Zuccarello med hjertesukk: – I dag er jo nesten Youtubere og Instagram-kjendiser større enn idrettsutøvere

Når Mats Zuccarello (30) er på løkka hjemme i Norge, er det ofte han ser seg rundt og tenker: Hvor er alle sammen?

New York Rangers-stjernene Henrik Lundqvist og Mats Zuccarello fronter lørdagens veldedighetskamp. Da skal en rekke stjerner spille en utendørs ishockeykamp.

ULLEVAAL STADION: Ishockeystjernen har tilbrakt mange timer på fotballfelt i Oslo denne sommeren.

Han gjør ofte det når han er hjemme på ferie. Og der har han registrert en utvikling han mener er trist.

– Det er ikke folk ute. Det overrasker meg. Jeg husker da jeg var yngre, og det var EM eller VM i fotball. Da var jeg ute på løkka etter alle kampene i to-tre timer og var helt vill. Og det gjør jeg ennå. Jeg var ute og spilte etter VM-kampene, men det er jo ikke folk, sier Zuccarello til Aftenposten.

– Hvorfor tror du at det er sånn?

– Det er vel data, Ipad og Youtube, da. I dagens verden er jo nesten Youtubere og Instagram-kjendiser større enn idrettsutøvere. Verden har endret seg litt, og det er synd.

En septemberlørdag i fjor dro Aftenposten ut for å sjekke løkkefotball-tilstanden i Oslo. Av 46 fotballbaner vi var innom, sto 20 helt tomme.

  • Les mer om løkkefotballen her:
Les også

Dette er bare ett av bildene tatt en lørdag formiddag i Oslo: – Løkkefotballen er borte

– Synd at det koster så mye

Zuccarello er en av de største ishockeyprofilene i New York, men utenfor ishockeyhallen er han opptatt av veldedig arbeid. Han brenner for at idretten skal ha plass til alle barn.

I mai skrev Aftenposten om et økende klasseskille i barne- og ungdomsfotballen i Oslo. Og idrettspolitikere har erkjent at høye kostnader er en utfordring i idretten generelt.

– Det er synd at det koster så mye å drive idrett i et så fantastisk land som Norge. Det er derfor jeg driver med dette. Ingen barn skal havne utenfor, sier Zuccarello.

Henrik Lundqvist og Mats Zuccarello under en pressekonferanse på Ullevaal stadion.
Les også

Her trenes barna av en rekke profesjonelle trenere. Vestkantklubbens satsing illustrerer de økende forskjellene i Oslo-fotballen.

Generalsekretær i ishockeyforbundet, Ottar Eide sier at idretten generelt må dempe kostnadsutviklingen, men at ishockey er en idrett som er ressurskrevende.

– For mange oppleves deltagelsen innen vår idrett som kostbar med forholdsvis høye treningsavgifter, mye utstyr som kreves og lange reiser. Tilsammen kan det bli dyrt, og vi ønsker ikke at dette utvikler seg ytterligere, sier han.

Zuccarellos lagkamerat i New York Rangers, den svenske superstjernen Henrik Lundqvist mener at utstyrsjaget i ishockey bør dempes.

– Selv brukte jeg masse gammelt utstyr da jeg vokste opp. Og det fungerte bra, sier keeperkjempen.

  • Vil du vite mer om Lundqvist? I fjor skrev vi denne saken:
Les også

Denne svenske superstjernen er blitt skutt mot 20.992 ganger

La isen selv

Én ting som skaper skiller i ishockey-Oslo, er fordelingen av isflater. I forslaget til behovsplan for idrett og friluftsliv for perioden 2019–2028 er det lagt opp til at dette området skal styrkes.

Planen viser at dekningen er spesielt dårlig øst og sør i byen.

For å få med flere er det viktig med flere haller og utendørs kunstisanlegg, mener Oslo Idrettskrets og ishockeyforbundet.

Zuccarello irriterer seg over at det på noen eksisterende isanlegg er begrensede muligheter for ishockeyspill. Utover det mener han at mye er opp til hver enkelt.

– Jeg husker at jeg og mor la isen selv. Du kan ikke regne med at alt skal bli lagt til rette for deg, sier han.