Landslagssjefen: - Det er nesten litt uvirkelig

Sesongstarten for de norske sykkelessene minner om alpinistenes. Nesten hver gang de stiller til start vinner de.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson hagen har fått en fantastisk start på den nye sesongen.

Alexander Kristoff tok i torsdag sin fjerde seier for sesongen da han vant den tredje etappen av Tour of Oman.

Les også

Kristoff vinner like mye som i fjor: - Utrolig kjekt

— Det er nesten litt uvirkelig og lover kjempebra for sesongen, sier landslagssjef Stig Kristiansen.

Kristoff er helt likt med skjema etter forrige sesong der han også sto med fire seire på denne tiden. Edvald Boasson Hagen har på imponerende vis vunnet to ganger.

— Det er ekstremt viktig å få et godt svar på den jobben man har gjort med egentrening før sesongen. I motsatt fall ville man kanskje vært nødt til å gjøre en del endringer for å komme i form til de virkelig store klassikerne på våren. De forandringene ønsker man helst ikke å gjøre, sier landslagssjefen.

Tour of Oman og forrige ukes Tour of Qatar er ritt på størrelse med Tour of Norway og Arctic Race of Norway. Bortsett fra klimaet er nok den største forskjellen for rytterne antall publikum langs løypene. Sykling er ikke akkurat nasjonalsporten i disse arabiske golfstatene.

Boasson Hagens utklassing

— Det har heller ikke vært overfylte felt i disse rittene, men man kan jo ikke gjøre noe bedre enn å vinne uansett. Måten Boasson Hagen tok sine seire på var særdeles oppløftende, spesielt tempoetappen i Qatar. Man pleier å si at ti sekunder på ti kilometer er utklassing. Når så Edvald vinner en 11 kilometer lang tempo med 25 sekunder er det helt ekstremt. Også måten han vant på i Oman onsdag da han syklet fra vinneren av Tour de France i 2014, Vincenzo Nibali, imponerte meg. Det virker som om han er tilbake på toppen igjen, mener Kristiansen.

Han får full støtte av Johan Kaggestad:

— Det er bare allerede å glede seg til den andre etappen av Tour de France. Målgang er i Cherbourg, og den har en knekker på slutten som minner veldig om avslutningen på den andre etappen i Oman onsdag. Der kommer Edvald først opp, tror jeg. Det vil bli min andre store opplevelse med Cherbourg etter filmen Paraplyene i Cherbourg med Catherine Deneuve, humrer Kaggestad.

Boasson Hagen ble nummer ti på torsdagens etappe og leder Tour of Oman sammenlagt med tre etapper igjen.

Spurtopptrekk

— Katjusja ønsker å drille spurtopptrekket for Alexander Kristoff, og det gjør man lettere i et felt der det ikke er veldig mange spurtlag som kjemper om posisjonene. For den øvelsen er slike ritt veldig bra, understreker mannen som skal lede stjernene i både OL og VM denne sesongen.

Kristoff har forlengst sagt ifra at OL-løypa ikke passer ham. Akkurat nå virker det naturlig at Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm tar de fire plassene på det norske OL-laget i august. Når det gjelder VM i Qatar i oktober er Alexander Kristoff i utgangspunktet en klar kaptein.

- Er det noen av de andre proffene du har spesielle forventninger til resultatmessig denne sesongen?

— Ja, jeg er veldig spent på hva Lars Petter Nordhaug kan klare i Ardennerklassikerne i midten og slutten av april. Jeg registrerer at han også har startet sesongen bra, sier Stig Kristiansen.

Les også

Hushovd gir profflagplanene to måneder

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: