Sport

Norsk langrenn mistet viktig sponsor. Nå sikrer ny avtale mange millioner de neste to årene.

Før jul takket Sparebank 1 for seg for hovedsponsor for langrenn. Nå vil de likevel sponse Klæbo & co. med tjue millioner kroner de neste to årene.

Norsk langrenn har fått på plass ny hovedsponsor. De fortsetter likevel samarbeidet med Sparebank 1. Vidar Ruud

 • Anne-Marit Dahl
 • Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

Norges Skiforbund har fått på plass ny hovedsponsor for sine langrennsstjerner. Sparebank 1 snur og blir likevel med Skiforbundet videre.

– Det hadde sett mye verre ut uten denne nye kontrakten med Sparebank1. Det kan jeg love deg, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Han sitter akkurat nå og lurer på hvor og hvordan skiforbundet skal kutte. Koronakrise og en vanskelig økonomi i Norges Skiforbund har ført til at han får pålegg om å kutte på alle fronter. Nå er følelsen litt bedre.

Det er lange forhandlinger som nå ligger bak den nye avtalen.

– Vi tok opp forhandlingene i februar på initiativ fra skiforbundet. Vi tror den forutsigbarheten som ligger i at vi kjenner hverandre fra et samarbeid gjennom fem år, blir viktig i tida som kommer, sier Stein Bugge, sponsorsjef i Sparebank 1 til Adresseavisen.

Stipend faller bort

Avtalen som er inngått gjelder for to år, med mulighet for forlengelse i nye tre år. Det vil si til ski-VM i 2025. Avtalebeløpet har en totalramme på ti millioner kroner per år. Det er et beløp som er noe lavere enn tidligere år.

Johannes Høsflot Klæbo gleder seg over avtalen.

Den nye avtalen som skiforbundet har inngått, gir Johannes Høsflot Klæbo og de andre utøverne større mulighet til å tegne private sponsoravtaler. Rune Petter Ness

– Å få denne nyheten nå, på dager hvor det kanskje ikke bare er så positivt, da blir jeg i alle fall veldig, veldig glad, sier Klæbo.

Avtalen betyr en ny markedsmodell som gir utøverne større mulighet til å tegne private sponsoravtaler. Samtidig tas den gamle stipendordningen til enkeltutøvere ut. Utøvere på elitelag har tidligere hatt en bankstipend på 120.000 kroner.

– Det er et punkt som skiforbundet har kvalitetssikret med sine tillitsvalgte, sier Bugge.

Les også

Champagnen er drukket opp. Festen er over.

Åpner for klubbsponsorer

Langrennssjef Espen Bjervig beskriver den nye avtalen som mer spisset, samtidig som den gir en større handlefrihet for utøverne.

– Det kan være skremmende for en utøver å finansiere deler av sin egen satsing, men nå får utøverne og klubbene muligheten til å eksponere en egen sponsor på landslagstøyet. Dette har det vært en stor diskusjon den siste tida. Nå har vi endt opp med en modell som er nytenkende, mener Bjervig som nå får litt mer ro i en organisasjon som er hardt presset økonomisk som følge av koronakrisen.

Han mener at utøverne kanskje kan komme bedre ut av dette.

– Avtalen har en lavere totalsum enn tidligere, men den er omstrukturert slik at utøverne får større rettigheter og får mulighet til å jobbe i flere bransjer, sier langrenssjefen.

Samarbeidet skal i større grad enn tidligere dreie seg om lokal aktivering og om å styrke prosjekter som gir flere barn og unge muligheten til å være med på idrett.

– Vi var i ferd med å kjenne på savnet da dialogen med skiforbundet ble tatt opp igjen og ny modell lagt fram. Dette vil innebære nye prosjekter og tiltak som styrker rekruttering og aktivitet lokalt, sier Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebank 1 SMN til Adresseavisen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Norges Skiforbund
 2. Langrenn
 3. Johannes Høsflot Klæbo
 4. Espen Bjervig

Relevante artikler

 1. SPORT

  Skiforbundet snur om Skarsteins lag: – Andre verdier som teller mer enn kroner og øre

 2. SPORT

  Skarsteins lag droppet i ny millionavtale: – Sender ikke riktig signal

 3. SPORT

  Om to måneder er norsk langrenn uten hovedsponsor. Flere aktører har takket nei.

 4. MENINGER

  «Stjernene kan glede seg for ny millionavtale, men den kan åpne for større klasseskille i nasjonalidretten»

 5. MENINGER

  Får viljen sin, men striden er ikke over

 6. SPORT

  Klæbo er enig med Skiforbundet om ny avtale