Sport

Før sesongen var det full oppvask - i dag ble det norsk dobbeltseier: - Det kunne ikke fortsette slik

Espen Andersen til topps i verdenscupåpningen i kombinert, Jan Schmid nummer to.

Espen Andersen (i midten) triumferte og kan feire med Jan Schmid (til høyre) og Akito Watabe. Foto: Richard Sagen

  • Halvor Ekeland

RUKA/TRONDHEIM: Etter fjorårets litt skuffende sesong for kombinertløperne, satte ledelsen og utøverne seg ned for å evaluere.

Det var lite som var bra nok. Store endringer måtte gjøres. I dag fikk de betalt for endringene.

Les også

Stusser over Northugs Instagram-stunt: – Ikke noe jeg ville ha gjort

– Fungerer bedre sammen

For det ble full klaff for kombinertgutta under verdenscupåpningen i Ruka fredag. Espen Andersen og Jan Schmid sørget for norsk dobbel.

Før sesongen har kombinertlandslaget vært på flere utenlandssamlinger enn hva de har vært tidligere. De har prøvd å ligne mer og mer på et lag.

– Hvis du sammenligner det med fotball, kan vi si at vi har flyttet litt på spillerne, slik at de fungerer bedre sammen, forklarer Espen Andersen etter seieren.

Lagfølelsen viste seg også da Magnus Moan gikk forbi smøreren i målområdet. Moan ga en tommel opp og sa at skiene var utrolig bra. Det var samme at ting ikke fungerte optimalt, det var ikke det som var det viktigste i dag.

Les også

Klæbo herjet med verdenseliten: – Det er så solid at du nesten blir skremt

Espen Andersen (med ryggen til) feirer med Jan Schmid. Foto: Richard Sagen

Første verdenscupseier

Andersen gikk ut som nummer to etter hopprennet, men distanserte enkelt Mario Seidl.

Inn på oppløpet hadde Andersen ristet av seg konkurrentene og kunne juble for sin aller første verdenscupseier. Det var faktisk hans første individuelle pallplass.

Jan Schmid gikk ut 38 sekunder bak Seidl, men gikk forrykende i sporet. Han hentet først Wilhelm Denifl og deretter Martin Fritzl før han til slutt rykket forbi både Akito Watabe og Seidl.

- I fjor gikk det meste stang-ut. I mange år har vi bare spart og spart, noe som har gått utover opplegget vårt. Det har gitt dårlig med samlinger og vi har måttet dra alene hit og dit, sier Schmid.

Les også

Kokslien utmanøvrerte Graabak og sikret kongepokalen

– Må trene sammen

– Da satte vi oss ned i fjor og sa at det ikke kunne fortsette slik. Vi må trene sammen for at hver enkelt skal bli bedre, fortsetter han.

Det tror bursdagsbarnet (34) er grunnen til pangstarten i verdenscupåpningen.

– Siden mai har vi hatt tre skikkelig gode samlinger. Opplegget har vært noe helt annet enn i fjor og det ser vi på resultatene, sier Schmid.

Landslagstrener Kristian Hammer bekrefter at treningene har blitt mer profesjonalisert etter oppvaskmøtet.

Les også

Avslører ekstremøkta som gjør Klæbo monstersterk

– Bestemt oss for å gå tøffere

– Vi har jobbet hardt, hele gruppa. Vi har vært mer sammen og mer samlet som gjeng. Vi har hatt en tydelig linje og vært enige om fokuset. Vi dro til utlandet for å få være alene, sove, trene og spise sammen. Det har vært viktig å brukt mye tid sammen, sier Hammer.

– Vi har investert mer i det, ingen tvil. Før måtte vi ha mange gratisdøgn på hotell i Norge. Nå har vi mer å rutte med og bestemt oss for å gå et tøffere løp, fortsetter landslagssjefen.

Watabe innkasserte tredjeplassen etter å ha tatt seg forbi Seidl like før målgang.

Les mer om

  1. Kombinert