Sport

Nordmenn sykler som gale

Nordmenn tråkker til som aldri før. Kampen om startnumre i sykkelritt er beinhard. Arrangører kan ikke ta imot alle som vil være med.

 • Mette Bugge
  journalist

Aldri har det vært så mange nordmenn med startnumre langs landevei og i terrenget. Norges Cykleforbund solgte drøye 57.000 lisenser i 2009, og regner med å runde 60.000 med god margin i år. Bare for fem år tilbake var tallet vel 20.000. Sykkelritt blir fulltegnet i rekordtempo. Nordsjørittet, som går lørdag 12. juni, hadde vel 6000 startende i fjor. Nå har arrangøren påmelding fra 10000, og har for lengst sagt stopp. To tusen står på venteliste i det 91 km lange rittet fra Egersund til Sandnes.

I Enebakk Rundt 1. mai, som er vårens første store turritt, er taket satt til 1600 plasser. I går var det 50 plasser igjen på dette 80 km lange rittet.

Mer enn før

– Vi må også vurdere et tak, sier Ingar Wilhelmsen i Oslo Cyklekrets, som arrangerer Den Store Styrkeprøven 25. juni.

I går var det like mange påmeldte, over 6000, som det var startende tilsammen på de fire distansene i fjor.

– 1. april hadde vi 1200 deltagere mer enn på samme tid i fjor. Hvis påmeldingsiveren fortsetter i samme takt, passerer vi 9000 startende i juni, fortsetter Wilhelmsen.

Han forteller at distansen Lillehammer-Oslo ser ut til å bli en vinner, med over 2600 påmeldte hittil. 2500 har allerede meldt seg på for å sykle fra Trondheim, mens de øvrige distansene fra Hamar og Eidsvold til hovedstaden har sine mange tilhengere.

Boom

– Folk sykler som gale, ler Wilhelmsen, som selvsagt ikke har noe imot det. Han synes det er topp at interessen for å kaste seg på sykkelsetet er så stor. Deltagerne melder tilbake at de har stor glede av å konkurrere, enten med seg selv, eller andre.

– Den tidligere rekorden til Styrkeprøven var fra starten på 90-tallet. Den gangen var det kun én distanse og toppåret var 5300 deltagere i 1991. ## Touren inspirerer

I Norges Cykleforbund tror generalsekretær Heikki Dahle det er mange grunner til at sykling er blitt så populært i Norge.

– Det er ingen tvil om at sporten får mye gratis reklame gjennom at TV 2 viser Tour de France hver eneste sommer. Det at vi har sykkelryttere som hevder seg i verdenstoppen, betyr også mye. Nordmenn er dessuten blitt mye mer bevisste når det gjelder trim, trening og det å ta vare på helsen sin. Sykling sliter ikke på knærne. Jeg vil dessuten også nevne at nordmenn har god økonomi, og derfor råd til å kjøpe seg sykler.

Trendy

Det siste kan Trond Hansen, administrerende direktør i Sportbransjen AS, bekrefte.

De to siste årene er det solgt 400.000 sykler i Norge. Det vi ser nå er at verdien på sykkelen øker betraktelig. Sykler som koster 60.000 og mer finner sine eiere.

– Sportsinteressen i Norge er helt unik. Vi kjøper tre ganger så mye sportsutstyr som en gjennomsnittseuropeer. I fjor ble det omsatt sportsutstyr for 10, 8 milliarder kroner her i landet, sier Hansen.

– Det er trendy å være sporty.

Relevante artikler

 1. SPORT

  Stor-Oslos største sykkelritt kan bli borte

 2. SPORT

  Tidligere stjerne om hvorfor færre sykler ritt: - Vil ha mer opplevelse, mindre konkurranse

 3. SPORT

  Sponsorsuksessen

 4. SPREK

  Wenche (47) ble syk av å sykle turritt

 5. SPORT

  Nedlagte ritt og sviktende deltagelse er den nye hverdagen i Sykkel-Norge. Hvorfor ble det slik?

 6. SPORT

  - Vi sykler i all slags vær