Dramatisk for Kristoff: Jublet for seier, men tapte på målfoto

Alexander Kristoff tapte for Peter Sagan med én centimeter. Unggutten Sondre Holst Enger ble nummer tre.

Alexander Kristoff tapte med minst mulig margin mot Peter Sagan.

Peter Sagan vant dagens etappe i Tour de France på svært dramatisk vis — og med minst mulig margin - foran Alexander Kristoff:

Kristoff ledet lenge på oppløpet og var på god vei mot seier, men Sagan kom i full fart bakfra.

Da mållinjen nærmet seg var det dødt løp mellom de to. Kristoff så ut til å krysse mållinjen først, og slo knyttneven gjennom luften og jublet for seier.

TV 2s kommentatorer formidlet seieren på engasjerende vis, og berømmet Kristoff for å endelig ha tatt sin første etappeseier i årets Tour de France.

— Det var godt å være nummer en! Nå slipper jeg å høre dette maset fra dere, sa Kristoff jublende i seiersintervjuet med TV 2 - bare 30 sekunder etter å ha krysset mållinjen.

Så kom den nedslående beskjeden. På målfoto ble Peter Sagan dømt foran Alexander Kristoff. Reprisene viste at Sagan dyttet sykkelen foran Kristoff i det perfekte øyeblikk. Sagan var én centimeter foran nordmannen akkurat da de krysset mållinjen.

En svært etterlengtet etappeseier ble til en bitter skuffelse for Kristoff.

Etter 210 kilometer på sykkelen, en vanskelig avslutning og en god spurt tapte nordmannen med én centimeter.

— Sagan kastet nok sykkelen lenger foran enn meg. Det spørs nok om det ikke gjorde utslaget. Det er surt. Laget jobbet veldig godt for meg i dag. Jeg gav alt på slutten, men hadde sure bein. Jeg konsentrerte meg om å spurte alt jeg hadde, og så ikke mållinjen tidsnok til å kaste fram sykkelen, sa Kristoff da ryktene om Sagan-seier begynte å gå.

Alexander Kristoff tapte med minst mulig margin på mandagens etappe av Tour de France (Arkivfoto)

— Å være så nære, men å misse med en centimeter. Det er utrolig kjedelig. Men vi må bare leve med det, sa Kristoffs Katjusja-sjef, Viatcheslav Ekimov, til TV 2.

Les også

Kristoffs sjef: - Det er to år siden han vant. Det er på tide med en ny seier nå.

— Kristoff sterkest

Etter at TV 2 viste målfotoet til Kristoff, sa nordmannen følgende:

– Jeg er fortsatt i spurt. Jeg ser jo at jeg hadde vunnet om jeg bare hadde kastet sykkelen. Det var en tabbe av meg, sa Kristoff, før han fyrte av et kjent norsk banneord.

Sagen vant nok en etappe i årets ritt - hans tredje til nå. Også Sagan trodde at Kristoff hadde vunnet.

— Kristoff gjorde en feil på oppløpet. Jeg visste ikke at jeg vant, så det var en god overraskelse. Kristoff var den sterkeste i dag, sa Sagan til TV 2. ## Opptur for Holst Enger

Unggutten Sondre Holst Enger gjorde en kjempeetappe og ble nummer tre, bak Kristoff.

Holst Enger gjorde det Kristoff ikke maktet - kastet sykkelen i rett øyeblikk - og snek seg de nødvendige centimeterne foran konkurrentene.

— Jeg er utrolig fornøyd. Det er det største jeg har gjort i karrieren, sa Holst Enger til TV 2 etter målgang.

Edvald Boasson Hagen ble nummer ni.

— Jeg lå i perfekt posisjon. Rett foran meg var det en rytter som hadde gjort jobben sin, og jeg måtte hogge på bremsen. Da tapte jeg mange plasser. Jeg ødela for meg selv, sa Boasson Hagen.

Sett denne?

Les også

Da den colombianske rytteren spurtet mot seier, gjorde TV 2 et spesielt grep

Breen viste seg fram

Dagens etappe startet i Moirans-en-Montagne, helt øst i Frankrike. Den 16. etappen holdt seg unna de store fjelltoppene, og gikk relativt flatt nede i dalene på vei inn i Sveits – og mot hovedstaden Bern.

Starten foregikk likevel i et kupert og svingete landskap. Et kvarter ut i etappen var det Tony Martin og Julian Alaphilippe fra Etixx-Quick Step som gikk i brudd. Duoen fikk etter hvert to minutter på hovedfeltet — i det som var en svært rask start på etappen.

For på den første timen hadde rytterne allerede tilbakelagt 49,5 kilometer.

Da forsøkte Timo Roosen (Lotto-Jumbo) å tette luken alene.

Kort tid etter forsøkte norske Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept), sammen med Lawson Carddock (Cannondale-Drapac) og Nicolas Edet (Cofidis), å komme seg opp til tetduoen.

De tok raskt igjen Roosen, og spiste sekund for sekund på tetduoen. Samtidig økte avstanden til hovedfeltet til over fem minutter fra fronten.

- Et stunt

Men etter halvannen time sluttet Breens gruppe å spise sekunder. Tony Martin og lagkameraten satte opp tempoet og kjørte hardt.

Tv2s Johan Kaggestad mente at Breens gruppe utvilsomt burde kjøre inn de to foran, da en gruppe på seks er langt sterke enn to.

— Det er nok Tony Martin som har lurt med Alaphilippe på et stunt som ingen tror går inn, sa Christian Paasche.

De to i front økte til Breens gruppe. Etter to timer og et kvarter på sykkelen – med 101 kilometer igjen – ble Breens gruppe tatt igjen av hovedfeltet. Samtidig begynte feltet å spise inn det fem minutter lange bruddet til Martin og Alaphilippe.

Sakte, mens sikkert, spiste hovedfeltet sekund for sekund. De hadde full kontroll på bruddet.

I etappens eneste klatring – en 4. kategori på 1,2 kilometer omtrent 22 kilometer fra mål – måtte Alaphilippe slippe Tony Martin. På toppen av bakken måtte også Martin gi tapt.

Rui Costa (Lampre-Merida) angrep og fikk raskt 14 sekunder på resten av feltet med 20 kilometer igjen.

Utfordrende avslutning

I den vanskelige avslutningen ble det et voldsomt strekk på feltet. Midtrabatter og trange svinger gjorde det utfordrende.

Med fire og en halv kilometer ble Rui Costa tatt igjen.

Da lå Sondre Holst Enger med helt i teten. Han lå først opp brosteinsbakken med to kilometer igjen. Edvald Boason Hagen og Alexander Kristoff var også med langt fram.

I den siste bratte bakken med halvannen kilometer lå feltet på en lang rekke. Alle nordmennene var med over toppen og på vei inn på oppløpet.

Der spurtet Alexander Kristoff mot seier, men tapte altså spurten med minst mulig margin.

Bak der spurtet Sondre Holst Enger inn til tredjeplass.