Sport

300 millioner mer til idrettsanlegg

FØLGER PLANEN: Kulturminister Thorhild Widvey (H) følger forgjengerens opptrappingsplan. I 2015 skal idretten få 64 prosent av Norsk Tippings overskudd. Endringene innebærer ikke at de øvrige formålene svekkes. - Det er den andelen som tidligere gikk rett inn i statskassen som reduseres gjennom disse endringene, understreker hun.
 • Arnfinn Mauren

Pengespill ga norsk idrett over to milliarder kroner i fjor. Nå blir det enda mer — og dermed flere idrettsanlegg.

Kulturministeren Thorhild Widvey (H) akter å følge opp den forrige regjeringens planer om å øke idrettens andel av tippeoverskuddet. Neste år får idretten 56 prosent av overskuddet - mot 47,9 i år - og planen er å øke potten ytterlige, til 64 prosent i 2015. — Det er målet vi følger. I regjeringsplattformen skriver vi at vi vil øke idrettens andel av overskuddet fra Norsk Tipping for å styrke grunnfinansieringen, opplyser Widvey.

I kroner og øre vil det gi en betydelig økning. En fersk rapport fra Lotteritilsynet viser at norsk idrett mottok over 2 milliarder kroner fra overskuddet til norske pengespill i fjor. Vel 1,6 milliarder av dette kom fra Norsk Tipping, gjennom den såkalte tippenøkkelen. Gitt at Norsk Tipping greier å opprettholde sitt overskudd, vil den nye fordelingsnøkkelen føre til at beløpet kommer til å øke til nesten 2,2 milliarder kroner i 2015. ## Mer til nye anlegg

Norges idrettsforbund har argumentert for opptrappingen i lengre tid. Forbundet er også klar på hva pengene må brukes til. En andel av tippeoverskuddet på 64 prosent, vil bety at én milliard av spillemidlene vil gå til anlegg i 2015 - over 300 millioner mer enn i dag.

— Det er en dramatisk underdekning av idrettsanlegg mange steder i landet. Derfor vil mesteparten av økningen gå til anlegg, sier kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges idrettsforbund.

Men det er mer en bare idrett som drar nytte av pengespill. Til sammen 5,2 milliarder kroner — 400 millioner kroner mer enn året før - ble i fjor overført til gode formål fra godkjente norske pengespill. Mye av årsaken til økningen skyldtes at hver enkelt nordmann spilte for 300 kroner mer enn i 2011- Det er ikke bare økningen i omsetningen som er årsaken til dette. Litt mer av hver krone som nordmenn la igjen på pengespill i fjor gikk til formålene, påpeker direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Monopolet for fall?

Regjeringsskiftet i høst har imidlertid skapt en viss usikkerhet rundt den fremtidige spillpolitikken. Regjeringen har varslet en utredning som kan resultere i et lisenssystem for utenlandske spillselskaper.

— Vi har foreløpig ikke tatt stilling til hvordan den planlagte utredningen skal legges opp. Hvordan et slikt lisenssystem vil påvirke tippenøkkelen er en del av den kommende utredningen, sier kulturministeren.

Direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Norsk idrett har vært trofast mot Norsk Tipping i over 60 år, og i idrettsforbundet er det fortsatt sterk støtte til dagens enerett-modell. Men forbundet er i utgangspunktet ikke imot utredningen.— Vi er ikke imot enhver endring på dette området. Det viktigste for oss, er å få stabile og forutsigbare rammebetingelser. Men samtidig er det ikke uvesentlig for oss hvordan idretten finansieres, påpeker Per Tøien i idrettsforbundet.

FAKTA

 • Nordmenn spilte i 2012 for 28,6 milliarder kroner på norske lotterier og pengespill. Det betyr at hver innbygger satset i gjennomsnitt 5711 kroner.
 • Det ble utbetalt 19,5 milliarder kroner i premier. Etter gevinstutbealinger, la dermed nordmenn igjen 1807 kroner på pengespill - i gjennomsnitt.
 • Norsk Tippings spill hadde i 2012 en markedsandel på 64 prosent. Norsk Rikstoto og bingo-entreprenørene sto for tilsammen 30 prosent. Extra, spill på skip og mindre lotterier sto for resten.
 • Av netto omsetning på 9 milliarder kroner, ble 5,2 milliarder delt ut til gode formål. 39 prosent av dette - vel 2 milliarder kroner - gikk til idrettsformål.

Kilde: Lotteritilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5