Sport

CAS startet behandlingen av russiske OL-anker

Mandag startet Idrettens voldgiftsrett (CAS) behandlingen av ankesakene mot IOCs beslutning om å utestenge russiske utøvere fra OL på livstid.

Aleksandr Legkov er én av flere russiske utøvere som har anket OL-utestengelsen til CAS. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Totalt har CAS mottatt 42 anker fra russiske utøvere som er utestengt av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Utøverne tilhører idrettene langrenn, skiskyting, skøyter, skeleton, bob og ishockey.

Den kommende uken skal 39 av sakene opp i CAS. Massehøringen, som gjelder utøvere som deltok under OL i Sotsji i 2014, blir ekstraordinær i CAS-sammenheng og har tvunget voldgiftsretten til å flytte høringen fra Lausanne til en større sal i Genève.

Les også

Han kunne blitt tidenes mestvinnende i OL. Mandag ble han utestengt.

De første utøverne som dukket opp mandag var skøyteløperne Aleksandr Rumjantsev, Artem Kuznetzov og Olga Fatkulina. Sistnevnte var i svært godt humør der hun smilte under en hette i de russiske nasjonalfargene som hun hadde til beskyttelse for det øsende regnet.

– Akkurat nå tror jeg alt vil bli bra, sa Fatkulina til de frammøtte reporterne.

Fatkulina tok sølv på kvinnenes 500 meter i Sotsji

CASs generalsekretær Matthieu Reeb fortalte at voldgiftsretten nå vil avhøre alle utøvere som drar til Genève en for en i løpet av denne uken.

– Vi vet ikke ennå ikke om alle vil møte, sa han.

Ytterligere tre russiske skiskyttere har også anket sin livstidsutestengelse fra IOC, men disse sakene skal opp på et senere tidspunkt.

Alle de involverte russerne avviser på det mest bestemte at de har vært involvert i det russiske dopingprogrammet.

Les også

Hopplegende forstår ikke landslagsledelsens nøling: – Er ikke det laget allerede tatt ut?

Til grunn for avsløringene om russisk dopingbruk ligger funnene i den mye omtalte McLaren-rapporten samt vitneutsagn fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Både Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva, og Richard McLaren skal vitne i ankesakene i CAS. De vil delta på telefon eller via videoforbindelse, opplyste voldgiftsretten nylig.

Rodtsjenkov flyktet til USA og oppholder seg på hemmelig adresse etter at han fortalte det han visste om dopingprogrammet i hjemlandet.

Det er ventet at CAS vil avsi kjennelser i ankesakene i perioden 29. januar til 2. februar. Dermed foreligger en endelig konklusjon før OL i Pyeongchang innledes.

(©NTB)

Les mer om

  1. IOC
  2. Doping
  3. OL