Han var Norges beste bryter, men byttet idrett. Lørdag kan han kopiere Conor McGregor.

Han kunne valgt å satse mot Tokyo-OL i 2020. I stedet følger den tidligere bryteren MMA-drømmen.

Lørdag kan Marthin Hamlet vinne en VM-tittel i organisasjonen Cage Warriors. Det har Conor McGregor gjort tidligere.

Kun 16 år gammel vant Marthin Hamlet NM-gull i bryting. Han ble regnet som et av verdens største brytetalenter. I årene som fulgte ble premieskapet også stadig fullere.

Etter syv NM-gull og én bronse i EM på seniornivå valgte han derimot å gi seg.

– Jeg var lei livsstilen. Det ble mye reising, man var aldri hjemme og det lokket ikke å bryte på tomme arenaer rundt om i verden, sier Hamlet.

Da han akkurat ikke kom gjennom det trange nåløyet til Rio-OL i 2016, ønsket han ikke å satse fire nye år mot lekene i Tokyo.

– Jeg er supertakknemlig for brytingen og hvordan det har bygd meg som person. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten den tiden, sier han.

Går i fotsporene til Conor McGregor

I stedet har den høyreiste nordmannen bygd seg en karriere i kampsporten Mixed Martial Arts (MMA).

Og det på rekordtid.

Etter kun fem proffkamper på to år skal Hamlet gå kamp om VM-tittelen i lett tungvekt i Cage Warriors lørdag kveld. MMA-organisasjonen er Europas største og et perfekt springbrett videre.

– Det er min viktigste kamp noensinne. Det å vinne vil bety veldig mye for meg. Både for å få igjen for all treningen år etter år, men også for min videre MMA-karriere, sier han.

Slår han litaueren Modestas Bukauskas, som han selv anslår som svært sannsynlig, vil han gå i fotsporene til den største stjernen av dem alle.

Conor McGregor vant nemlig også en VM-tittel i Cage Warriors, før karrieren tok av i det som regnes som MMA-sirkusets Champions League, nemlig UFC.

Nå er iren én av verdens mest anerkjente utøvere uansett idrett.

– Det gjør jo at man synes det er mer stas. Cage Warriors har avla så mange mestere som har slått igjennom i UFC, sier Hamlet.

I desember i fjor vant Marthin Hamlet sin femte strake proffkamp i MMA.

– Bryterkarrieren var for kort

Likevel er det flere som stiller seg spørsmålet «hva om?», når det kommer til det enorme brytetalentet.

– Jeg mener personlig at bryterkarrieren hans var altfor kort. Men som idrettsutøver er alt avhengig av motivasjon, sier Hamlets tidligere landslagskollega, Stig-André Berge.

De to kjenner hverandre svært godt og har fortsatt kontakt, selv om de nå driver med hver sin kontaktsport.

– Han har mye kampsport i kroppen. Han har en naturlig følelse for det og kan nå så langt han vil. Det er hodet som bestemmer, sier Berge.

Saken fortsetter under bildet.

Stig-André Berge klarte sitt store mål om OL-medalje i Rio. Nå satser han mot OL i Tokyo neste år, mens han heier frem kompisen i MMA-sirkuset.

Han tror det bare er et tidsspørsmål før Hamlet følger treningskameratene Emil Meek og Jack Hermansson til UFC.

– Man skal ikke bli overrasket om neste kamp blir der. Det er som å være med i OL for oss. Der er de tøffeste av de tøffe. Man får virkelig brynet seg på noe der, sier Berge, som selv tok OL-bronse i Rio de Janeiro for tre år siden.

– Med en seier på lørdag kan det komme et tilbud fra UFC allerede i år. Det er flere europeiske stevner resten av året. Det er en mulighet for at jeg blir signert til en av de, sier Hamlet.

– I en veldig god posisjon

Brad Wharton kommenterer Cage Warriors-stevner for det internasjonale TV-publikumet. Han har bitt seg merke i Hamlets ekstremegenskaper.

– Det er ikke kun én dominerende stil i MMA lenger, men mange kan argumentere for at Hamlets bryteevner gir ham en fordel, sier amerikaneren.

Wharton tror derimot Hamlet kan få det tøft i lørdagens kamp mot litaueren. Han tror avgjørelsen vil komme i en av de siste rundene.

Kommentatoren er også helt sikker på at en seier vil fange oppmerksomheten til UFC.

– Cage Warriors har sendt over 90 tidligere mestere til UFC, og vi vet at de vil holde et øye på dette stevnet. UFC kommer til København senere i år og de er alltid på utkikk etter utøvere i lett tungvekt-divisjonen.

– Hamlet er i en veldig god posisjon nå, sier han.

PS: Hamlet går inn i oktogonen rundt kl. 19.00 norsk tid lørdag.