Sport

Marte er et av Norges OL-håp. Nå er hun tatt inn på Sveriges landslag

Unikt samspill mellom skirivalene.

Gjefsen har flere verdenscupseire, og gull fra X-Games.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I mange andre store idretter er det tradisjon med et norsk/svensk rivaleri, og kommentarer og humoristiske stikk slenges over riksgrensen foran hvert møte.

Les også

Norges OL-mester føler seg viktigere i Sverige enn i Norge

Hverdagen er en helt annen i skicross. Her trener nordmenn og svensker sammen, spiser sammen, reiser sammen og slapper av sammen. Siden høsten startet, har Norge og Sverige hatt et felles landslagssamarbeid, og de norske utøverne er blitt fullt integrert i det svenske landslaget.

– Men de konkurrerer med norsk drakt, og har det norske flagget på hjelmen, forsikrer Per Arne Lunde, leder for skicross i Norge. Dersom de vinner skal det spilles «Ja, vi elsker» og det gamle unionsmerket «Sildesalaten» holdes langt vekk fra arenaen.

Les også

Svensk kommentator ut mot egne landsmenn: - Hvor kommer Norge-hatet fra?

Høye kostnader

Det er få norske skicross-utøvere i Norge, og det koster mye å lønne trenere og støtteapparat.

– Bakgrunnen er at Norge har et lite lag, som består av to verdenscup- og én e-cupkjører. Man skal ha et trenerteam, fysioterapeuter og smørere for at det skal være optimalt. Det er vanskelig å få til når man er så få utøvere, og har så anstrengt økonomi som vi har, sier Per Arne Lunde, som er leder for skicross i Norge.

Svenskene inviterte

Derfor tok det svenske landslaget, et av de aller beste i verden, kontakt med det norske miljøet, og tilbød et samarbeid. Resultatet ble at de norske utøverne ble en fullt integrert del av det svenske laget.

– Våre utøvere blir behandlet på lik linje med de svenske, og det har fungert veldig bra så langt. Utøverne kjenner jo hverandre fra tidligere, så de er som en stor gjeng på tur, sier Lunde. Det norsk/svenske samarbeidet jobber også tett med det franske landslaget.

Tidligere har Sverige og Norge hatt et samarbeid på trenersiden på europacuplaget. Da sportssjef for det svenske landslaget Joar Båtelson skjønte at det norske laget slet med satsingen, tok han kontakt i sommer.

– Samarbeidet gjør at vi kan ansette en trener på heltid gjennom hele sesongen. Vi har alltid hatt et godt samarbeid med Norge tidligere, og vi har hatt et ønske om at sporten skal utvikles i våre naboland. I tillegg bidrar flere utøvere til en bedre gruppedynamikk, sier Båtelson til Adresseavisen.

Blir glad om de norske blir bedre

Avtalen er at Sverige ikke skal gå i minus økonomisk på samarbeidet. Norge bidrar med en servicemann, som også svenskene får benytte seg av. Og sportssjefen er ikke bekymret for at han kan bidra til at de norske utøverne vil utfordre de svenske.

– Egentlig blir jeg glad om de blir enda bedre og slår seg frem. Nå har Marte vist gode resultater, selv om de svenske jentene har vært hakket bedre. Jeg ser på det større bildet og blir de norske utøverne bedre, vil det trigge de svenske utøverne til å bli enda bedre, sier Båtelson til Adresseavisen.

Marte Høie Gjefsen (i midten) er fornøyd med det svensk/norske samarbeidet.
Les også

Svenskene forstår ikke Høgmos uttak: - Han må sikkert ha mange bra spillere

Eneste kvinne i fjor

Marte Høie Gjefsen er Norges fremste utøver i skicross. Hun har verdenscupseire fra 2010, 2011 og 2014. I tillegg har hun gull fra X-games i 2012.

I fjor var hun eneste kvinne på landslaget. Nå har hun plutselig fått to lagvenninner, Anna Holmlund og Sandra Näslund. To av de aller beste skicrossutøverne i verden.

– I fjor var jeg jo alene som jente, så nå er det hyggelig å få to andre jenter å henge med. Det er veldig greit når vi trener, for det hender at vi jenter har trening på andre tidspunkt enn guttene. Da er det fint å kunne matche meg mot de svenske jentene, som er av de beste i verden. Men jeg er fortsatt helnorsk, sier Gjefsen til Adresseavisen.

Les også

Sveriges nye norske landslagstrener: - Norge har tøyd strikken for langt

– Ingen intriger

Hun trives med de svenske jentene, og så langt har det ikke kommet til noen norsk/svenske stridigheter.

– Jeg har ikke kjent noe av det. I verdenscupen er det slik at de fire beste jentene får lov til å velge heat, så de har hjulpet meg der. Så det er ingen intriger, sier hun til Adresseavisen.

Les også

Skicross - hva er det?

Gjefsen har hatt en litt trøblete oppkjøring til årets sesong, med virussykdom og astmaproblemer. Hun har derfor ikke stått mer enn to uker på ski i høst, men har fått med seg en treningssamling i Stelvio i Italia. Så langt er hun svært fornøyd med sitt nye landslag.

– De siste årene har vi hatt store økonomiske begrensninger, som har påvirket opplegget. I år som kommer man rett inn til støtteapparat som er på plass og økonomien er bedre. Det merkes det, det er veldig bra. Nå ligger alt rundt til rette for å gjøre det bra, sier hun.

Fornøyd med premièren

Verdenscupen i skicross startet i Val Thorens fredag, og Gjefsen er godt fornøyd med resultatene fra den første helgen. Hun kom seg til to b-finaler, og fikk en sjette og en sjuendeplass. I mandagens kvalifisering i sprinten i Arosa i Sveits gikk det enda bedre, Gjefsen havnet på fjerdeplass, bak sine to svenske lagvenninner.

– På grunn av den dårlige oppkjøringen hadde jeg som mål å komme meg til b-finalene og det klarte jeg. Jeg er fornøyd med at jeg klarte noen forbikjøringer, sier hun til Adresseavisen.

Norges andre deltager i verdenscupen, Marius Heje Mæhle, havnet på 51. plass.

– God kjemi

Henrik Lunde deltar i europacupen i år, og har enda en måned før konkurreringen starter. Han nyter også godt av samarbeidet med svenskene, og har allerede deltatt på tre treningsleirer med «søta bror».

– Jeg synes vi har veldig god kjemi, både med trenere og utøvere. Nå får vi muligheten til å gjøre ting vi ikke har hatt råd til å gjøre uten samarbeidet, sier Lunde til Adresseavisen.

Han mener at samarbeidet gir han muligheten til å satse på trening, siden han nå får de ressursene han trenger.

– Sosialt går det bra også, selv om vi av og til har problemer med å forstå hverandre språklig. Men vi er ganske like i og med at vi er naboland, sier han til Adresseavisen.

For den svenske delen av landslaget gikk det veldig bra i sesongåpningen. Helgen ble startet med to tredjeplasser, til Sandra Näslund og Victor Öhling Norberg. Lørdagen ble enda bedre, dobbelt svensk på kvinnesiden, og en tredjeplass på herresiden.

Les mer om

  1. Skicross
  2. Økonomi
  3. Sverige
  4. Adresseavisen