Sport

Maren Lundby ble overrasket med gjev pris

NM ble avlyst, men OL-vinneren fikk likevel med seg noe å sette på premiehyllen.

En gjev statuett. Tung også. Fearnleys olympiske ærespris ble overrakt; Maren Lundby.
  • Mette Bugge
    Journalist

MIDTSTUBAKKEN: Lundby ante ikke at hun der og da skulle bli overrakt Fearnleys olympiske ærespris, men hun visste at hun var tildelt den.

Det skjedde for flere måneder siden, da hun fikk vite at den gjeve prisen skulle tildeles henne og skøyteløperen Håvard Lorentzen. Han har fått den allerede, nå var det totningens tur.

Under er NM i normalbakken, som til slutt måtte avlyses, var det generalsekretæren Karen Kvalevåg i Norges Skiforbund og skipresident Erik Røste som ga henne det gjeve trofeet som viser en diskoskaster.

– Hva betyr det egentlig, spurte Lundby, som ikke kunne veldig mye om prisen, i likhet med de fleste andre.

Men den har lange tradisjoner i norsk idrett. Erik Johnsen, som fikk den for 30 år siden, var til stede under NM og kunne ta en prat med «etterfølgeren».

Men noe utdeling av NM-medaljer fikk han aldri se. Det var for mye vann i ovarennet, noe som gjorde at det lugget. Etter en prøveomgang ble rennet avlyst.

  • Leste du denne om OL-vinneren: Maren Lundby har tre store mål den kommende sesongen
30 års forskjell. Den «gamle» skihopperen fikk prisen i 1988 etter sølvet i Calgary-OL og bronse i lagkampen.

Må ha gjort noe stort

Men Lundby fikk likevel med seg noe håndfast hjem til Lillehammer. Prisen tildeles utøvere som har gjort noe fremragende i OL, og det var nettopp det de to gullvinnerne fra Pyeongchang hadde gjort – hun og skøyteløperen.

– Dette er en stor ære, mente Lundby, som håper å kunne følge opp jubelsesongen fra i fjor. Da vant hun verdenscupen sammenlagt, og ble olympisk mester i Sør Korea.

Hun var favoritt til NM-gullet i normalbakken, der det var 18 kvinnelige hoppere til start. Mange fikk prøve seg, men ettert ilbakemeldingene fra de aktive, fant juryen det best å kutte rennet.

Det var rett og slett ikke forsvarlig å gjennomføre mesterskapet.

– Slik er det noen ganger. Da blir neste verdenscupåpningen på Lillehammer i månedsskiftet november/desember, sa verdens beste hopper.

– Vei, jeg vet jo ikke helt hva de andre har gjort siden sesongslutt, men jeg føler at jeg har forberedt meg bra, sier Lundby.

PS. Kun tre hoppere har fått denne prisen gjennom historien: Toralf Engan, Erik Johnsen og Maren Lundby.

Maren omgitt av Karen Kvalevåg i NIF og skipresident Erik Røste. De delte ut prisen.

Herrene starter sin verdenscupsesong allerede kommende helg, og de åpner i Polen.

Herrene føler seg godt forberedt de også, men skulle gjerne hatt en konkurranse i Midtstubakken.

– Nå må vi finne noen flybilletter til dem, slik at de kommer seg hjem i kveld. Så blir det en ekstra fridag søndag, sa landslagstrener Alexander Stöckl.

Les mer om

  1. Maren Lundby
  2. Hopp
  3. Håvard Lorentzen
  4. Erik Røste