Spår mange år med dueller mellom Pedersen og Roest

– Nå er Sverre Lunde Pedersen bedre enn Sven Kramer. Jeg er sikker på at vi skal slå Patrick Roest også, sier Norges landslagstrener.

VIKTIG 5000-METER: Sverre Lunde Pedersens sprekk på 5000-meteren lørdag ble avgjørende for at allroundgullet til slutt gikk til Patrick Roest, tror de fleste. Bronsen fikk Sven Kramer.
  • Øystein Vik

Calgary: Sven Kramer (32) var aldri med i gullkampen og måtte nøye seg med bronsen. Selve duellen om verdensmestertittelen sto mellom Patrick Roest og Sverre Lunde Pedersen. Men i år, som i fjor, ble det gull til Nederland og sølv til Norge.

– Jeg føler at jeg vant sølvet i år. I fjor tapte jeg gullet, sier Sverre Lunde Pedersen til BT.

– Du virker ikke så skuffet?

– Nei, ikke slik det ble til slutt. Patrick Roest var bedre enn meg, rett og slett. Da er jeg fornøyd med sølv.

MOR PÅ TRIBUNEN: Patrick Roest ble gratulert av familien etter VM-gullet.

Pedersen spydde etter målgang

Minutter etter at han hadde stått på det nest høyeste trinnet på seierspallen i Den olympiske ovalen i Calgary, var smilet på plass hos Sverre Lunde Pedersen. Osingen gliste til og med like etter at han for n’te gang hadde måttet høre «Het Wilhelmus» klinge over høyttaleranlegget og se det nederlandske flagget bli hevet noen irriterende centimeter over det norske.

For søndag under allround-VM var han best av alle på 1500-meteren. Og på den avsluttende 10.000-meteren gikk han for første gang i sin karriere under 13 minutter.

Les også

Vi fulgte allround-VM på skøyter direkte

Det var bare det at Patrick Roest som kom i paret etterpå var enda bedre. Både på 10.000-meteren og under VM sett under ett.

– Jeg så Sverres tid og visste at det ikke var umulig for meg å vinne, sier Roest til BT.

Han hadde fordelen av å gå på Pedersens tider i begge de to lange løpene. 23-åringen klinte til med 12.51,17 på 10.000-meteren. Pedersens nye pers på 10.000-meter er 12.56,91.

– Jeg måtte ha gått 12.46 for å slå ham sammenlagt. Det var en tøff oppgave, sier Pedersen som spydde etter at han gikk mål. Han tok ut absolutt alt.

– Bedre følelse på isen

Roest, derimot, var godt fornøyd med seg selv.

– Jeg visste jeg måtte skøyte fort. I starten på 10.000-meteren tapte jeg litt til Sverre, men så fikk jeg en bedre følelse på isen og vant tid tilbake, analyserer Roest sitt eget løp.

– Hva avgjorde VM til din fordel?

– Jeg gikk fire gode løp. 500-meteren min var veldig god, og den ga meg en god følelse for de kommende distansene, sier Roest.

TYPISK FOR SESONGEN: – Jeg har hatt en ujevn sesong, og dette VM symboliserte slik sett hele sesongen, sier Sven Kramer.
Les også

Foreldrene tror fallet i Amsterdam har gjort Lunde Pedersen sterkere

– Roest ikke like stabil som Kramer

Med Kramer distansert, er det Pedersen og Roest det ser ut til å handle om i tiden som kommer.

– Sverre har vist at han er bedre enn Kramer nå, slår landslagstrener Bjarne Rykkje fast. Før han hever blikket og understreker følgende:

– Roest er ikke så stabil som Kramer. Vi skal slå ham i fremtiden, det tviler jeg ikke på.

Rykkje sier at den store forskjellen fra i fjor – da bare et fall gjorde at Pedersen ikke vant allround-VM – til i år, er 23 år gamle Roest.

– Sverre er ikke dårligere enn i fjor, han er bedre enn han har vært. Men Patrick Roest har tatt enda et steg. Han er mye bedre enn i fjor, sier Rykkje.

– Bra for skøytesporten

Pedersen ser frem til duellene med Roest som skal komme.

– Det blir veldig moro. Det blir mye trykk og spenning i Vikingskipet neste år (neste års arena for allround-VM), sier osingen.

Roest er enig i at det i øyeblikket ser ut som om det er han og Pedersen som skal kjempe om å være den beste allrounderen fremover.

– Det ser slik ut! Det blir vanskelig for oss begge, men det er bare bra for skøytesporten, mener nederlenderen.

Les også

Konkurrentene ble motivert av Lunde Pedersens sprekk

VIL IKKE AVSKRIVE KRAMER: – Du skal aldri avskrive Sven Kramer – han har vunnet ni VM-titler – men Patrick Roest og jeg er hakket hvassere enn ham på 500 meter, og så er vi sterke på de lange distansene også. Nivået er skyhøyt nå, sier Sverre Lunde Pedersen.

Skal analysere treningsarbeidet

Under VM enkeltdistanser for tre uker siden var Pedersen skarpere enn Roest. Da var det nordmannen som fikk gull (på 5000 meter), mens Roest måtte ta til takke med sølv.

– Jeg slo Roest i Inzell og er veldig stolt av det. Men denne helgen var han best, sier Pedersen.

Landslagstrener Rykkje sier han nå skal analysere hvordan han neste år kan bevare formen enda bedre slik at Pedersen er på topp både i VM allround og VM enkeltdistanser. Men akkurat nå kjenner han på at sølv er nederlag.

– Jeg er selvsagt skuffet over at Sverre ikke vant, sier Rykkje.