Sport

Russland slakter dopingdokumentar, men gransker anklagene

Tysk dokumentar hevder at Russland doper utøverne sine. Nå granske russiske antidopingmyndigheter anklagene.

DOPINGMISTANKE: En ny tysk dopingdokumentar hever at Russland har et dopingregime. Her fra avslutningsseremonien i OL i Sotsji i februar.

Det russiske antidopingforbundet (RUSADA) offentliggjorde fredag at det har satt i gang en etterforskning av beskyldningene om doping blant russiske friidrettsutøvere.

Anklagene kom i en tysk tv-dokumentar sendt onsdag.

«For å sjekke informasjon presentert i den tyske dokumentaren som ble sendt 3. desember 2014, vil RUSADA starte sin egen etterforskning med hensyn til personer i dokumentaren og informasjonen de kom med», skriver antidopingforbundet i en pressemelding.

«Etter fullført etterforskning vil resultatene blir offentliggjort på RUSADAs nettside».

Den timelange dokumentaren viser blant annet utøvere og trenere innrømme doping på skjult kamera.

I dokumentaren blir russerne også anklaget for korrupsjon og systematisk dopingbruk blant russiske utøvere.

RUSADA har ikke skrevet noe om hvor lenge etterforskningen vil vare.

— Tatt fra under skjørtet hennes

RUSADA-direktør Nikita Kamaev går hardt ut mot anklagene. Han undrer seg spesielt over oppførselen til Julia Stepanova, den dopingtatte friidrettsutøveren som var en av hovedkildene i dokumentaren.

— Stepanova hadde rett til å gå til hvilken som helst antidopingorganisasjon. Dersom hun ikke stoler på oss, kunne hun gå direkte til WADA. Det ville vært best for henne, for denne informasjonen ble tatt med i beregningen når straffen mot henne ble bestemt. Hvorfor hun ikke gjorde det, skjønner jeg ikke. Samtaler med journalister kan ikke alltid bli tatt seriøst. Folk snakker for mye noen ganger, sier Kamaev til det russiske nyhetsbyrået TASS, ifølge sports.ru.

— Jeg stoler kun på fakta. Spesifikke, ekte faktaopplysninger, og ikke noen uklare bilder, tatt fra under skjørtet hennes på en mobiltelefon, fortsetter Kamaev.

Han henviser til et videoopptak tatt på mobiltelefon av at den russiske mellomdistanseløperen Marija Savinova snakker om doping.

Sports.ru melder også at det russiske friidrettsforbundet kalte inn til krisemøtet som følge av den tyske TV-dokumentaren. Friidrettsforbundet anti-dopingsjef Vadim Zelitsjenko ønsket ikke å kommentere dokumentaren før møtet var unnagjort.

(©NTB)

Les også

  1. Tysk dokumentar anklager Russland for systematisk doping

  2. Tidligere russisk dopingjeger hevder stjernene slipper unna