Sport

Konkurstruede Lørenskog trygler om krisehjelp: Dommen kan komme onsdag

Fremtiden til Lørenskogs elitesatsing står på spill. Ishockeyklubben ber om nesten 1 million kroner fra kommunen.

Lørenskog Ishockeyklubb står i fare for å gå konkurs. Kommunen skal behandle en søknad om økonomisk støtte.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Konkursfaren henger over Lørenskogs elitelag i ishockey.

Neste uke kan det være slutt. Og allerede onsdag kan det bli fattet en beslutning som kan bli helt avgjørende for klubbens fremtid.

Ishockeyklubben har bedt om krisehjelp på nesten 1 million kroner fra Lørenskog kommune.

Det er dette de folkevalgte i Lørenskog nå skal ta stilling til. Rådmann i kommunen, Ragnar Christoffersen, opplyser om at dette vil skje enten førstkommende onsdag eller onsdag 2. mai.

Rådmannen og administrasjonen jobber nå med å skaffe seg full oversikt over situasjonen rundt ishockeyklubben. Så vil han komme med en innstilling til de folkevalgte.

– Jeg håper at saken kan behandles av de folkevalgte allerede i morgen, men vi har behov for å kvalitetssikre opplysningene vi har fått. Det er min jobb å sørge for at saken er utredet og at det foreligger et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for de folkevalgte, sier Christoffersen til Aftenposten.

Les også

Fersk oversikt: Nesten ingen slår Zuccarellos draktsalg i USA

Hadde møte med kommunen

Klubben hadde et møte med kommunen om den økonomiske situasjonen 18. april. Dagen etter sendte styret i Lørenskog Ishockeyklubb Elite en søknad om støtte.

Aftenposten er i besittelse av denne søknaden. Der fremkommer det at klubben skylder 771.942 kroner til kemnerkontoret i Lørenskog, og de skylder 144.370 kroner til skattekontoret for utlendingssaker. Totalt ber de om 916.312 kroner av kommunen.

«Vi må innfri disse forpliktelsene innen 03.05.2018 og ber med dette Lørenskog kommune hjelp for å unngå konkurs», heter det i søknaden.

Lørenskog ber om krisehjelp. Her er Kevin Nilsen Berg i aksjon mot Vålerenga-spiller Jonas Oppøyen under kampen mellom Lørenskog og Vålerenga sist sesong.

Lørenskogs regnskap har vist blodrøde tall i mange år. Nå bedyrer de at de er opptatt av å snu denne trenden.

Klubben peker på at driftskostnadene sist sesong var på snaue 9 millioner kroner sammenlignet med 13 millioner sesongen før. Planen er at kostnadene skal reduseres til 7 millioner kroner neste sesong, ifølge klubben.

«Dette viser tydelig hvilken retning vi har med vår elitesatsing. Det er blitt et langt viktigere mål å drive vår elitesatsing i balanse/med overskudd enn å vinne finaler», skriver klubbstyret.

Fikk du med deg dette?

Les også

Storhamar sikret NM-gullet etter ti års ventetid

– Ikke kommunal oppgave å drive eliteidrett

– Jeg har lyst til å si at Lørenskog er en klubb mange er stolte av. Vi håper selvfølgelig at det skal være grunnlag for videre drift i klubben. Men så er det sånn at det ikke er en kommunal oppgave å drive eliteidrett, sier rådmann Ragnar Christoffersen.

– Så ser vi at klubben har gjort en betydelig jobb med å redusere driftskostnadene. Samtidig er Lørenskog kommune tradisjonelt restriktive med å gi støtte i slike ekstraordinære situasjoner, sier han videre.

– Hva skal til for at kommunen gir støtte i slike situasjoner?

– Jeg kommer ikke på noen helt konkrete tilfeller der kommunen har gått inn med støtte til eliteidrett. Det skal gode argumenter til for å vike fra den restriktive linjen vi har ligget på. Fra de folkevalgtes side må de gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen, sier Christoffersen.

Ishockeyforbundet: Ikke bra for noen

Klubblisensutvalget avgjør hvem som får lisens til å spille i ishockey-ligaene. De har gitt Lørenskog frist 4. mai til å sende inn nødvendig informasjon om den økonomiske tilstanden.

– Dette er selvfølgelig ikke bra for noen, men det er dessverre ikke første gang en klubb har slitt økonomisk, sier generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide.

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide.

Lørenskog har vært spilt på det øverste nivået i Norge siden 2008. Siden er de kommet til to NM-finaler: i 2012 og 2016. Begge gangene ble det tap for Stavanger Oilers.

Men historien om Lørenskog Ishockeyklubb er også historien om en administrasjonsglipp som førte til poengtrekk og gjentakende økonomiske problemer.

Les også

Skadet Zuccarello må stå over VM

Konkursfare også i fjor: Permitterte spillerne

Tidligere er klubbens underskudd i stor grad blitt dekket gjennom eiendomsselskapene til klubbens rike onkel, Stig Atle Johnsen. Dette var en praksis han ikke kunne fortsette med.

Før 2016/2017-sesongen ble eierstrukturen i klubben endret. Klubben skulle satse mer forsiktig, og Johnsen skulle nå være en av fire eiere.

At Lørenskog den sesongen røk ut i kvartfinalen i NM-sluttspillet, bidro imidlertid til at underskuddet ble større enn ventet. Det var fare for konkurs, og samtlige spillere ble permittert.

Klubben holdt seg til slutt flytende, men mange spillere forsvant fra klubben. Flere av dem fikk betalt utesteående lønn først flere måneder for sent. Og tidligere Lørenskog-spiller Jason Krog varslet i februar at han vil ta klubben til retten på grunn av manglende lønn.

Pressemelding vakte oppsikt

Mandag i forrige uke ble det offentlig kjent at Lørenskog står i fare for å gå konkurs igjen. Da publiserte klubben en pressemelding på sine nettsider.

I ishockeymiljøet var det mange som stusset over innholdet og tonen i pressemeldingen.

– De prøver å få det til å fremstå som om det er andres skyld at de er i denne situasjonen, uttalte TV 2-ekspert og tidligere Vålerenga-spiller Erik Follestad Johansen.

Dagen etter pressemeldingen publiserte breddedelen av klubben sin egen pressemelding. Der tok de avstand fra at elitelagets trøbbel knyttes til resten av klubben.

De presiserte at en eventuell konkurs for elitelaget ikke har innvirkning på driften av ungdomslagene.

Les mer om

  1. Lørenskog
  2. Ishockey
  3. Norges Ishockeyforbund