Sport

Norges Fotballforbund støtter kritisk brev til FIFA

Krever likestilling og mer penger til kvinnene

– Vi mener bidragene er for lave, og de må økes. Det handler om at vi må sette trykk på FIFA, sier fotballpresident Terje Svendsen.

NISO har sendt brev til FIFA for å jevne ut forskjellen mellom dame- og herrefotballen. Fotballpresident Terje Svendsen mener bidragene til kvinnene må økes.

FIFA planlegger å doble premiepengene i fotball-VM for damer fra 2015 til 2019, men likevel øker gapet fra dame- til herrespillere.

– De nordiske landene har et samarbeid om å fremme kvinnefotballen i FIFA og UEFA. I det samarbeidet ønsker vi å øke premiepenger, turneringsbidrag og internasjonale mesterskap, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

Både FIFA og UEFA hevder at premiepengene øker i prosent. Problemet er at premiepengene i fotball-VM for kvinner har vært så lave, så selv om premiepengene dobles fra 2015 til 2019, øker forskjellen mellom damer og herrer.

– Vi mener bidragene er for lave, og de må økes. Det handler om at vi må sette trykk på FIFA, sier Svendsen.

  • Fikk du med deg denne? Norge klatrer på FIFA-rankingen
FIFA-president Gianni Infantino har fått klar beskjed fra de nordiske landene.

Krever rettferdighet

Etter avtalen om likelønn mellom det norske kvinne- og herrelandslaget i oktober i fjor var reaksjonene mange.

– I Vest-Europa har det skapt en reaksjon, men når vi beveger oss ut av Europa er det litt varierende. Alle land i verden er ikke så opptatt av kvinnefotball, dessverre. Det er en utfordring, men vi må uansett bedre rammebetingelsene, sier Svendsen.

Svenske Fotbollskanalen omtalte saken først. De har fått tilgang til brevet sendt av den svenske spillerforeningen. NISO har sendt et tilsvarende brev med en oppfordring om å øke bidragene til kvinnefotballen.

– Spillerne er ute etter rettferdighet, ikke bare når det gjelder prispenger. Dette gjelder også baner, dommerutstyr og TV-sendinger, sier en kilde til svenske Fotbollskanalen.

– En historisk mulighet

Brevet fra svenskene er sendt til FIFAs generalsekretær Fatma Samoura, og er undertegnet av Magnus Erlingmark og Anders Jemail, generalsekretær og styreleder i den svenske spillerforeningen. Brevet er sendt i forbindelse med møte i FIFA-styret som starter torsdag. Der skal blant annet premiepenger for VM for kvinner i 2019 diskuteres.

– Dette møtet representerer en historisk mulighet for FIFA til å respektere og oppfylle sine statutter om likestilling mellom kjønnene, skriver den svenske spillerforeningen i brevet.

FIFA-styrets møte er i Kigali i Rwanda. Det internasjonale fotballforbundet planlegger å øke prispengene fra 135 millioner i 2015 til 270 millioner i 2019. I tillegg ønsker FIFA å gi 100 millioner til lagenes forberedelser, og 85 millioner til klubbene som slipper sine spillere.

– Prispengene til VM for damer er bare 7,5 prosent av prispengene til VM for herrer i 2018. Gapet mellom menn og kvinner øker med 27 millioner dollar fra 2014 til 2019, skriver svenskene i brevet.

(©NTB)

Les mer om

  1. FIFA
  2. Terje Svendsen
  3. Norges Fotballforbund (NFF)