Sport

Susanne (16) følger «Kristoff-oppskriften» - sikter mot verdenstoppen

Stavangerjenta Susanne Andersen sprenger grenser på trening og sykler med guttene for å bli best.

Susanne Andersen har en tydelig ambisjon om å bli verdens beste syklist, og 16-åringen er forberedt på å legge ned arbeidet som kreves.
  • Even Emberland

STORHAUG (Aftenbladet): 16-åringen er ett av Norges største sykkeltalenter.

Andersen vant Nordsjørittet i konkurranse mot flere Hitec Products-ryttere, har flere internasjonale seirer fra årets sesong og er én av fem kandidater til å vinne Statoils talentpris i sykkel.

Hun er tydelig på at merittene bare er et skritt på veien mot det endelige målet:

— Juniortiden er egentlig en prøveperiode før eliteklassen. Det er der jeg vil bli best. Selvfølgelig er det kjekt å få gode resultater nå, men det handler mest om å trene og få erfaring før jeg blir senior,

- Hvor trygg er du på at du etter hvert kan ta steget opp blant verdens beste?

— Jeg har allerede konkurrert litt mot seniorer, gutter og herremosjonister, og det går greit. Selvfølgelig er proffeltet noe annet, men jeg har utviklet meg på flere ting som er viktige for å bli god i eliteklassen, så jeg tror det skal gå om jeg fortsetter å gjøre jobben min, smiler 16-åringen.

Les også

Stortalentet vant i Sverige

Aldri best på trening

Andersen har allerede lagt ned flere tusen treningstimer, deriblant langturer på seks timer og tøffe intervalløkter, med tanke på å bli en toppsyklist i eliteklassen. Hun har halvannen sesong igjen før hun blir senior.

Å trene med guttene gir Susanne Andersen nye utfordringer. På tirsdagens økt syklet hun sammen med Sven Erik Bystrøm (fra venstre), Fredrik Strand Galta, Tormod Hausken Jacobsen, Christian Erevik Riise, Jo Henrik Egeland Jarstø, Sondre Idsøe Flaten og Johan Andreas Hole Mohr.

16-åringen har helt siden hun satte seg på sykkelen vært blant de beste i Norge i sin aldersgruppe. På trening har det ofte vært motsatt.Som en del av sykkelmiljøet i Stavanger trener Andersen stadig med herrejuniorer og seniorer i Stavanger SK og ryttere fra Coop-Øster Hus.

— Det har gjort at jeg aldri har vært best. Det tror jeg har vært viktig for utviklingen, for jeg har ikke begrenset meg og tenkt at jeg må ta det rolig når det er tungt sammen med guttene.

Les også

Slik ble Kristoff et taktisk sykkelgeni

Sprenger grenser

Det har bidratt til kontinuerlig utvikling som rytter. Pappa Steen Nielsen har satt opp treningsprogrammet i flere år, tuftet på opplegget Kristoff og andre i Stavanger har fulgt i kampen for å nå opp på det øverste nivået.

Nielsen var selv syklist da Kristoff utviklet seg som gutte— og juniorsyklist. Han var med på treningssamlinger også Storhaug-ekspressen var del av og kjenner treningsfilosofien svært godt.

Det gjør Kristoffs trener og stefar Stein Ørn til en naturlig sparringspartner og en som iblant kommer med innspill til Andersens treningshverdag.

— Man må gjøre ekstreme ting for å bli best. Susanne tør å gjøre ting andre ikke gjør. Hun sprenger grenser og trener hardere og mer enn det mange ser på som smart, men vi vet at det fungerer, sier Ørn, før han fortsetter:

— Treningsopplegget hennes er ingen blåkopi av det Alexander har gjort, men en modifisert variant som har mange likheter. Hun har bygd seg opp jevnt og trutt i mange år. Det er likevel ikke en garanti for kjempesuksess, men hun har veldig gode forutsetninger for å lykkes.

Les også

Susanne Andersen vant i NM

Resultater motiverer

Årets sesong har gitt Andersen internasjonale triumfer i Nederland og i Sverige i tillegg til en rekke andre topplasseringer. I Sverige var det ingen juniorklasse, og i kamp mot seniorer og andre juniorer vant hun én etappe, ble beste junior sammenlagt og endte på femteplass.

Det var en ny bekreftelse for Andersen på at hun stadig tar steg mot det endelige målet, verdenstoppen.

— Gode resultater gjør meg bare mer sulten på å lykkes som senior, men til sist står det på meg selv og hvor mye arbeid jeg er villig til å legge ned for å bli best. Det er jeg forberedt på.

Les også

  1. Kristoff slått på målstreken: - Han kom som en kule, men han kom for sent!

  2. Katjusja forlenger avtalen med Kristoff-kompis Bystrøm