Sport

De offensive uttalelsene smigret landslagsledelsen. Nå er han i verdenstoppen.

Richard Ordemann mente det han sa. Nå er taekwondoutøveren innenfor OL-rankingen.

I VM gjelder det å sparke fra seg. I taekwondo er det mange teknikker. Lørdag 18. mai starter de innledende kampene for Richard Ordemann. Går han hele veien, er det finale allerede dagen etter.
  • Mette Bugge
    Journalist

Under intervjuet før det første landslagsuttaket for fem år siden, solgte han seg inn til landslagsledelsen. Holdningen var det ingen tvil om:

Gi meg litt tid, så er jeg kommet lenger enn dem som allerede er på landslaget.

Den uttalelsen ble satt pris på.

– Vi liker slike som tar ansvar for sin egen utvikling, kommenterer sportssjef Dag Jacobsen i Norges Kampsportforbund.

Han skryter av utøveren som i dag er ranket som verdens fjerde beste i klassen 80 kg, og som er nummer fem i de tre klassene som slås sammen med tanke på OL i Tokyo 2020.

– Jeg tror det er realistisk å bli OL-deltager, er taekwondo-håpets egen kommentar.

Men først er det VM i Manchester, som startet onsdag. Ordemann skal i aksjon lørdag, og hvis alt går hans vei, er det finale søndag.

Etter det som skjedde på slutten av året i fjor, har nordmannen fått høy status.

I desember 2018 gikk han til topps i Grand Prix, der han beseiret flere tidligere og nåværende Europa- og verdensmestre og medaljevinnere i OL.

Richard Ordemann er inne blant de fire beste taekwondoutøverne i verden i klasse 80 kg.

Handlet ikke om flaks

Grand Prix-serien består av tre eller fire konkurranser gjennom året, der de 32 høyest rangerte utøverne i verden blir invitert til å delta.

Under finalen i De forente arabiske emirater var det kun de 16 beste som kom med. Nordmannen var i flyten og fikk sitt internasjonale gjennombrudd.

– Jeg var ikke heldig eller hadde flaks. Alle disse motstanderne har jeg møtt i tette kamper tidligere og tapt for med knapp margin, sier han.

Ordemann fikk sitt store internasjonale gjennombrudd da han vant Grand Prix-turneringen i desember 2018.

Et trangt OL-nåløye

Så bra gikk det siste sesong at kampsportutøveren ble nominert til «Årets gjennombrudd». Det var i samme klasse som friidrettsutøveren Jakob Ingebrigtsen, som vant. Løperen fra Sandnes vet veldig mange hvem er. Richard Ordemann er det få, utenom de som tilhørersporten og Olympiatoppen, som kjenner til.

24-åringen tilhører en idrett der utøverne i Norge ikke har samme status som stjerner i mange andre idretter. Skulle det bli OL-suksess, blir det andre boller.

Men akkurat det nåløyet er trangt.

– Taekwondo-systemer har to rankinglister. Årsaken er at det er kun fire klasser i OL-sammenheng, det dobbelte i EM og VM, sier sportssjef Jacobsen, som er med laget i Manchester.

De fem som er innenfor rankingen når året er omme, blir automatisk tatt ut til OL. Skulle det bli VM-gull søndag, er premien 120 poeng. Det vil bli svært avgjørende. Den norske landslagsutøveren får en god seeding, siden han er i det øverste sjiktet allerede.

– Richard er eksplosiv, liker utfordringer og er tøff i hodet. Han er flink til å styre kampen i det sporet han vil, sier Mikael Oguz, en av landslagstrenerne.

Les også

Her er «samboerne» til Richard Ordemann – Marie og Randi.

Richard Ordemann (t.v.) har skaffet seg internasjonal erfaring de siste årene. Dette er fra EM i Baku i 2015, der nordmannen møtte Julio Ferreira fra Portugal.

Byttet klubb – fikk et løft

Utøveren fra Nannestad gjorde ikke noen stor karriere i yngre dager. Han sier selv at han ikke var direkte dårlig, men heller ikke veldig god. Han tenkte mer på å være en del av et sosialt miljø enn på prestasjoner.

Klubbyttet fra Øvre Romerike til Tøyen, som var større med flere gode seniorer, gjorde susen. Riktignok irriterte det ham at han ikke kom på landslaget som 18-åring, men året etter hadde han Norge på ryggen.

Derfra har det bare gått oppover.

Norges Kampsportforbund som har de to OL-idrettene karate og taekwondo i sin portefølje, har satset mye på å nå det ypperste selskapet for aktive i taekwondo. Først ble flere utøvere fra hele landet flyttet sammen i et hus i Oslo. I dag er det Ordemann og de to landslagskvinnene Marie Magnus (22) og Randi Dyngeland (21) fra Bergen som holder hus i en leilighet på Storo.

De har alle samme interesser som de tre øvrige på landslaget, å nå så langt som mulig i denne idretten. Ordemann er i toppen. Han har vært «på» siden han ble oppdaget av landslagsledelsen.

Les mer om

  1. Taekwondo
  2. Richard Ordemann