Sport

Offensiv Tande: – Jeg har tro på at dette kan bli veldig morsomt

Daniel-André Tande er klar for å feire nyttår på pallen.

Daniel-André Tande er en populær nordmann i Tyskland. Etter kvalifiseringen nyttårsaften tok han seg god til å skrive autografer og hilse på noen av de 10.000 som hadde møtt opp til prologen til det klassiske nyttårshopprennet. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Daniel-André Tande har ikke hoppet seg fra favorittstempelet selv om ikke alt stemte da det ble hoppet kvalifisering i den legendariske OL-bakken i Garmisch-Partenkirchen nyttårsaften ettermiddag.

– Det var ikke toppnivå på noen av hoppene i dag. Men det er på mange måter greit å starte slik jeg gjorde i dag. Da vet jeg hva jeg har å gjøre, og det handler om små enkle oppgaver som jeg har jobbet med før, sa Tande etter hoppet på 135 meter.

Les også

Uvanen det norske håpet vil ha slutt på: – Det er et gammelt problem

Bak hjemmefavoritt

Det førte ham til en 8. plass i kvalifiseringen som ble vunnet av tyske Markus Eisenbichler. Han hoppet 138 meter og ble fulgt av vinneren i Oberstdorf Stefan Kraft og Manuel Fettner.

Tande vant kvalifiseringen i Oberstdorf. At han ikke var like mye på hugget foran det legendariske nyttårshopprennet, legger ikke noen demper på optimismen.

– Jeg har tro på at det kan bli veldig morsomt, sa han før han forlot bakken sammen med de andre hopperne.

Les også

Tande hoppet seg mesterlig opp, men ergret seg etterpå: - Småkjedelig

TV-titting og raketter

Nyttårsaften ble feiret på hoppernes hotell i byen. Det var ingen utsvevende feiring skal vi tro Tande.

Tande var best av de norske selv om han hopper med en stor kul fylt med væske på den ene ankelen.

– Jeg kjenner ingenting når jeg hopper. Hoppskoen presser kulen flat, så dette er ikke noe problem i det hele tatt, sier han.

Stjernen er på gang

Tande får følge av alle de andre norske hopperne verdens mest sette hopprenn. Nærmest i kvalifiseringen var Andreas Stjernen. Trønderen fikk til sitt første gode hopp i hoppuka så langt og landet på 133 meter. Det holdt til en 11. plass.

(Saken fortsetter under bildet)

Andreas Stjernen smilte etter kvalifiseringen og sitt beste hopp så langt i Hoppuka. Det holdt til en 11. plass i kvaliken. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– I rennet har jeg lyst til å fortsette med det jeg gjorde i dag. Gjør jeg det kan det bli enda noen plasser opp, og da begynner det å lukte litt godt, sa han etter hoppet.

Han smilte langt bredere enn etter den noe skuffende hoppingen i Oberstdorf, og han var meget godt fornøyd med å ha fått Daniel-André Tande som romkamerat på Hotel Mercure i Garmisch. I Oberstdorf hadde hopperne enerom.

– Jeg føler meg stadig tryggere i bakken. Og når har jeg fått Daniel på rommet, har jeg vel lært litt av ham. Han er en klok skihopper og på mange måter et forbilde for meg, sier Stjernen.

Alle skal med

Robert Johansson (26. plass), Anders Fannemel (33), Tom Hilde (43) og Halvor Egner Granerud (44) kom alle blant de 50 som kommer til å få TV-tid 1. nyttårsdag.

– Det er fortsatt litt å gå på. Det er hyggelig at Stjernen nå ser ut til å få det bedre til, Tande vet hva han holder på og Fannemel viser stigende form. For de andre er det bra at de fortsatt er med etter kvalifiseringen, sa trener Alexander Stöckl.

Vinneren av kvalifiseringen, tyske Mathias Eisenbichler flyr ned den legendariske bakken i Gamrmisch-Partenkirchen. I bakgrunnen Tysklands høyeste fjell, Zugspitze (høyde: 2962 m.o.h.) Foto: Matthias Schrader, Reuters/NTB Scanpix

Flere av de norske hopperne har slitt med bommen i OL-bakken i Garmisch-Partenkirchen. Den er lavere enn i de fleste andre bakker hvor det blir arrangert verdenscuprenn.

Halvor Egner Granerud er en av dem som slet med å få til den riktige sittestillingen etter å ha forlatt bommen på toppen. Daniel-André Tande har tidligere hatt problemer, men har nå funnet en måte å takle dette på.

– Vi har ikke funnet noen grunn til å klage på det. Det er samme bommen for alle, og det er bare å tilpasse seg, sier trener Stöckl.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016:

Les mer om

 1. Hopp
 2. Alexander Stöckl
 3. Anders Fannemel
 4. Tom Hilde
 5. Andreas Stjernen
 6. Daniel Andre Tande

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Forfang til topps i kvalifiseringen: – Råd? Det beste er ikke å si noe

 2. SPORT
  Publisert:

  Derfor ville ikke Tande snakke etter nedturen

 3. SPORT
  Publisert:

  Japansk seier på skuffende norsk hoppuke-dag

 4. SPORT
  Publisert:

  Alle de norske klare for nyttårshopprennet

 5. SPORT
  Publisert:

  Tande best i kvalifiseringen: Nå frykter han ingen

 6. SPORT
  Publisert:

  Uvanen det norske håpet vil ha slutt på: – Det er et gammelt problem