Sport

Lunde Pedersen om Kramer-kollapsen: – Viser at han er et menneske

Klar for å plukke det som skulle være OLs «letteste» medalje.

TILBAKELAGT SKUFFELSE: Sverre Lunde Pedersen (til v.) har lagt bak seg skuffelsen over feilskjæret på 1500-meteren som kostet ham OL-medalje. – Samme kveld var det surt og vanskelig å glemme, men nå ser jeg frem til lagtempoen, sier Pedersen. Da skal han konkurrere sammen med Sindre Henriksen og Simen Spieler Nilsen (til h.).
  • Øystein Vik

– Vi har hevdet oss veldig godt på lagtempo med VM-medalje (sølv og bronse) de to siste årene og mange pallplasser i verdenscupen, sier Sondre Skarli, sjef for det norske skøytelandslaget.

Søndag klokken 12 norsk tid er det klart for kvartfinale på lagtempo for herrer i skøytearenaen Gangneung Oval. I kvartfinalen konkurrerer de åtte kvalifiserte lagene, og de fire med best tid går videre.

Onsdag avgjøres medaljene når det er semifinaler og finaler.

Troen på medalje var stor da BT møtte det norske laget i deltakerlandsbyen i Gangneung fredag.

– Målet vårt er å ta medalje. Det har vi nivå til og vi har gjort det mange ganger i verdenscupen og VM, sier Sverre Lunde Pedersen.

Kramers kollaps

Som vanlig er Nederland med Sven Kramer som kaptein på laget gullfavoritt. Men Kramers kollaps på 10.000-meteren torsdag skaper håp i den norske leiren. Alle trodde den nederlandske skøytelegenden skulle hente gullet på 10.000-meteren, som han manglet i samlingen, men Kramers kropp fungerte ikke og han endte på sjetteplass.

– Det var veldig rart å se på. Jeg trodde på forhånd at Kramer skulle være der oppe, men da jeg så tidene til Bloemen (gullvinner) og Bergsma (sølvvinner), trodde jeg at Kramer skulle bli stresset. Det ble han også, sier Pedersen.

Les også

Bronse-helten fikk medaljekyss av kjæresten

Osingen, som allerede har tatt medalje i dette OL, finner motivasjon i at Kramer viser seg sårbar.

– Det var spesielt å se på og viser at han bare er et menneske han også. Det er jo godt å se at han ikke er uovervinnelig. Han blir eldre og eldre, og han er ikke en maskin hver gang, sier Pedersen.

Han presiserer at han likevel holder Nederland som favoritt til å forsvare gullet på lagtempo fra Sotsji. Kramer har tross alt gull på 5000-meteren i dette OL.

– Vet ikke hvordan de takler det

Det norske laget består av Sindre Henriksen og Simen Spieler Nilsen i tillegg til Lunde Pedersen. Håvard Bøkko er reserve.

Også bergenseren Henriksen har merket seg Nederlands formsvikt og Kramers «menneskelighet». Henriksen så tidlig at Kramer ikke hadde dagen på 10.000-meteren.

I tillegg til Kramer, har Koen Verweij vist svakhetstegn. Verweij var en av favorittene til å ta gull på 1500-meteren, men endte på 11.-plass. Nederlands lagtempolag består av Kramer, Verweij og Jan Blokhuijsen.

– Jeg vet ikke hvordan de takler det. Enten kommer Nederland til å gå som brennende ild, eller de vil ha en tomhetsfølelse og ikke helt klare å bry seg, tror Henriksen.

PÅ TRENING: Slik så det ut da det norske laget trente på å ligge i felt på trening i Sør-Korea. Ved denne anledningen gikk fire løpere sammen, men i lagtempokonkurransen går de bare tre om gangen.

For Henriksen blir lagtempoen OLs siste løp og største medaljesjanse.

– Vi må ikke tenke på medaljen. Vi må bare holde roen og stole på at vi er gode nok. Det er vi, sier Henriksen.

I tillegg til Nederland, ser det norske laget på Sør-Korea og Canada som svært sterke utfordrere til medaljene. Sør-Korea har enorm støtte fra et entusiastisk hjemmepublikum i Gangneung Oval. Canada har verdensrekordholder på 5000 og 10.000 meter og olympisk mester Ted-Jan Bloemen som primus motor på laget.

– Jeg er like redd for Sør-Korea som for Nederland. Men jeg håper og tror at vi skal komme oss til finalen. Jeg vet vi er kapable til det, sier landslagssjef Skarli.

Les også

Det norske OL-håpet festet, drakk og snuste: – Jeg var dum i hodet da jeg var yngre

Vil lykkes som lag

Pedersen droppet 10.000-meteren i OL for spare seg til lagtempoen. Vurderingen er at det var der medaljesjansen er størst.

– I tillegg betyr det mye å lykkes sammen som lag. Vi trener og bor sammen hele året. Lagtempo er også en øvelse mange nasjoner satser på, og det er prestisje å gjøre det bra, sier Pedersen.

Han kommer til å dra mest under lagtempoen. Planen er at Pedersen skal ligge i front både i starten og slutten av lagtempoen. Osingen sammenligner det å ligge bak på lagtempo med å ligge inne i et felt når man sykler.

– Jeg får noen runder i midten der jeg kan slappe av litt. Men når jeg er fremme skal jeg gi alt, lover Pedersen.

Les mer om

  1. Nederland
  2. Skøyter
  3. Gull
  4. OL
  5. Simen Spieler Nilsen
  6. Sondre Skarli
  7. Håvard Bøkko