Alpinlegender hyller Mowinckel: – Hun kan bli verdens beste

Kjetil André Aamodt, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud spår en lys fremtid for Norges nye stjerne etter dagens triumf.

Ragnhild Mowinckel vant sin første verdenscupseier fredag. Kjetil André Aamodt tror det er mye mer i vente fra 25-åringen.

OSLO/KVITFJELL: Ragnhild Mowinckel (25) kjørte inn til sin første verdenscupseier i karrièren. Hun vant storslalåmrennet i tyske Ofterschwang med 66 hundredeler foran tyske Viktoria Rebensburg-

– Det er en fantastisk følelse. Det er en drøm jeg alltid har hatt, sa Mowinckel i et intervju vist på NRK etter seieren.

Det var også den første seieren av en norsk kvinne i storslalåm på over 15 år. Seieren føyer seg inn i en lang rekke imponerende Mowinckel-resultater denne sesongen. Blant annet tok hun med seg to OL-sølv fra Sør-Korea (storslalåm og utfor). Hun er nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

– Det er helt utrolig kult rett og slett, at hun endelig står øverst på pallen, sier alpinlegenden Kjetil André Aamodt.

Les også

Mowinckel tok karrièrens første seier: – En fantastisk følelse

– Hun kan bli verdens beste

Han er mektig imponert over Mowinckels gjennombrudd denne sesongen. Fra å ligge rundt 10. plass tidligere, til å nå kjempe i helt i toppen igjen og igjen.

Hun spås en lysende fortsettelse av Kjetil André Aamodt, Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Førstnevnte mener Mowinckel kan vinne verdenscupen sammenlagt, og dermed krone seg med tittelen som verdens beste alpinist.

Verdenscupen sammenlagt slår sammen poengene man har fått i samtlige grener, altså slalåm, storslalåm, super-G, utfor og superkombinasjonen.

– Hun er god i tre grener. Klarer hun å holde det gående, kan hun jo vinne verdenscupen totalt på sikt, kanskje allerede neste år. Sånn som Ragnhild kjører, så er det innenfor rekkevidde, sier Aamodt.

Les også

Tom Tvedt utelukker planene om OL i 2026: – Det går ikke. Vi må lære

Han vant selv verdenscupen i 1994. Andre nordmenn som har gjort det er Aksel Lund Svindal (2007 og 2009) og Lasse Kjus (1999 og 1996).

– Hun er så god at hun med sannsynlighet kan være den som setter preg på verdenscupen fremover. Hun er god i tre disipliner, og kan være god i kombinasjon også, sier Lund Svindal.

– Det er en veldig imponerende prestasjon. Den seieren lå litt i luften. Det er litt gøy at man ikke kan vite om hun skal vinne i storslalåm, super-G eller utfor. Det er mer i vente, sier Jansrud.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal var imponert etter Ragnhild Mowinckels seier fredag. Her etter duoens suksess i OL-utforen.

Sammenlignes med legender

Kjetil André Aamodt peker på noe som kan være nøkkelen dersom Mowinckel skal kunne vinne verdenscupen sammenlagt i fremtiden.

– Det kan være utfordrende å kjøre bra storslalåm hvis man skal kjøre så mye fartsdisipliner. Over tid kan det være krevende, men nå klarer hun det bra. Så hun må ha fokus på de tre grenene, og ikke miste storslalåmformen fordi hun kjører utfor, sier han.

Han mener utviklingen 25-åringen har hatt denne sesongen er oppsiktsvekkende.

– Man har sett det før, men det er ikke ofte noen på 25 år tar så pass steg. Man så det på Tina Maze (slovensk alpinist). Hun var god lenge, men ikke vanvittig. Hun tok steg i ganske voksen alder. Det er sjelden kost å se sånn utvikling, sier Aamodt, som også trekker frem mannlige alpinistlegender som har slått igjennom sent.

– Hermann Maier og Bode Miller vant sin første seire i 25-årsalderen. De hadde vanvittige karrièrer. Jeg krysser fingrene for at det samme skjer med Ragnhild, sier han.

En profil

For Norge ble det en veldig god dag i bakken. I tillegg til Mowinckels seier, leverte Nina Haver-Løseth en sterk syvendeplass. Dessuten ble 21 år gamle Kristin Lysdahl fra Bærum nummer ni – hennes beste prestasjon i karrièren.

– Hun er en herlig person og ambassadør. Det er bra for norsk alpinsport om hun kan fortsette å få gode resultater, sier Kjetil Jansrud.

Kjetil André Aamodt synes det er gøy å se det kvinnelandslaget i alpint, med Mowinckel i spissen, leverer om dagen.

– Nå har vi en lederstjerne. Det virker som Nina også lar seg inspirere. Det er gøy at jentene gjør det bra. Det er bare å nyte øyeblikket, sier han.