Sport

Da en av Norges VM-motstandere mistet faren, bestemte han seg for å trene enda mer og enda hardere

– Hver trening gjør jeg for ham. Hvert mål scorer jeg for ham.

David Pastrnák har tatt NHL med storm. Hans far har vært helt avgjørende for hans utvikling som hockeyspiller. Han regnes som en av de mest talentfulle angriperne i ligaen. Torsdag ettermiddag skal han score mot Norge i hockey-VM.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

PARIS: Tsjekkiske David Pastrnák er bare 20 år gammel, men har allerede en rekke år bak seg som omreisende hockeyproff. Torsdag spiller han mot Norge. Og dersom han scorer, vil TV-seerne få se hans signaturfeiring. Han kysser begge hanskene før han peker opp mot himmelen.

Faren døde av kreft

– Hver trening gjør jeg for ham. Hvert mål scorer jeg for ham, har det tsjekkiske supertalentet fortalt.

Det er faren han tenker på. Det faren Milan Pastrnák han scorer for. Det er faren som han mener har gjort ham til en hockeystjerne utenom det vanlige.

Bare fire dager før David Pastrnák ble 17 år, døde nemlig faren av kreft bare 51 år gammel. Han fikk aldri oppleve at sønnen skulle lykkes på den aller største hockeyscenen.

– Han trente meg og jeg trente med ham i hele oppvekster. Nå vil jeg spille for ham, og det er derfor jeg trener hardere enn før, fortalte han til svenske medier for et par år siden.

Les også

Den norske stjernen spiller ikke bare for VM-kvartfinale. Han spiller også for sin neste jobb.

David Pastrnák (t.v.) mot Hviterusslands Jevgenij Lisovets.

Fordi det var gøy

Men det er ikke historien om en ambisiøs idrettspappa som presset på.

– Vi spilte alltid fordi det var moro. Pappa var interessert og han ønsket at jeg skulle spille. Men vi spilte bare for gøy. Han fortalte meg aldri hvordan jeg skulle spille, men han sa: «Spill slik du føler for det. Vil du har råd, kom til meg», fortalte han til den svenske TV-kanalen Viasat under junior-VM for to år siden.

Egentlig var det keeper han ønsket å bli. Men keeperutstyr er dyrt og det var foreldrene, ikke klubben, som måtte skaffe utstyret. Familien hadde rett og slett ikke råd til keeperutstyr til unge David. Han måtte bli utespiller. Og talentet viste seg tidlig.

Pastrnák dro som 16-åring alene til Sverige for å spille juniorhockey i Södertälje. Som 18-åring ble han draftet av NHL-klubben Boston Bruins.

Veien lå åpen for unggutten fra Havirov.

David Pastrnák jubler for nok en scoring for Boston Bruins. Sist sesong kunne han juble for 34 mål og 36 assists.

Scoringsmaskin

Han har ikke skuffet dem som i Boston Bruins mente at dette var en hockeyspiller litt utenom det vanlige. Det første året ble det flere turer til farmerlaget. Men nå er han en av dem som klubben stoler på i angrep. Han scoret 34 mål og hadde 36 assistpoeng. Slik blir lagt merke til når det er en 20-åring som presterer på denne måten i verdens beste hockeyliga.

Med 70 poeng var han på 18-plass på poengstatistikken. Mats Zuccarello var med sine 59 målpoeng på en 44. plass.

Han er for tiden uten kontrakt med Boston Bruins, men det er svært lite som tyder på at han er på vei bort fra klubben.

– Vi ønsker David her i Boston og David ønsker å være her. Derfor er jeg sikker på at vi kommer til en ordning med ham, sier klubbens president Cam Neely ifølge CBS News.

Uansett er det klart for en solid lønnsøkning for 20-åringen når han går ut på isen neste sesong.

Bildet er tatt i det øyeblikket 18 år gamle David Pastrnák blir draftet av Boston Bruins. Han kom fra spill i svenske Södertälje.

Finalen på spesiell dag

Supertalentet har ennå ikke scoret i årets utgave av VM, men har vært nest sist på pucken før tre av Tsjekkias scoringer. Han kommer til å score og det vil være noe helt spesielt dersom han skulle score i VMs siste kamp.

Finalen i årets hockey-VM spilles i Köln i Tyskland 21. mai.

Den dagen er det nøyaktig fire år siden David Pastrnáks far døde.

Hør Aftenpodden Sports hockeyspesial:

Les mer om

  1. Boston Bruins
  2. NHL
  3. Montreal Canadiens
  4. Ishockey
  5. Ishockey-VM