Samholdet i laget er en utfordring. Derfor har Kristoff og Boasson Hagen fått spesialoppgaver.

Stig Kristiansen er sjefen for det som kan bli gull, men som like fort kan endre opp som brostein søndag.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er begge kapteiner på det norske laget. Begge har vinnersjanser, men er avhengig av sine syv lagkamerater. Derfor har landslagssjefens assistent, Gabriel Rasch, gitt de to ansvar for å bygge lagfølelse.

BERGEN: Stig Kristiansen og hans innleide assistent Gabriel Rasch har hatt noen tøffe dager i Bergen før rittet som alle snakker om. Norge har ni ryttere til start på fellesstarten søndag. Syv av disse skal sørge for at enten Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff vinner.

Les også

Gråt, glede og stolthet: Dette sier profilerte bergensere om den minneverdige VM-onsdagen

Lagbyggerne

For at det skal skje, må alle de ni jobbe sammen som et lag. Det har ikke vært noen enkel operasjon for Kristiansen å få det til.

– Det er en kjempeutfordring. Vi har ni ryttere med fra ni forskjellige steder, med ni forskjellige løps- og treningsopplegg. De har 18 forskjellige sykler. Det krever sitt, innrømmer Stig Kristiansen når han møter mediene to dager før den store dagen.

Gabriel Rasch er til daglig en av sportsdirektørene i Team Sky. Søndag er han assistenten til landslagssjef Stig Kristiansen.

Den siste av rytterne som skal i ilden, kom først torsdag ettermiddag. Her er det ikke snakk om samkjøring og treningssamlinger. Her er det om å gjøre å bygge lagfølelse på rekordtid.

Ga oppdrag til Kristoff og Boasson Hagen

Gabriel Rasch er til daglig en av sportsdirektørene i verdens rikeste sykkellag, britiske Team Sky. Under VM er han med for å hjelpe det norske landslaget til å fungere som lag. Han har gitt spesialoppgaver til de to kapteinene på laget.

– Jeg har sagt til Edvald og Alex at de må bruke disse dagene til å forsikre seg om at de andre på laget er villige til å gi alt på dagen. Det er viktig at de bruker tid sammen med sine hjelpere slik at de ikke bare kommer her, sitter på rommet. hører på musikk og spiller TV-spill, sier Gabriel Rasch.

Les også

For åtte år siden ble han nummer 48 som skihopper i Vikersund. I dag ble det VM-sølv i Bergen som syklist.

Han er, som Kristiansen, veldig klar over at det kan ikke er all verden av tid til å få de ni som skal ut i Bergens gater til å spille sammen. På Sky jobber han med ryttere som bor, trener og konkurrerer sammen store deler av året. De kjenner hverandre ut og inn.

– En ting er å få Alex og Edvald på nett. Men de er avhengig av de syv guttene rundt seg.

Hemmelighetskremmeri

Fredagens møte med mediene kom selvfølgelig til å handle en god del om hvordan det norske laget skulle legge opp taktikken. Sykkel på dette nivået handler ikke bare om god kondisjon. Minst like viktig er det taktiske spillet.

Stig Kristiansen er mannen som har ansvar for det norske lagets taktikk søndag. Men han holder kortene tett til brystet to dager før VMs fellesstart.

Men akkurat det vil hverken syklister eller utøvere si noe som helst. Litt mer komplisert blir det jo også når laget har to mann med kapteinsbind.

– Det sitter nok en god landslagssjefer rundt omkring som er veldig interessert i hva vi har planlagt. Men vi kan jo ikke peke på et sted i løypa og fortelle: «Hei, her folkens kommer det til å skje noe.», sa landslagssjef Stig Kristiansen.

Edvald Boasson Hagen ble spurt om han hadde sett seg ut noen steder i løypa som passet for angrep. Svaret kom megetsigende.

– Det er flere steder rundt om i løypa. Vå får se på søndag hva som skjer.

Truls Korsæth er av dem som skal hjelpe til med at en av de to skal få en gullmulighet.

– Vi hadde et bra møte i går, og vi har gått gjennom de fleste scenarioer som kan komme underveis. Jeg tror vi skal klare å løse dette slik at det blir bra. Men løpsutviklingen bestemmer mye.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff ble bedt om å svare på hvordan de ville takle det dersom de kom inn mot mål og begge satt med en vinnermulighet.

– Vi har snakket sammen og har planer, men det er ingen vits å si nå hva vi kommer til å gjøre, sa Boasson Hagen.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå: