Ny IOC-smell: Russland-beslutning vurdert som ulovlig

Enda flere russere kan få delta i OL etter ny dom fra Idrettens voldgiftsrett.

CAS har vedtatt at IOC ikke har lov til å utestenge russiske utøvere på bakgrunn av tidligere dopingdommer. Svømmeren Julia Efimova, her avbildet i 2012, er en av utøverne som kan bli påvirket av vedtaket.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh

Russiske utøveres deltagelse i Rio de Janeiro-lekene har vært gjenstand for heftige diskusjoner og spekulasjoner siden stormaktens omfattende dopingnettverk ble avslørt tidligere i år.

I de siste to ukene før lekenes oppstart har det hele dreiet seg om hvor mange russere som skulle få delta, etter at IOC vedtok en mellomløsning 24. juli, om at russiske utøvere kunne delta dersom de fylte en rekke kriterier.

Blant annet skulle ikke tidligere dopingdømte russiske deltakere få delta i OL. IOCs beslutning ble av enkelte stemplet som «feig», men styremedlem Gerhard Heiberg mente det i prinsippet var en «total utestengelse» av Russland.

Siden har 271 russiske utøvere blitt bekreftet klare for Rio-lekene. I natt kom nok en vending i saken, som kan gi enda flere russere muligheten til å kjempe om medaljer.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har nemlig vedtatt at IOCs beslutning om å utestenge russiske utøvere på bakgrunn av tidligere dopingdommer ikke er rettskraftig.

Komplett kaos i Rio: Her hisses det til slagsmål på billettkontoret.

Særforbund bestemmer

CAS mener et slikt vedtak ikke opprettholder de aktuelle utøvernes rettssikkerhet.

Synspunktet til idrettsjussens høyeste instans kommer frem i sammenheng med en anke fra to russiske roere som har blitt nektet Rio-deltagelse på bakgrunn av tidligere dopingdommer.

Det er uansett det internasjonale roforbundet som må ta en endelig beslutning om Anastasia Karabelsjikova and Ivan Podsjivalov får delta i Rio-lekene.

Potensielt kan det ferske CAS-vedtaket bane vei for mange av de 118 utestengte russiske utøverne. Beslutningen kommer imidlertid trolig for sent for mange av utøverne, men ifølge Reuters kan CAS behandle en anke på 24 timer, og slik sett gi klarsignal for russere.

I mange tilfeller har særforbundene allerede besluttet å utestenge utøvere, uten at de tok med CAS' vedtak i vurderingen.

Det er altså fortsatt slik at et internasjonalt særforbund har makt til å utestenge utøvere fra OL-deltakelse.

For eksempel har Det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, vedtatt å utestenge alle russiske friidrettsutøvere fordi antidopingarbeidet ikke var godt nok. Denne prosessen startet lenge før årets OL (se faktaboks).

Ifølge nettstedet insidethegames.bizer den russiske svømmestjernen Julia Efimova en av utøverne som nå lever i det uvisse hva OL-deltagelse angår. Ni russiske utøvere skal være i samme situasjon som Efimova og de to roerne, skriver nettstedet videre.