Spillselskaper fnyser av Lotteritilsynet: – Norske kunder får pengene sine som normalt

Forsøket på å stanse de utenlandske spillselskapene beskrives som «en siste krampetrekning».

KLARER IKKE Å STANSE: Norske myndigheter gjør alt de kan for å bli kvitt de utenlandske spillselskapene. Men heller ikke bankforbudet ser ut til å ha noen effekt.
  • Roar Lyngøy

Det var Klassekampen som lørdag skrev at norske banker er blitt pålagt å stanse overføringer fra utenlandske spillselskaper. Budskapet var at norske spillere fra mandag kunne gå glipp av både innskutte midler og premiepenger.

Lotteritilsynet ønsker å hindre at de utenlandske spillselskapene kaprer nye norske kunder. Men pålegget har ingen effekt, viser en ringerunde gjort av Bergens Tidende. De utenlandske selskapene har ingen problemer verken med å ta imot eller utbetale penger.

– Vår betalingsløsning for kundene i Norge fungerer som vanlig, trass i Lotteritilsynets forsøk på å blokkere muligheten for våre kunder å ta ut penger fra kontoene sine hos oss, sier kommunikasjonssjef Alexander Westrell i Kindred Group. De står blant annet bak Unibet og MariaCasino.

– Jeg har ikke informasjon om at det er noen problemer hos oss. Det er fullt lovlig for nordmenn å spille online hos utenlandske selskaper, og vi betaler ut premier som vanlig, sier Kim Rud Petersen, talsmann for Betsson.

– Det er ingen endringer hos oss, sier Stian Røsvik Bjørstad, talsmann for ComeOn i Norge.

Mandag sendte ComeOn ut denne meldingen til kundene sine.

Lotteritilsynet vil følge opp

Lotteritilsynet mener at de utenlandske spillselskapenes virksomhet bryter med den norske enerettsmodellen. Spillselskapene på sin side mener at pålegget er i strid med EØS-avtalen.

Nå kan det se ut til at Lotteritilsynet går på enda et nederlag. Tidligere i april kom meldingen om at det britiske medietilsynet avviser den norske regjeringens forespørsel om å stanse spillreklame på norske TV-kanaler som sender fra Storbritannia.

Linda Vøllestad Westbye er avdelingsdirektør for pengespill i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Et annet viktig punkt har vært å få gjennomført det såkalte betalingsformidlingsforbudet. Men Bergens Tidendes ringerunde viser altså at de utenlandske selskapene fint greier å omgå dette.

– Vårt mandat er å gjennomføre gjeldende regelverk, og norske politikere har slått ring rundt enerettsmodellen. For oss er det den sårbare spilleren som står i sentrum, sier avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

– Nå sier de utenlandske spillselskapene at utbetalingene går som normalt?

– Det er som ventet at de utenlandske spillselskapene vil finne mottiltak for å omgå dette. Vi kommer selvsagt til å følge opp dette, for vi ønsker å stikke kjepper i hjulene for denne virksomheten fordi de bryter norsk lov, sier Westbye.

Vil ha lisensordning

De utenlandske spillselskapene ønsker å erstatte dagens Norsk Tipping-monopol med en lisensmodell på linje med den som er etablert i Danmark, og som muligens blir innført i Sverige.

– Det vi ser nå er en siste krampetrekning fra Lotteritilsynet. Spillreklamen på TV blir værende, og transaksjonene går som normalt. Lotteritilsynet gjør egentlig bare jobben de er satt til, men i løpet av noen år er jeg ganske overbevist om at det samme vil skje i Norge som det vi ser i Sverige nå, sier Kim Rud Petersen i Betsson.

Det samme sier ComeOn.

– Utspillet med å blokkere pengeoverføringer er ren populisme. Det er uunngåelig at vi ikke vil se det samme her som i Sverige, sier Stian Røsvik Bjørstad.

– Det er ikke ulovlig å spille i Norge, og norske kunder bestemmer selv hvor de ønsker å spille. Våre kunders penger er trygge på deres kontoer hos oss, sier Alexander Westrell i Kindred Group.

De utenlandske spillselskapene mener altså at det norske spillmonopolet strider med EØS-avtalen. De peker på at Norsk Tipping bruker stadig mer penger på reklame, og at Hamar-giganten nå tilbyr akkurat de samme spillene som de utenlandske.

– Strider med EØS-regelverket

Etter at Lotteritilsynet gikk til bankene for å stanse utbetalinger, har European Gaming & Betting Association (EGBA) kommet på banen. EGBA er en interesseorganisasjon for spillselskapene. 19. april sendte de et brev til Lotteritilsynet der de tar avstand fra forsøket på å hindre bankoverføringer. I brevet som Bergens Tidende har lest, skriver EGBA at betalingsforbudet strider mot EØS-avtalen.

– Over hele Europa introduserer de aller fleste land lisensordninger som følge av den økende forbrukeretterspørselen etter gambling på nett. Dette sikrer et trygt og attraktivt tilbud som faktisk drar forbrukerne mot det regulerte tilbudet og samtidig skaper et robust regelverk som gir et høyt nivå av forbrukerbeskyttelse, avkastning og lovovervåking. Dessverre går Norge i motsatt retning, sier Maarten Haijer, generalsekretær i EGBA.

– De norske bestemmelsene er ikke i tråd med overordnet EØS-lov, da det begrenser friheten til å yte tjenester og frihet til å motta tjenester. Blokkeringen og overvåking av internettadferd, inkludert finansielle transaksjoner, er også et brudd på medborgerens rett til personvern som er beskyttet av den norske Grunnloven, sier Haijer til Bergens Tidende.

Lotteritilsynet ønsker ikke å kommentere brevet foreløpig. Ifølge tall fra tilsynet har Norsk Tipping i overkant av to millioner kunder, mens de uregulerte har rundt 200.000 (11 prosent av det norske pengespillmarkedet)

Norsk Tipping og Rikstoto har enerett på å tilby og markedsføre pengespill i Norge, men dette fungerer ikke i praksis ettersom bettingselskapene bruker stadig mer penger på TV-reklame. Betalingsforbudet omgår de også uten problem.

Norske politikere er uansett krystallklare: De vil bevare enerettsmodellen. Dette kom frem i stortingsmeldingen om pengespill som ble lagt frem før jul.