Boasson Hagen stivnet - Sagan vant etter utrolig spurt: – Det skal ikke være mulig

Selv om Peter Sagan tråkket ut av pedalen like før mål, spurtet han inn til etappeseier. Edvald Boasson Hagen ble beste norske på 27. plass.

Peter Sagan vant den tredje etappen etter en utrolig spurt.

LONGWY/OSLO: Ingen kunne gjøre noe med Peter Sagan på den 3. etappen i Tour de France. Men avslutningen på etappen ble dramatisk.

For med noen få hundre meter igjen til mål, tråkket Sagan ut av pedalen og måtte starte helt på nytt. Likevel fosset han først over målstreken - med Michael Matthews og Dan Martin like bak.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne. Laget gjorde en fantastisk jobb. Det var en tøff klatring opp til spurten, og jeg trodde jeg gikk for tidlig. Så tråkket jeg ut av pedalen. Da tenkte jeg «hva er det som skjer?». Men så vant jeg likevel, sier Sagan i seiersintervjuet vist på TV 2.

Greg Van Avermaet lå lenge i front, men måtte få drahjelp av lagkompis Richie Porte på oppløpet, og ble til slutt nummer fire.

Edvald Boasson hagen satt med i finalen, men stivnet og endte til slutt på 27. plass.

– Jeg stivnet. Jeg kunne ikke hatt en bedre posisjon. Laget gjorde en fantastisk jobb for meg, men jeg hadde ikke bedre bein på slutten. Det ble for tøft, sier Boasson hagen til TV 2.

Edvald Boasson Hagen stivnet mot slutten av den siste bakken før mål på den tredje etappen.

Han satt på hjulet til Sagan og så dramatikken som forbløffet TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

– Det skal jo ikke være mulig å vinne etter det der, kommenterte Kaggestad.

– Det viser bare hans styrke og hvorfor han var en av favorittene til å vinne denne etappen. Jeg så at han tråkket ut av pedalen. Men da han tråkket til for andre gang i spurten hadde jeg ingenting å svare med. Det gikk raskere bakover enn fremover, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Det viser hvor klartenkt han er. Jeg er imponert over ham. Han fant den riktige posisjonen og fikk den tilbake med en gang. Han er rå til å behandle sykkelen, sier Dag Otto Lauritzen.

Alexander Kristoff satt med til det gjensto én kilometer. Så var det slutt.

– Det ble for mye syre i beina, dessverre. Jeg klarte å bite meg fast i starten der, men det gikk ikke. Det ble for tøft, sier Katusha-rytteren til kanalen.

Sammenlagtleder Geraint Thomas trillet i mål sammen med sin kaptein Chris Froome like bak Sagan & co, og kom seg trygt i mål og beholder dermed den gule ledertrøyen.

Aktiv i starten

Før starten på den 3. etappen, som før første gang tok rytterne inn i Frankrike i årets Tour, ble Greg Van Avermaet trukket frem som en av favorittene. Også Peter Sagan og Philippe Gilbert ble nevnt som potensielle vinnere etter 212,5 kilometer på sykkelen.

Edvald Boasson Hagen var det norske håpet på mandagens etappe. Men...

Den mest aktive av de norske på etappen til Longwy, var Vegard Stake Laengen. UAE Emirates-rytteren var svært aktiv rett etter at rittdirektør Christian Preudhomme vinket rytterne av gårde i startbyen Verviers.

Tre ganger forsøkte han å stikke av i et brudd, men feltet hadde ingen planer om å la bruddet gå.

Slik så spurten ut. Peter Sagan (hvitt) vant. Til venstre kniper Michael Matthews 2. plassen, mens Greg Van Avermaet (rødt) innser at det «bare» blir fjerdeplass, mens Dan Martin (t.h.) spurtet til 3. plass.
Les også

Slik vurderer ekspertene de norske mulighetene i Tour de France

Seks ryttere kom seg løs

Men etter noen kilometers intens kjøring, kom en gruppe løs fra hovedfeltet. Der satt ikke Stake Laengen. Det gjorde Adam Hansen (Lotto Soudal), Romain Hardy (Fortuneo), Nathan Brown (Cannondale), Frederik Backaert (Wanty), Nils Politt (Katusha) og Romain Sicard (Direct Energie).

De seks satt sammen store deler av dagen. Avstanden til hovedfeltet lå på rundt to minutter. Men da det sakte, men sikkert dro seg mot finalen, ble det kjørt hardt fra feltet bak. Flere ryttere prøvde å komme seg opp til utbryterne, og noen klarte også å kjøre seg opp.

Etappens eneste spurt, foruten den siste, bratte knekkeren opp mot mål, var den innlagte spurten etter 89 kilometers sykling. Bruddet tok de fleste poengene inne i Luxembourg. I det seks mann store bruddet var det Alexander Kristoffs lagkompis i Katusha, tyske Nils Politt, som var først over og knep 20 poeng på den grønne trøyen.

Hovedfeltet spurtet om ni poeng og det var Boassons Hagens lagkamerat Mark Cavendish som tok de. Alexander Kristoff var med da spurten startet, men kom aldri opp til teten.

Les også

Tour de France-lederen beskyldes for juks

Alexander Kristoff fikk det for tøft på den harde avslutningen på den tredje etappen.

Bånn gass i motbakken

I løpet av etappen var det fem kategoriserte stigninger. Taylor Phinney ledet klatrekonkurransen før etappen, men lagkameratet Nate Brown tok den første klatringen, og overtok også klatretrøyen etter denne etappen.

Før den siste av de fem stigningene, en 3. kategporistigning, kjørte feltet for å hente inn de fire som var igjen av bruddet.

Til slutt var det bare Lilian Calmejane fra Direct Energie som satt igjen alene i front. Men også han ble slukt av hovedfeltet. Franskmannen ble hentet inn med snaut ti kilometer igjen å kjøre.

Og da var posisjonskampen i full gang. Alle ville ha sine kapteiner i front av feltet, i tillegg til at de som ønsket å kjempe om seieren også ville sitte i front.

Plutselig kom også Alexander Kristoff til syne helt der fremme. Selv om etappen i utgangspunktet var for tøff for Kristoff.

Også Boasson Hagen satt i front da rytterne dundret inn i siste bakke.

Med 800 meter igjen overlot Van Avermaet til Richie Porte, BMCs sammenlagtkandidat, å trekke opp spurten de siste meterne. Men så kom angrepene. Førstemann til å angripe var Sagan.

Og da han først tok teten var det ingen som maktet å følge ham. Selv om han tråkket ut av pedalen.