etapper av årets tour. Hvordan slå tyskeren?

– Det går an å slå ham, Edvald (Boasson Hagen) klarte det jo nesten på 7. etappe. Der burde de ha blitt dømt likt, synes jeg. Dimension Data klarte å holde opptrekket helt fram for Edvald. Klarer man å komme helt inn mot mål med stor fart og med en mann foran seg, da er det muligheter, sier 30-åringen.

Kristoff, som ikke har vunnet en etappe på tre år, har fine bein før to viktige etapper går i gang.

– Jeg føler meg OK. Jeg er spent, for dette er en viktig uke. Kanskje kan også 14. etappe (lørdag, Blagnac til Rodez) være en vinnersjanse, sier Stavanger-syklisten.

Les mer om

 1. Tour de France
 2. Edvald Boasson Hagen
 3. Mads Kaggestad
 4. Alexander Kristoff

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Kristoff ble rammet av massevelt – sjanseløs i spurten

 2. SPORT
  Publisert:

  Mannefall blant Tour de France-stjernene. Arvesen: – Øker sjansene for norsk etappeseier betraktelig

 3. SPORT
  Publisert:

  Boasson Hagen stivnet - Sagan vant etter utrolig spurt: – Det skal ikke være mulig

 4. SPORT
  Publisert:

  Mørbanket Sagan stiller til start: – Øker sjansene for Kristoff og Boasson Hagen

 5. SPORT
  Publisert:

  Boasson Hagen i nytt målfoto-drama: – Han er litt for snill

 6. SPORT
  Publisert:

  Boasson Hagen tapte idrettshistoriens jevneste duell. Hans unike psyke imponerer ekspertene.