Den nye FIFA-sjefen i hardt vær: - En yngre utgave av Sepp Blatter

Ett år er gått siden Blatter varslet sin avgang. Er ting egentlig blitt noe bedre i FIFA?

Gianni Infantino har møtt på sin største utfordring så langt som FIFA-president. Han risikerer å bli midlertidig suspendert av organisasjonens etiske komité.
  • Odd Inge Aas
  • Daniel Røed-Johansen

Fredag kom meldingen om at Blatter, eks-generalsekretær Jerome Valcke og eks-finanssjef Markus Kattner er mistenkt for å ha gitt seg selv ulovlige bonuser og lønnsøkninger på 670 millioner kroner. Dette er et resultat av en intern FIFA-granskning. Ifølge organisasjonens advokater kan dette være brudd på sveitsisk lov, og informasjonen er overgitt til sveitsiske og amerikanske myndigheter. Denne uken ble FIFAs hovedkvarter igjen raidet av sveitsisk politi i jakten på beviser mot trioen.

LES OGSÅ:

Les også

- FIFA-topper ga seg selv bonuser på 670 millioner kroner

Mexico City, 13. mai i år: – FIFA er tilbake på sporet. Jeg kan offisielt informere om at krisen er over.

Ordene tilhører Gianni Infantino og falt fra talerstolen på den første FIFA-kongressen med han som president. Under en måned senere ser det imidlertid ut til at sveitseren muligens forhastet seg noe med å konkludere.

2. juni i fjor sjokkerte Sepp Blatter fotballverden da han offentliggjorde nyvalg og at hans tid i FIFA snart var over. Ett år senere kan det virke som om garnet er i ferd med å snøre seg rundt eks-presidenten, men avsløringer om en intens maktkamp i kulissene kaster også skygger over den gamle sjefens etterfølger.

Torsdag skrev Die Welt at FIFAs etiske komité nå går gjennom e-poster som viser at Infantino prøvde å få slettet opptakene fra et møte i det nye FIFA-rådet i forkant av kongressen.

Presidenten kan bli midlertidig suspendert i 90 dager i påvente av undersøkelsene. Blir han kjent skyldig risikerer Infantino utestengelse fra all fotball i en periode.

— Vi er ikke i stand til å si om komiteen vurderer å åpne sak mot enkeltindivider, men det er ingen formell sak mot Infantino nå, sier FIFA i en uttalelse.

Organisasjonen sier også at opptak fra møtet finnes i FIFAs arkiver, og lydfilen det er snakk om i e-posten gjelder en kopi som feilaktig var lagret feil.

Les også

- FIFA-presidenten ble fornærmet over lønnsforslag på 17 millioner

Sepp Blatter, som måtte gå av som FIFA-sjef.

Reformleder gikk avBakgrunnen for Infatinos siste problemer er denne: På kongressen ble et forslag fra FIFA-rådet vedtatt. Forslaget innebærer at rådet det kommende året har makt til å fjerne personer fra de uavhengige etikk— og tilsynskomiteene i organisasjonen.

Den offisielle grunnen er at reaksjonstiden vil bli kortere hvis det viser seg at tillitsvalgte i de aktuelle komiteene har opptrådt uredelig. Domenico Scala, lederen av revisjonskomiteen i FIFA, oppfattet imidlertid vedtaket som en trussel mot komiteenes uavhengighet og trakk seg i protest.

— Dette vedtaket undergraver en av grunnpilarene i et godt styresett, og det ødelegger mye av reformene, tordnet Scala, som også er en av arkitektene bak hele reformprosessen som ble vedtatt i februar.

— Dette er starten på en ny runde med diktatur i en feilslått organisasjon, fastslo Mark Pieth, professoren som ledet reformarbeidet i FIFA fra 2011 til 2013. Han var overfor Aftenposten skeptisk til Infantinos muligheter til å rydde opp i FIFA allerede før den ekstraordinære kongressen som valgte sveitseren i februar.

Les også

Idrettsministeren skal finne ut hvorfor det er så mange menn i toppen av idretten

Gikk til angrep

— Et av de få lysene som skinte i FIFA var Scala. Når han nå er borte er min skepsis til FIFA bare blitt større, sier Michael Hershman til AP. Han er en av grunnleggerne til Transparency International, og mener det er altavgjørende for organisasjonen at det finnes uavhengige organer.

FIFA hevdet at kritikerne hadde misforstått hensikten med regelendringen, men sist helg kom den tyske avisen Frankfurter Allgemeine med avsløringene som kaster nytt lys over spillet i kulissene i forkant av Mexico-kongressen.

Infantino skal overfor medlemmene av FIFA-rådet ha gått til frontalangrep på Scala og initiert en diskusjon for å få ham fjernet. FIFA har kalt påstandene for «latterlige», men tidligere denne uken kom den tyske avisen med sitt svar: Lydklipp fra møtet ble publisert i tekstform.

Først skal Infantino ha fortalt at han ikke skrev under kontrakten med lønnen han ble tilbudt av Scala.

— Jeg aksepterte ikke forslaget. Jeg ble fornærmet av situasjonen, sa presidenten.

Han har senere sagt at lønnen vil bli offentliggjort når den er klar, og at den skal være lavere enn hva Blatter fikk.

Det er blitt spekulert på at tilbudet var på 2 millioner sveitsiske franc, rundt 17 millioner kroner. Sepp Blatter fikk i fjor utbetalt rundt 30 millioner kroner i lønn. Før Infantino ble valgt, var Scala klar på at den neste presidenten måtte regne med en lønn som var adskillig lavere.

Presidenten skal også ha reagert på at Scala varslet etikkomiteen om at Infantino-familien planla et huskjøp i Zürich til rundt 200 millioner kroner.

FLERE SPORTSSAKER:

Kun én protesterte

— Det vi ser av det som er kommet frem fra Mexico er at Infantino viser seg som en maktpolitiker, og at han blir sur eller misfornøyd hvis noen ikke følger hans linje, sier ekspert på idrettspolitikk Andreas Selliaas, som har fulgt utviklingen i FIFA tett.

Under møtene i FIFA-rådet skal det deretter ha blitt diskutert hvordan Scala kunne ryddes av veien. Ifølge Frankfurter Allgemeines utdrag ble den amerikanske fotballtoppen Sunil Gulati og den mektige fotballpolitikeren sjeik Ahmad bedt om å forhandle frem en minnelig løsning med Scala. Da dette ikke lyktes, skal planene om å foreslå en regelendring for kongressen ha oppstått.

Ifølge utdragene i den tyske avisen var engelske David Gill den eneste som tok til motmæle mot planene.

— Jeg kan ikke tro at vi ønsker å skape en slik situasjon i dag, skal Gill ha sagt.

Infantino har i starten av presidentperioden vært opptatt av å vise handlekraft. På kongressen i Mexico ble det kunngjort at Fatma Samoura fra Senegal blir den første kvinnelige generalsekretæren i FIFAs historie. Også her kolliderte Infantino med Scala, som har gitt klart uttrykk for at ansettelsen av en ny generalsekretær ikke ville bli godkjent uten en skikkelig søknadsprosess.

— Scala var ikke noen pusekatt selv. Han prøvde å tilegne seg makt internt. Han er litt arrogant og tar stor plass, og er derfor upopulær i mange kretser. Men samtidig var han veldig uavhengig, og da ble han også veldig farlig for veldig mange. At det ble en konflikt trenger ikke være alvorlig i seg selv, men det er ikke bra at de uavhengige institusjonene blir begrenset i en sånn kamp, påpeker Selliaas.

- En Mini-Blatter

Den britiske skribenten Keir Radnedge har fulgt FIFA i en årrekke. Han mener fotballorganisasjonen beveger seg i riktig retning, men at det skjer med en del problemer underveis. Politisk og personlig press gjør at det blir to skritt frem og ett tilbake hele tiden.

— Det er jo deprimerende sett utenfra, for det er så unødvendig, sier han til Aftenposten.

Radnedge mener Infantino har egenskaper som kan gjøre ham til en effektiv president.

— Men da må han gå tilbake til sine egne, profesjonelle røtter og konsentrere seg om det arbeidet som er til gavn for FIFA og fotballen, ikke på det som ser ut til å være en personlig agenda, sier briten.

Kritikere har pekt på at Infantino i valgkampen lovet bort mye mer penger enn hva Blatter noen gang gjorde. Han allierte seg også med ledere fra den amerikanske og den søramerikanske konføderasjonen, som utgjør hoveddelen av FBIs etterforskning.

— Det vitner om at han ikke bryr seg så mye om hva som skjer og er mer interessert i egen makt. Han allierer seg med land som gjør at han kan bli valgt, uavhengig av ryktet og bakgrunnen disse landene har. Slik følger han Blatter og João Havelanges måte å drive politikk på. Han er en yngre utgave av Sepp Blatter, sier Selliaas (NB: uttalelsen kom før fredagens Blatter-nyhet).

Han mener at Infantinos vindu til å konsolidere makten sin var de 77 dagene fra han ble valgt og frem til kongressen i Mexico.

Denne uken gjenga Ekstra Bladet et intervju fra L’Equipe med Platinis tidligere rådgiver William Gaillard. Han sa at da Infantino tok over som generalsekretær i UEFA etter David Taylor, gikk UEFA fra en som arbeidet for europeisk fotballs beste til en som var drevet av personlige ambisjoner.

— Infantino var maktsyk, sa Gaillard, og fortsatte:

— Han er slu og smart. En Mini-Blatter.

Sett på som seier

Det ble sett på som en seier for FIFA da Infantino ble valgt som president Motstanderen, sjeik Salman fra Bahrain var blant annet anklaget for å ha medvirket til at idrettsutøvere ble utsatt for tortur under den arabiske våren i landet i 2011. Han ville neppe bidratt særlig positivt til FIFAs allerede ødelagte omdømme.

Arrestasjoner av en rekke fotballedere på et luksushotell i Zürich i fjor rystet fotballverden og kastet FIFA inn i den største korrupsjonsskandalen i organisasjonens historie.

— FIFA er VM i korrupsjon, og nå gir vi FIFA rødt kort, sa en representant for amerikanske myndigheter da saken ble kjent i mai i fjor.

Siden er en rekke fotballtopper blitt suspendert eller utestengt. Foreløpig er rundt 40 personer tiltalt i den amerikanske og sveitsiske etterforskningen.

Selliaas mener at det som gir grunn til håp, er at alt det nye lederskapet foretar seg vil bli fulgt med argusøyne.

— Etterforskningene som pågår gjør det mye vanskeligere å drive et eget spill i kulissene. Det kan legge begrensninger på Infantino som Blatter ikke hadde. Det kan være at det som skjer rundt FIFA nå gjør at organisasjonen kommer på rett vei, sier han.

PS: Gianni Infantino har ansatt Kjetil Siem, avgått generalsekretær i Norges Fotballforbund som en av sine nærmeste medarbeidere. Aftenposten har de siste ukene prøvd å få et intervju med Siem om hans nye jobb uten å lykkes.

Kilder: Frankfurt Allgemeine, Bloomberg, The Guardian.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: