Sport

Svenskekampen som forandret keeper-Haugens liv

Hockeylandslagets keeper Lars Haugen kommer aldri til å glemme 30. april 2011.

Da Patrik Berglund ikke klarte å overliste Lars Haugen, var sensasjonen et faktum. Norge hadde slått Sverige i et VM.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Norges første VM-kamp i 2011 ble historisk. Det var første – og eneste — gang Norge slo Sverige i en VM-kamp.

For Lars Haugen ble den kampen et vendepunkt både i karrieren og i livet. Pål Grotnes var Norges soleklare førstevalg mens Haugen, som ikke hadde fått tillit hverken i Sparta eller i Lørenskog og ble sendt på lån til Manglerud, kjempet om plassen som andrekeeper med Robert Hestmann.

— Så ble Pål skadet dagen før vi skulle møte Sverige. Dermed fikk jeg sjansen, sier Haugen om gjennombruddskampen.

Norge vant 5-4 etter straffeslag, og Haugen ble den store helten da han reddet straffeslag. Han stoppet i tillegg 38 skudd og ble kåret til banens beste.

— Det var vel ikke bare den kampen der som sendte meg ut i verden. Det gikk ganske bra i noen andre også der, forteller han.

Les også

Sveriges kaptein hevder han har glemt flausen mot Norge: - Klart vi kan tape igjen

Blant de beste

Haugen endte opp med gnistrende 92,61 i redningsprosent og var med det femte best i redningsprosent.

— Det betydde selvsagt mye for både meg og laget. Vi fikk god selvtillit etter den kampen og red på en medgangsbølge (stoppet først i kvartfinalen mot Finland). Det betydde mye for karrieren min.

Etter mesterskapet skrev han kontrakt med KHL-laget Dinamo Minsk. Deretter bar karrieren ham til svenske Färjestad.

I den nevnte kampen reddet Haugen først et straffeslag fra Loui Eriksson da han stupte ut og dyttet vekk pucken fra svensken (såkalt poke check).

— Den glemmer jeg ikke så lett. Det var egentlig bare noe tull jeg gjorde på trening dersom straffeleggeren ser for lenge ned på pucken. Det syntes jeg han gjorde og tok sjansen.

Da heller ikke Patrik Berglund klarte å score, var sensasjonen et faktum.

Les også

Zuccarello slakter Norges prestasjon: – Vi blir pissa på

Trenger flaks

Nå håper Norge på en reprise når lagene møtes i Moskva lørdag kl. 11.15, norsk tid.

— Vi må ha troen på at vi kan vinne, alle må ha dagen, og så må vi ha flaks. I utgangspunktet er de ganske mye bedre enn oss. Det er ikke til å stikke under stol. Vi skal egentlig ikke ha en sjanse. Men en gang innimellom kan vi utfordre dem ordentlig, sier Haugen om sjansene nå.

Lars Haugen ble den store helten og ble kåret til banens beste i sin VM-debut.

— De har ikke de største stjernene med, de er mer et lag slik som vi er. Det er folk som aldr tar en dag fri. Det er mange som vil vise at de fortjener å være der. Men vi satser på å stjele med oss poeng fra Sverige, legger han til. - Og den vonde kampen mot Tsjekkia (0-7) er allerede glemt?

— Hvilken kamp?

Les også

Norge ble ydmyket i hockey-VM: – Det ble litt pinlig

— Morsomste jeg har vært med på

Anders Bastiansen scoret målet som sikret Norge overtid i 2011. Han tror oppgaven lørdag blir vrien:

— Vi skal prøve. Vi var vel ikke favoritter den gangen heller. Jeg husker at jeg scoret 4-4-målet. Det var ikke akkurat et voldsomt hardt skudd som gikk mellom bena på keeperen. Det jeg husker aller best er at vi hadde undertallsspill i overtiden og Lars Erik Spets kastet seg og dekket flere skudd. Det symboliserte hele kampen for meg. Lørdag må vi virkelig ha dagen og ikke ta for mange utvisninger, poengterer Bastiansen.

Søberg inn - Volden ut

Mathis Olimb scoret et herlig straffemål i 2011 og setter seieren veldig høyt:

— Det kan ha vært den morsomste matchen jeg har vært med på med landslaget. Det er den nok. Jeg husker best Haugens redning på straffeslaget. Den var det klasse over. Vi må finne tilbake til spillet vårt, være tette defensivt og gå litt mer på skøyter igjen, sier han om hva som må til for å slå Sverige nå.

Les også

Nå frykter svenskene (!) Norge i ishockey

I 2014 overrasket keepertrener Per-Erik (Pecka) Alcén ved å la Steffen Søberg får keeperplassen mot Sverige. Den tok Vålerenga-keeperen svært godt vare på og stoppet 31 av 33 skudd da Sverige vant 2-1. Til kampen mot Sverige lørdag er Søberg inne igjen, men bare som andrekeeper. Lars Volden er satt ut.

Haugen er Alcéns førstevalg (selv om svensken ikke uttrykke det slik selv), og han har på ingen måte spilt seg ut av laget. Hans redningsprosent er riktignok ikke bedre enn 89,83 etter å ha stått to og en halv kamp, men han har erfaring fra den svenske Elitserien, og har gode minner fra 2011. Trener Roy Johansen lar de to første rekkene være uendret, men roterer noe i tredje— og fjerderekka. Andreas Stene er inne i tredjerekka sammen med Martin Røymark og Kristian Forsberg. Fjerderekka består av Robin Dahlstrøm, Morten Ask og Mathias Trettenes.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Les også

  1. - Han skal tilbake på hockeybanen. Sann mine ord.

  2. Johannes (19) imponerer i VM: - Det er ikke så ofte du ser det i en så ung spiller

Les mer om

  1. Ishockey