Sport

Norge kan få med flere til friidretts-VM

Ni norske utøvere har greid kravet til VM i friidrett i Beijing. Men enda flere kan komme med.

TIL VM? Ingvild Meinseth (t.h.) er en av sprinterne som kan få plass på et kvinnelig stafettlag. Her er hun i aksjon i Ungdoms-OL i Georgia. Der sikret hun seg både bronse og norsk aldersrekord for 16-åringer
  • Arne Hole

Mandag kveld løper fristen ut for dem som ønsker å kvalifisere seg til VM i Beijing som begynner 22. august. Men det betyr likevel ikke at det er kroken på døra.

— Dersom det ikke er nok utøvere i en øvelse, kan IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) gå nedover på listen og invitere dem som nesten er kvalifisert, forteller sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

- Hva kan det bety for Norge?

— Det er en liten sjanse for at vi kan få med et lag på 4x100 meter stafett for kvinner, sier Nilsen, som i så fall må ta ut fire utøvere til. Ezinne Okparaebo er den eneste sprinteren som har greid kravet, men for å stille lag må Norge ha tre løpere til – pluss én reserve.

For sent for Vukicevic og Roth

Flere norske utøvere har jaktet på VM-kravet i helgen. Vladimir Vukicevic hadde tro på at han skulle greie VM-kravet på 13,47 på 110 meter hekk, men to forsøk i Mannheim endte med 13,80 som det beste. Dermed er Vukicevic for langt unna til å få en eventuell gratisplass.

Det samme er Thomas Roth, som prøvde seg på 1.46,00 i polske Stettin. Med sluttiden 1.47,03 var romerikingen altså 1,03 unna, og han er heller ikke nærme nok til å få en eventuell gratisplass.

Også tikjemper Martin Roe er et stykke bak kravet og er avhengig av smittsomt benbrudd hos konkurrentene for å komme inn.

Jays klatrer på listen

Den som seiler mest opp er Jaysuma Saidy Ndure. Han er riktignok nummer 123 på verdensstatistikken, og det er bare 56 plasser i VM. Samtidig er det en begrensning på tre deltagere pr. nasjon. Dermed forsvinner det ca. 40 amerikanere som er foran Jays på listen. BUL-løperen er likevel avhengig av noen forfall for å komme med.

En annen ting er at Jays i forbindelse med friidretts-NM i Haugesund sa til Aftenposten at han ikke så noen vits med å dra til VM bare for å delta. BUL-løperen har hatt nyreproblemer og har tynt treningsgrunnlag.

Jays har 10,20 som årsbeste – 4/100 bak VM-kravet.

Les også

  1. Jays-gull etter turbulent måned

  2. Landslaget som ble borte

Les mer om

  1. Friidrett