Sport

Tandes mamma fikk sponsorhjelp for å kunne følge sønnen lenger i hoppuka

Mamma Trude Tande skulle egentlig ha reist hjem etter nyttårshopprennet. Slik ble det ikke.

Det ble tid til en liten prat med mamma Trude Tande etter kvalfiseringen i Innsbruck tirsdag ettermiddag. Men egentlig skulle ikke dette møtet funnet sted. Mammaen til hopphelten skulle ha vært på jobb i Kongsberg kommune. Men hun fikk fri for å følge sønnens kamp for det store hoppuketrofeet.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

INNSBRUCK: Etter at sønnen Daniel-André hadde vunnet nyttårshopprennet, var det en litt betuttet Trude Tande som måtte fortelle at nå måtte reise hjem.

– Jeg skal være på jobb tirsdag, sa hun på sletta i Garmisch-Partenkirchen. Men etter at Norge hadde jublet seg ferdig etter Tandes magiske seier 1. nyttårsdag, tikket det inn en SMS fra Trude Tandes sjef i Kongsberg kommune. Hun kunne lett få lov til å fortsette å følge Daniel-André Tande. Kongsberg-gutten som har tatt hele det hoppgale Mellom-Europa med storm de siste dagene.

Les også

Tande har aldri sett forbildet i aksjon: - Fikk høre historiene på museum

Superkjendis i Tyskland

Derfor var hun på plass i Kongsberg-genser også da guttungen hoppet kvalifisering til rennet i Innsbruck onsdag.

– Det er sponsorer som har sørget for at jeg fortsatt kan være her nede. Og det er jeg glad for, sier hun og smiler.

Men hun smiler ikke hver gang sønnen skal hoppe. Da er hun nervøs som få andre. At mamma Tande følger sin sønn så tett har skapt stor oppmerksomhet også i tyske medier. Bild-Zeitung, som er Europas største avis, hadde tirsdag en stor sak på Tande og mamma Trude. Tittelen var: «Jeg dør foran hvert hopp».

Trude Tande er fra Narvik, men flyttet fra hjembyen til Kongsberg da Daniel-André var åtte måneder gammel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik slo Europas største avis, Bild-Zeitung, opp saken om Tande og hans mor.

– Jeg er nervøs, men det er vel ikke slik at jeg dør, sier hun om sannhetsgehalten i den overskriften. Men at hun også får stor oppmerksomhet på grunn av sønnen synes er bare gøy, men også smått absurd.

Koselig å ha henne rundt

Tande selv er godt fornøyd med at mamma skal være med på resten av Hoppuka.

– Det er koselig å ha henne med på tur. Da kan jeg møte henne mellom hoppene og småsnakke med henne hele tiden, sier Tande.

Det blir flere fra Tande-familien å se under hoppingen i Innsbruck søndag. Da kommer også søsteren Ida Tande og slutter seg til en entusiastisk norsk gjeng på familietribunen.

Ingen bekymring

22-åringen fra Kongsberg ble «bare» nummer fem i tirsdagens kvalifisering. Det så ikke ut til å plage ham det minste.

– Det er ingenting som bekymrer meg. Jeg føler at jeg har ganske bra kontroll på hoppingen selv om jeg misser ganske mye, slik jeg gjorde det i det første prøvehoppet, sier han.

Daniel-André Tande er i ferd med å bli verdens mest populære hopper. Det er han blitt også fordi han alltid stiller opp. Han hadde tid til en selfie med fans selv om alle de andre hopperne trolig allerede var på hotellet.

Han har selvfølgelig fått med seg at det er mange som vil ha en bit av lysluggen fra Kongsberg. Han var den absolutt siste hopperen som forlot bakken etter kvalifiseringen. Mange og lange intervjuer, autografskriving senere kunne han forlate Bergiselbakken.

– Det er morsomt at så mange har lyst til å finne ut hva jeg holder på med. Jeg snakker mye og lenge så det passer meg bra.

Les også

Hopplegenden ble rørt av Tandes triumf: – Like stort som å vinne et mesterskap

Snakker og snakker

Og ettersom han er glad til å snakke, så fortsatte han å legge ut om hvordan den gamle OL-bakken i Innsbruck er annerledes enn andre bakker.

Den har en merkelig profil. Det er lett å begynne å tro at man hopper lenger enn man egentlig gjør og dermed begynne å trekke seg, sier han.

Deretter snakket han litt om Liverpool som han følger tett. – Det påvirker ikke hoppingen min, men jeg er enig med Klopp i at juleprogrammet er unødvendig tett.

Han snakket om hoppdresser. – Når jeg får på meg en av de gule dressene som har «ferskt» stoff tror jeg at jeg har mer å gå på i morgen.

Hilde misset

Han hoppet 132 meter og ble nummer 5. Hjemmefavoritten Stefan Kraft var lengst med et hopp på 134,5 meter.

Andreas Stjernen var nok en gang nest beste norske med 128 meter og en 11. plass i kvalifiseringen.

Robert Johansson (123,5 meter og en 27. plass), Halvor Egner Granerud (118,5 meter og en 38. plass), Anders Fannemel (114 meter og en 48. plass). Tom Hilde hoppet bare 113 meter og er ikke kvalifisert til rennet i Bergiselbakken onsdag ettermiddag.

Les også

Derfor tror sportssjefen at Tande kan bli hoppsportens Lund Svindal

Les mer om

  1. Daniel Andre Tande
  2. Hopp
  3. Tyskland
  4. Kongsberg
  5. Andreas Stjernen