Supertalentet tok EM-sølv og knuste nordisk rekord: – Kom nesten som et sjokk

Tomoe Zenimoto Hvas (19) svømte inn til sølvet på 200 meter medley. Det greide han med tiden 1.51,74 under kortbane-EM i Glasgow.

Tomoe Zenimoto Hvas fosset inn til EM-medalje i Skottland.
  • Bernt Harald Brennevann

Unggutten endte kun bak greske Andreas Vazaios. Med løpet revansjerte han torsdagens noe skuffende femteplass på 100 meter butterfly. Da jaktet han Norges første gullmedalje i internasjonal svømming på sju år, men var ikke i nærheten.

Det kom ikke som en overraskelse at Hvas ble medaljevinner, men tiden hans vakte oppsikt. Ifølge NRK er 1.51,74 den niende beste i verden på 200 meter medley noensinne. Kun to europeere har svømt kortbanedistansen raskere enn 19-åringen fra Bærum, som var feltets yngstemann.

– Tiden overrasket meg. Jeg måtte se på tavlen fem til ti ganger før jeg innså at tiden faktisk var nede på 1.51, sier Hvas på telefon fra Skottland.

Hvas hevdet seg i EM-finalen på 200 meter medley.

– Overrasket oss

Landslagstrener Petter Løvberg mener unggutten overgikk alle forventninger i EM-finalen.

– Vi snakker her om en verdensklassetid. Får har svømt så fort før. Så det overrasker oss litt at han kan ta et så stort steg, sier Løvberg.

Tidligere på dagen forbedret han sin egen norske rekord på 200 meter medley under fredagens forsøk. Det gjorde han med 1.53,74, som også var nordisk bestenotering.

Noen timer senere smadret han tiden med nøyaktig to sekunder. Hvas ledet halvveis, men hadde falt ned til sølvplassen da det gjensto 50 meter. Til slutt skilte det 89 hundredeler opp til Vazaios. Phillip Heintz fra Tyskland tok bronsen.

Allsidig svømmer

Tomoe Zenimoto Hvas er et skikkelig supertalent. Allerede som 17-åring slo han til med bronse på 200 meter medley under senior-EM i København. To år senere gikk han ett hakk opp på pallen.

I fjor høst vant han gull på samme distanse i ungdoms-OL. Han tok også sølv på 50 meter butterfly og 50 meter rygg i samme mesterskap.

Hvas er en svært allsidig svømmer. Unggutten rår tilsammen over hele ti norske rekorder på kort- og langbane.