- Det er helt surrealistisk

<p><strong> <a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=268955&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#268955">NORGE-USA 2-0:</a></strong> De norske jentene sprudlet av glede etter sjokkstarten mot USA.</p>

Qinhuangdao, Kina 20080806:Norges Erika Skarbø (tv), Lene Mykjåland og Guro Knutsen vant 2-0 mot USA i Qinhuangdao, Kina, onsdag.Foto: Lise Åserud / SCANPIX
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli

QINHUANGDAO:

Norge vant 2-0 etter at Leni Larsen Kaurin og Melissa Wiik scoret hvert sitt mål i det andre og fjerde minutt av kampen.

— Det er helt utrolig artig. Det var helt surrealistsik, sier Guro Knutsen, som fikk komme inn på slutten av kampen.

Et stort smil

I likhet med lagvenninne var hun et eneste stort smil etter kampen.

— Det kunne ikke ha blitt bedre. Det var en ut-av-deg-sjæl-opplevelse. Vi visste at USA gikk høyt ut og derfor valgte vi å gjøre det samme. USA er litt shaky ettersom Abby Wambach er ute. Jeg syntes de slet litt. De pratet om hva de skulle gjøre utpå der. Jeg følte de ble frustrerte, sier Solveig Gulbrandsen til adressa.no.

Pangåpning

Norge kunne ikke ha fått en bedre start på Beijing-OL. Allerede etter to minutter var nordmennene oppe i tomålsledelsene mot OL-favorittene fra USA. I en duell fikk Leni Larsen Kairun stanget ballen bak Hope Solo i det amerikanske buret etter bare to minutter. Kun to minutter senere løp Melissa Wiik seg fri og skjøt ballen elegant bak samme Solo.

De norske jentene gikk svært aggressivt ut. Anført av målscorer, kantspilleren Leni Larsen Kaurin, kom Norge stadig til muligheter. Faktisk ble såpass hett på USAs venstrekant at landslagstrener Pia Sundhage valgte å bytte ut venstrebacken Lori Chalupny etter bare 14 minutter.

- Syk følelse

— Det var en syk følelse, sier Kaurin, som satte ny olympisk rekord med sin tidlige scoring.

1-0-scoringen var den raskeste noensinne i OL-fotball for kvinner.

— Selvsagt er det fantastisk å skrive historie. Jeg er virkelig stolt, sier 27-åringen.

Voldsom innsats

Til tross for den varme, fuktige lufta, jobbet de norske oppofrende tilbake på banen. Et kompakt forsvar og en løpsvillig midtbane sørget for å holde Natasha Kai og de øvrige OL-favorittene på trygg avstand fra keeper Erika Skarbø.

Etter hvilen fortsatte den norske laget å legge ned en voldsom innsats. Midtstopper Ane Stangeland Horpestad og det defensive midtbaneankeret Ingvild Stensland gikk i bresjen og vant flere viktige dueller. USA fortsatte å gjøre enkle feil og seieren var fullt fortjent etter nitti spilte minutter. Det til tross for at amerikanerne vant sjansestatistikken knepent.

Defensiv struktur

— Vi er veldig godt fornøyd med å vinne 1-0 mot det laget som er den store gruppefavoritten. Vi hadde marginene med oss i starten, sier Berntsen, som i tillegg til de sterke åpningsminuttene trekker frem disse to årsakene til at det ble norsk seier:

— Defensiv struktur og knallhard jobbing uten ball.