Krog gikk fra slapp til kynisk

Magnus Krog var tilbake på toppen av verdenscuppallen, fire år etter gjennombruddet.

Magnus Krog vant foran Fabian Riessle fra Tyskland (t.v) og Lukas Klapfer fra Østerrike.

I Kuusamo i 2011 kom han «fra intet» og gikk til topps. Nå er han olympisk mester, men sesongen ette Sotsji ble en nedtur.

— Jeg var for slapp i fjor og fant ut at jeg måtte bli mer kynisk, sier 28-åringen.

Da de nye reglene kom, der antall meter i storbakken betyr mer enn før, fant han ut at tiden var inne for å trene mer i bakken.

— Mens jeg tidligere trente 70 prosent langrenn og resten hopp, ble det nå 55-45, sier han.

Han har alltid vært en bedre langrennsløper, og han regnet på hvor lite han kunne trene der, for å satse mer på hopping. Timeantallet er det samme, som han sier. Omtrent 1000 timer totalt i året.

Ga utslag

Den nye vrien har gitt resultater. Telemarkingen drar seg lenger ned mot sletta, og selv om konkurransen i Lysgårdsbakken til slutt måtte foregå i 90-meteren på grunn av vind, gjorde det ikke noe.

Krog fikk et fint utgangpunkt foran langrennet på Birkebeinerstadion, der han gikk ut som nummer 15, 48 sekunder etter østerrikske Mario Seid. Krog var offensiv.

— Da jeg gikk ut på det andre runden, tenke jeg: «Dette tar jeg», sier den trondheimsbosatte løperen. Han hadde Fabian Riessle fra Tyskland og Lukas Klapfer (Østerrike) med seg på pallen. Nest beste norske ble Jan Schmid på syvendeplass, Mikko Kokslien kom på tiende.

Har aldri mistet troen

Krog har opplevd motgang i karrieren, ikke minst da han hadde hatt sin beste treningssommer noen gang som 18-åring, og så fikk han kyssesyken. Neste sesong ble ødelagt. Han beskriver årene 2005 til 2010 som tunge.

— Men så snudde det. Og det er blitt OL-bronse individuel t og VM-sølv i karrieren, ved siden av den fantastiske stafettbragden i Sotsji.

Norges kombinertlag har mange meriterte utøvere, men i mesterskap har det likevel ofte sviktet. VM i fjor ble ingen opptur. Det er forøvrig 16 år siden siste gang en norsk løper vant verdenscupen sammenlagt, og det i denne norske paradegrenen.

— Det må vi gjøre noe med, mener Krog, som riktignok var skuffet etter at det ikke ble noen renn i Kuusamo sist helg. Det er favorittbakken. Desto gladere var han etter en fantastisk spurt på Lillehammer.

— I årene jeg ikke fikk det til, mistet jeg aldri troen på at jeg skulle komme tilbake, sier han.