Sport

På denne pallen kan Kristoff slappe av

Han blir gjenkjent på gaten og måtte skrive utallige autografer etter seieren i SSK Cup. Likevel nyter Alexander Kristoff å kunne senke skuldrene hjemme i Stavanger.

Det begynner å bli en vane, men gårsdagens premieutdeling på Forus var nærmest eksotisk for Alexander Kristoff, som ble ropt opp på "seierspallen" av stefar og trener Stein Ørn.
  • Camilla Klovning

FORUS: Det var ikke mye glamour over sesongens andre SSK Cup på Forus onsdag kveld. Likevel stilte en verdensstjerne til start. Med stefar og trener Stein Ørn som speaker, en burgunder Wolksvagen Caravelle som garderobe og gamle treningskamerater som konkurrenter, nøt Alexander Kristoff å sykle ritt på hjemmebane.

Han delte ut premier før start, skrev autografer mens han skiftet og ble intervjuet av både lokal— og rikspresse. Statusen til Storhaug-syklisten har utvilsomt vokst til nye og uvante høyder denne våren. Det er noe Kristoff gjerne kunne vært foruten.

— Det har blitt litt annerledes å sykle SSK Cup enn det var før. Jeg har ikke skrevet så mange autografer her tidligere. Men jeg blir faktisk stoppet sjeldnere på gaten hjemme i Stavanger enn jeg har blitt i for eksempel Oslo og Belgia. Jeg merker jo at mange kjenner meg igjen, men synes det er veldig greit at ikke alle tar kontakt, sier Kristoff til Aftenbladet mellom klemmer og selfies.

Utklasset kompisene

Han var det store trekkplasteret og høydepunktet for mange av de unge talentene som deltok i rittet på Forus, men selve konkurransen ble en parademarsj fra start til mål gjennom 45 runder i hissig vårvind rundt trafikkstasjonen. Sammen med Oscar Landa stakk 27-åringen fra hovedfeltet allerede etter en runde, men med følge av Team Coop-ØsterHus-rytteren helt til oppløpet, fikk Kristoff likevel godt utbytte av den 60 kilometer lange treningsøkten.

Alexander Kristoff.

— Det er faktisk litt prestisje å vinne dette rittet, og jeg er veldig glad for ikke å bli slått av treningskompisene mine. Det er morsomt, og i dag kom jeg tidlig av gårde og kontrollerte det helt inn. Utover det er det ikke så mye mer enn en enkel treningsøkt, men det er kjekt å delta og gi litt tilbake til Stavanger Sykleklubb, sier Flandern Rundt-vinneren.Etter en drømmevår på sykkelen, tok Katjusja-rytteren en uke pause etter Paris-Roubaix 12. april. Nå er han for alvor i gang med oppkjøringen til det neste, store målet; Tour de France, som starter 4. juli. Men først venter Tour of Norway fra 20. mai, og deretter viktige Tour des Fjords på hjemmebane fra 27. - 31. mai.

Gjorde ny oppdagelse

Jeg stiller til start i Tour des Fjords for å forsvare sammenlagtseieren fra i fjor, så får vi se hvordan det går. Det viktigste nå er uansett Tour de France. Jeg føler at jeg er i rute, og kroppen kjentes veldig bra i kveldens løp. Dessuten gjorde jeg en stor og viktig oppdagelse under besøket i vindtunnelen i London forrige fredag. Det innebærer blant annet at jeg kan spare mye watt på en ny posisjon på temposykkelen, sier Alexander Kristoff.

Det er Stein Ørn glad for. Også han opplever stesønnens stigende stjernestatus på kroppen. I går måtte til og med den suksessrike treneren noe forfjamset skrive autografer til framtidens syklister.

— Vi har begynt å stramme til litt og blitt mer bevisste på at vi må verne om Alexanders trenings- og restitusjonstid. Det er hyggelig og viktig for sykkelsporten at statusen hans har blitt så mye større, men vi må dessverre si nei til fryktelig mange gode forespørsler, blant annet fra veldedige organisasjoner, sier Ørn til Aftenbladet.

Lokal suksess viktig

Han understreker viktigheten av ritt som SSK Cup og ikke minst Tour des Fjords, som altså kommer mot slutten av måneden.

— Det betyr mye for oss at Alexander presterer på hjemmebane. Det ligger også mye prestisje i disse rittene, og treningseffekten er god. Tour des Fjords og det å ha suksess på hjemmebane er fryktelig viktig og det sender også en signaleffekt. Målet vårt er at Alexander vinner så mange etappe som mulig, og aller helst at han forsvarer sammenlagtseieren fra i fjor, sier Stein Ørn.

Les også

  1. Tysk sykkelritt avlyst etter terrorplaner

Les mer om

  1. Alexander Kristoff