Sport

Treneren tipset om «blod tykt som marmelade» da Tysse ble tatt

Stephan Plätzer mistenkte Tysse-rivalen for doping: Les den private Facebook-samtalen.

TIPSET: Stephan Plätzer har tipset om konkrete dopingmistanker ved to ulike anledninger. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB scanpix.
  • Øystein Vik

Da Erik Tysse ble tatt i doping, pekte hans trener Stephan Plätzer umiddelbart på mistanker mot konkurrenten Alex Schwazer. I en Facebook-dialog fra mai 2010, bare dager etter at Erik Tysse avla sin positive dopingprøve, ble det fremsagt sterke mistanker om at den italienske OL-vinneren Alex Schwazer dopet seg.

  • Synes du Tysse-saken er komplisert? Her er alt du trenger å vite: Var han dopet eller ikke?
DOPINGTATT: Alex Schwazer fra Italia ble utestengt for doping i forbindelse med OL i 2012. Han håper å konkurrere i Rio de Janeiro kommende sommer. Arkivfoto: Alessandra Tarantino, AP Photo.

Dette kom frem i en privat Facebook-dialog mellom Stephan Plätzer, Erik Tysses trener og svoger, og kappgjengeren Luke Adams fra Australia. Adams deltok i kappgang-stevnet i italienske Sesto San Giovanni 1. mai 2010 der Tysse ble tatt. Tysse ble nummer to bak suverene Schwazer.— Jeg tipset Antidoping Norge, men opplevde at de ikke tok meg på alvor. De var jublende glade for at en norsk utøver endelig var tatt, noe som i deres øyne beviste at systemet fungerte, sier Plätzer.

Samtalen

Her er Facebook-samtalen fra 2010. Den foregikk etter at Tysse avla sin positive dopingprøve, men før kappgjengeren fikk beskjed om at han var blitt tatt.

LUKE ADAMS (22. mai 2010, 18.22): "Jeg snakket med Ivano (Ivano Brugnetti, en italiensk kappgjenger) ... og han fortalte meg om at Schwazer bruker Dr. Ferrari og doping. Han sa blodet var som marmelade! For et svin! ... Vi må tipse WADA ... Ivano tror at Schwazer blir beskyttet. "

STEPHAN PLÄTZER (22. mai 2010, 19.46): "Det er utrolig. Jeg var i Sesto og han (Schwazer) gikk veldig lett ... Dette vil være enda en svindel. Men hva kan vi gjøre? Det er ingen tvil om at noen beskytter dette. "

LUKE ADAMS (23. mai 2010 15.42): "Vi kan tipse WADA og håpe at de tar ham på fersk gjerning. Jeg håper bare ikke de har WADA i lommen ... Dr. Ferrari er kjent for å ha tilgang til testprotokollen for EPO, så han vet hvordan han skal unngå testing. Timing er muligens den eneste nøkkelen til å ta ham. "

— Denne samtalen viser at Schwazers dopingbruk var diskutert i Italia, sier Plätzer.

- Ingen stoppet meg

Senere har det vist seg at mye i denne samtalen var helt presist:

  • Schwazer ble utestengt for doping etter en positiv dopingtest i forbindelse med OL i London 2012. Han har ikke innrømmet doping før 2012. * Schwazer har innrømmet samarbeid med dopinglegen Michele Ferrari.
  • Personer i Det italienske friidrettsforbundet er anklaget for å ha bidratt til å skjule dopingbruken til Schwazer, en av Italias mest berømte idrettsutøvere.

— Allerede våren 2012 var FIDAL (det italienske friidrettsforbundet) klar over at jeg hadde prøvd EPO. Men ingen stoppet meg, sa Schwazer under en rettslig høring i Italia i november ifølge VG.

Plätzer sier han tipset Antidoping Norge om de kraftige mistankene mot Schwazer i begynnelsen av juni 2010, da Tysse og Plätzer ble informert om Tysses positive dopingprøve. I september sendte han inn tipset på nytt.

Antidoping Norge: Han er tatt, er han ikke?

Plätzer beskylder nå Antidoping Norge for ikke å ha gjort jobben sin i forbindelse med Schwazers sak. Som kjent gikk det to år fra Plätzer tipset om saken til, Schwazer ble tatt i forbindelse med OL 2012. — Jeg gjorde det som friidretten nå ber om, jeg var en på innsiden som sa ifra. Å si nå at vi trenger folk som kan være varslere, blir spesielt. Jeg varslet i 2010. Hva har de gjort med det? Ingenting. Det passet ikke inn i Eriks sak, sier Plätzer.

FACEBOOK-DIALOGEN: Her er dialogen mellom Luke Adams og Stephan Plätzer fra 2010.

Antidoping Norge avviser at de behandlet tipset stemoderlig.— Schwazer er tatt, er han ikke det?, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge når BT spør ham om saken. Han sier videre at han ikke har anledning til å gå konkret inn på hva som ble gjort med Plätzers tips, men understreker at han ønsker at folk gir beskjed.

— Noe har jo skjedd i denne saken fra 2010 til 2015. At ikke vi tok tak i det, får være Plätzers uttalelse.

Flere av Tysses vitenskapelige støttespillere mener Tysse er uskyldig – noe Tysse selv også sier – og at han måtte ta skylden for en positiv dopingprøve i forbindelse med en dekkoperasjon for Schwazer i 2010. — Jeg frykter at det er som i Russland, og at en mann som Ferrari har folk på laben i Roma. Schwazer-saken i Italia viser at de hadde folk over alt.

Solheim sier det i hans øyne ikke er grunnlag så langt for å si at noen har jukset med Tysses prøve.

— Ekspertene til Tysse sa først at prøven ikke var positiv. Nå er det en falsk positiv prøve. Det strider mot den forrige teorien. Men vi vet at det skjer ting i Italia og friidretten. Vi må bare se hva som kommer frem når WADA legger frem sin rapport om internasjonal friidrett, sier Solheim.

Doping på rommet

Plätzer sier tipset i Schwazer-saken ikke var første gang han har opptrådt som informant i en dopingsak. På en treningsleir i St. Moritz før OL i 2008, var han på samme sted som greske Athanasia Tsoumeleka.

Hun vant OL-gull i 2004, men under OL 2008 testet hun positivt for Cera.

— Jeg var på treningsleir sammen med Kjersti (Tysse Plätzer, Stephan Plätzers kone). Plutselig stakk Tsoumeleka av. Da hun var borte, kom huseieren til meg og sa han ville vise meg noe. Inne på rommet lå det EPO-produkter og veksthormoner, sier Plätzer.

Han sier han da ringte Det internasjonale friidrettsforbundet, Antidoping Norge og Det norske friidrettsforbundet.

— Vi ble enige om at jeg skulle legge alti en bosspose og sende det til antidopinglaboratoriet i Lausanne (antidopinglaboratoriet der). Da de tok Tsoumeleka i OL like etterpå var det på bakgrunn blant annet fra informasjon jeg hadde gitt, mener Plätzer.

Ketil Tømmernes var sportssjef i Norges Friidrettsforbund den gangen. Han husker godt episoden med Tsoumeleka.

— Det var en handlekraftig Stephan Plätzer som ringte den gangen. Jeg kan bekrefte samtalen fra St. Moritz, sier Tømmernes.

Han sier at de norske utøverne alltid er var og er veldig påpasselige med hva de fikk i seg av mat og drikke.

— Det er ikke uten grunn i den bransjen, ser Tømmernes.

- Ble du overrasket da Plätzer ringte?

— Det skjer mye rart i toppidretten. Jeg vet ikke om jeg kan si at det var overraskende.

Les mer om

  1. Friidrett