Ruben Smith: - Jeg gidder ikke slenge med kjeften lenger

Da pucken suste rundt hodet til Ruben Smith i kaotiske sluttminutter, beholdt Oilers-keeperen roen. 27-åringen takker Julie (10 mnd) for at han har blitt voksen.

Oilers-keeper Ruben Smith spiller med datteren Julie sitt navn inngravert i hansker og leggskinn. I går var han nok en gang med på å vippe en sluttpspillkamp i Oilers sin favør.

Stavanger Oilers — Vålerenga 4-3 (3-0 sammenlagt)

— Det ble vanvittig hektisk på slutten. Vi hadde full kontroll til det gjensto tre-fire minutter av kampen, men så våknet plutselig Vålerenga. Det er unødvendig av oss å gjøre det så vanskelig for oss selv. Vi var under et massivt press de siste minuttene, og et par av avslutningene deres luktet det virkelig svidd av, sier Ruben Smith til Aftenbladet.

Oilers ledet 4-1 og så ut til å ha den tredje NM-semifinalen mot Vålerenga i sin hule hånd da gjestene reduserte, først til 2-4 med drøyt to minutter igjen, deretter til 3-4 bare 1.23 før slutt.

Det siste minuttet av kampen spilte Oilers i undertall etter en utvisning på lagets nyutnevnte kaptein Henrik Solberg, og seieren hang i en tynn tråd. Men bakerst sto nok en gang en bunnsolid Ruben Smith med stor selvtillit.

Har halvannen fot i finalen

Han har vært solid i hele semifinaleserien mot Vålerenga, og en stor bidragsyter til at Oilers nå leder 3-0 i kamper i best av sju-serien. Dermed har de regjerende norgesmesterne sikret seg fire matchpucker i racet mot NM-finalen, to av dem på hjemmebane.

Datterens navn var inngravert på Ruben Smiths leggskinne.

— Vi har et veldig bra utgangspunkt, men vet at vi får det tøft på Jordal Amfi lørdag. VIF viser gang på gang at de nekter å gi opp, men det er ingen tvil om at vi bør klare dette, sier Smith.For snart 11 måneder siden ble Oilers-keeperen pappa til lille Julie. Han takker datteren for at han har funnet roen både på og utenfor isen. Når sisteskansen tar plass i målet, er det alltid med datterens navn i nevene. Smith har nemlig fått det gravert inn både i hansker og leggskinn.

Trives som matchvinner

— Jeg har nok både modnet og blitt litt eldre med farsrollen. Jeg vet at jeg må spare på kreftene, og at jeg har noe å glede meg til når jeg kommer hjem. Det er utrolig kjekt å være pappa, og det er fantastisk å komme hjem til en smilende baby, spesielt hvis det har gått litt dårlig. Hockeyen dominerer nok livet i litt for stor grad for mange. Sånn var det også for meg tidligere. Med en familie på utsiden har jeg fått andre ting å tenke på og det har jeg hatt godt av, sier Stavanger-gutten.

Han er godt fornøyd med prestasjonene sine i sluttspillet så langt, og har ved flere anledninger blitt trukket fram av Oilers-trener Petter Thoresen som en av nøklene til at laget fortsatt er ubeseiret etter sju NM-kamper.

— Formen har vært bra i lang tid. Det er kjekt å spille og føle at man virkelig er i sluttspillboblen. Jeg synes jeg presterer bra og at jeg er med å lede laget på en positiv måte. I denne kampen fikk jeg være med og avgjøre helt på slutten, og det er godt å kunne være en viktig brikke når det trengs, sier 27-åringen, som innrømmer at han har tatt store steg siden årene i Storhamar.

Taus om duellen med Søberg

— Tidligere var jeg nok aller mest preget av ungdommelig pågangsmot. Nå har jeg fått større rutine, og vært med på veldig mye. Jeg har endret meg som keeper og blitt roligere som type. Jeg leser spillet bedre og er flinkere til å slappe av når jeg kan, sier Smith.

Til tross for at han så langt i semifinaleserien har vært langt bedre enn Vålerenga-målvakt Steffen Søberg, vil han ikke si hvem av dem han mener fortjener plassen som Norges tredjekeeper i VM i Praha i mai.

— Det får andre bedømme. Jeg har nok også blitt litt kjedeligere med årene, og sluttet å uttale meg om slike ting. Før kunne jeg fyre meg opp og skape overskrifter med sterke meninger. Nå vet jeg at det bare skaper unødvendige energilekkasjer. Jeg gidder rett og slett ikke å bruke krefter på det, sier Smith, som dro fra Stavanger til Hamar som 16-åring. I 2011 kom han tilbake til hjembyen etter et kort opphold i Rosenborg.

Resignert Shampo

I Storhamar møtte han dagens Oilers-trener Petter Thoresen, som ikke var helt fornøyd etter torsdagens 4-3-seier.

— Bortsett fra en liten periode midtveis, var vi solide i denne kampen. Mot slutten ble det kaos, men heldigvis hadde vi Ruben Smith bakerst. Redningen han gjorde på stillingen 4-3, da Vålerenga kom på en to mot én-situasjon, var helt syk. Så er det selvfølgelig helt sjanseløst å slippe VIF inn i kampen igjen helt på slutten. Det skal ikke skje, sier Thoresen til Aftenbladet.

Han er enig i at Oilers nå står med halvannen fot i finalen. Laget trenger bare å vinne én kamp til for å ta seg til sin sjette strake NM-finale.

— Det er ikke lett å vinne fire strake kamper mot oss. Men vi er ikke ferdige før vi har tatt den siste seieren, sier Thoresen.

Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen virket resignert etter nok et tap i DNB Arena.

— Oilers er litt for gode. I tillegg har de den nødvendige flyten. Vi fikk et mål annullert på stillingen 1-0, og fikk i tillegg en feilaktig icing før de gjør 3-0. Vi må ha litt flyt for å slå ut Oilers – og den har vi kanskje ikke hatt så langt, sier Knutsen.

KAMPFAKTA

Oilers - Vålerenga 4-3

NM-sluttspillet, 3. semifinale

3-0 sammenlagt

Perioderesultat: 1-0, 3-1, 0-2. DNB Arena, 4133 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 Kristian Forsberg 13.19 (Henrik Solberg, Christian Dahl-Andersen).

2. periode: 2-0 Josh Soares 23.51 (Nick Plastino, Jean-Michel Daoust), 3-0 Martin Blakseth Huse 29.11 (Daoust), 3-1 Tobias Lindstrom 31.54, 4-1 Soares 39.57 (Dan Kissel, Mathias Trettenes).

3. periode: 4-2 Simon Gamache 57.35 (François Fortier, Jonas Knutsen), 4-3 Daniel Sørvik 58.37 (Stene, Stefan Espeland).

Dommere: Per Gustav Solem og Ole Stian Hansen.

Utvisninger: Oilers 2 x 2 min. og Vålerenga 4 x 2 min.

Skudd: 34-35 (12-15,11-8, 12-13).

Oilers' fem beste:

5p. Josh Soares

4p. Kristian Forsberg

3p. Henrik Solberg

2p. Ruben Smith

1p. Martin Blakseth Huse