Stöckl om suverene Kamil Stoch: – Jeg skjønner ikke helt hvordan han får det til

Polske Kamil Stoch er i forrykende form og leder Raw Air soleklart.

Kamil Stoch er suveren om dagen.
  • Mette Bugge

VIKERSUND: Polakken overbeviste igjen med et hopp på 242 meter i kvalifiseringen, som teller fullt og helt i Raw Air. Stoch leder nå med nesten 100 poeng sammenlagt når to konkurranser gjenstår i Vikersund.

Robert Johansson ligger på annenplass.

Norges landslagstrener Alexander Stöckl måtte bare riste på hodet etter at polakken hadde vært best nok en gang:

– Jeg skjønner ikke helt hvordan han får det til. Han er ekstremt flink på hoppkanten. Han er også en god skiflyver, dessverre, sa Stöckl i intervju med NRK underveis i rennet.

Les også

Tande om sammenligningen: – Jeg er ikke i nærheten av ham

Alexander Stöckl må konstatere at polakken Kamil Stoch omtrent er i egen klasse om dagen.

Skjønt østerrikeren kan ikke annet enn å applaudere verdenseneren, som har herjet i Raw Air.

En god trøst er likevel at flere av hans egne så absolutt er med helt der oppe. Robert Johansson på 2. plass fikk 232, 5 meter, Andreas Stjernen på tredje 236 meter, men litt færre poeng. Disse to følger bak Stoch sammenlagt, med Johann André Forfang som nummer fem.

Mye å se frem til

Skiflyvning er spektakulært, og det er ventet mange tusen til bakken i Modum i helgen. Det de får se er følgende:

Robert Johansson kommer til å være omtrent syv sekunder i himmelen før han lander. Så spørs det da om han klarer å bevare hastigheten fra hoppkanten og utover i svevet. Da kan det bli verdensrekord i Vikersund.

– Jeg tør ikke tenke så langt, sier Johansson.

Slik så det ut da Robert Johansson hoppet ned til verdensrekord i Vikersund i fjor.

I Vikersund avsluttes den ekstreme turneringen nettopp med skiflyvning. Kamil Stoch leder suverent, men polakken skal også levere i de to rennene. Hvert eneste hopp i denne turneringen betyr mye.

Og hvis det er mulig å tenke seg at man kan hoppe 252 meter, så er det nettopp det Johansson gjorde i fjor da han satte verdensrekord.

Riktignok klarte Stefan Kraft fra Østerrike litt senere å dra seg til 253, 5 meter, men som tidligere verdensrekordholder Johan Remen Evensen sier:

– Med riktig hopper og med riktige forhold kan det absolutt bli ny verdensrekord i Vikersund. Bakken er, sammenlignet med i fjor, gjort flatere i bunn. Overgangen er ikke lenger så brå. Arrangøren har masse snø å gå på, og det man prøver er å få lange hopp.

Må fort ut med lav overkropp

Johan Remen Evensen, som er ekspertkommentator i NRK, forteller at det for å lykkes er viktig å bevare hastigheten ut fra hoppkanten og ha lav overkropp for å gjøre at luftmotstanden blir mindre. Hopperne må komme raskt ut i flyposisjon, uten å bremse for mye fart.

Japaneren Noriaki Kasai er blant dem som bøyer seg så langt fremover at det ser ut som om nesetuppen berører skiene.

Les også

Norsk pallplass, men den polske stjernen var suveren: – Dette har vi aldri sett maken til

Stor bakke betyr størst risiko

Evensen mener skiflyvning er det råeste man kan være med på.

– Det foregår i de største bakkene med mest risiko, det er kulest og mest underholdende å se på, sier mannen som selv satte verdensrekord i Vikersund i 2011.

Da leverte han 243 meter i prøveomgangen før kvalifiseringen. Deretter ble det 246,5 meter i selve kvaliken.

Den gangen var det 42 år siden det var satt en verdensrekord i skiflyvning på norsk jord. Reinhold Bachler fra Østerrike klarte det med 154 meter i Vikersund i 1967.

I Granåsen kom Robert Johansson (t.h.) på 3. plass. Vinner Kamil Stoch, toer Stefan Kraft. Han er også verdensrekordholder i skiflyvning.

Roberts metode

Robert Johansson føyer til at en god skiflyver har evnen til å justere i luften for å fly mest mulig effektivt.

27-åringen sier det handler om rotasjon og hvor offensiv man skal være ut fra hoppet og midtveis i svevet, for å få størst mulighet for et langt hopp før landing.

– Det er likevel utrolig mye som skal klaffe for å sette rekord, sier hopperen som prøvde skiflyvning for første gang i 2008.

Da, som nå, hadde han mye nerver.

Robert Johansson er i rå form om dagen. Nettopp derfor kan det bli trøkk i Vikersund.

Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen kjente på antydning til angst da han hoppet i storbakken Kulm i 1991.

Bråthen er glad for at det er så mange ulike typer som passer til skiflyvning, som den høye hopperen Andreas Stjernen, men også en av de minste i sirkuset, verdensrekordholder Stefan Kraft.

Selv karakteriserer han det som skjedde i Vikersund i fjor som ekstremt, og han glemmer heller aldri den søndagen i Planica i 2005, da Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord.

Rennleder med erfaring

Vikersunds rennleder Ole Gunnar Fidjestøl, som har VM-tittel i skiflyvning fra 1988, mener at skiflyvning er mest motiverende for hopperne.

På en heldig dag tror han at Vikersund kan få ny verdensrekord.

Da han hoppet som aktiv, ble det seks til 12 hopp i skiflyvning i sesongen. I dag har de aktive omtrent 35 til 40 hopp.

57-åringen husker at han skalv foran debuten i Harrachow. Kroppen begynte å forberede seg på hva som skulle skje et par uker i forkant. Ikke minst var det mange tanker som gikk gjennom hodet.

Fidjestøls personlige rekord ble 190 meter, men siden den gangen er bakkene mye bedre og annerledes. De er litt mindre farlige, fordi hopperne følger bakkens profil mer nå enn de gjorde tidligere.

Lørdag: Laghopp kl. 16.15.
Søndag: Individuelt renn. Start kl. 16.30.