Matti Nykänen er artist på Gran Canaria: - Vet dere ikke at han er en legende?

Litt keitete, smått usikker, nesten som en 12-åring på skoleavslutning synger Matti Nykänen (52) sine finske hitlåter.

Matti Nykänen var en legende i hoppbakken. Han er fortsatt ingen legende som musiker, men tjener gode penger på nattklubber og restauranter. Her på Gran Canaria i forrige uke.

PUERTO RICO, GRAN CANARIA: I ei brakke av en restaurant nær både havn og strand i Puerto Rico på Gran Canaria sørger legenden fra 80-tallet for nok til salt i maten.

Mannen med fire OL-gull, mannen som kom ut av tåka i Kollen som 18-åring og vant, holder liv i sin andre karriere her i denne restauranten.

Beskjedent publikum

Inngangspengene er på 10 euro. Et 30 talls finner på ferie, et par nordmenn og en svensk dame har tatt turen til den finske restauranten Mylläri .

Entusiasmen er såpass beskjeden at den svenske kvinnen går på scenen og ber om litt mer entusiasme fra de fremmøtte.

— Vet dere ikke at Matti er en legende. Gi litt mer av dere selv, sier hun på svensk til publikum.

Det hjalp ikke stort. Enten forsto de ikke, eller så mente de at musikk på boks og delvis sur avsynging av gamle hitlåter ikke fortjente mer enn dannet og spredt klapping.

Restauranten Mylläri i Puerto Rico på Gran Canaria hvor Matti Nykänen opptrådte i forrige uke.

Selv om det er både stusselig og manglende entusiasme rundt legenden fra skibakken denne torsdagskvelden på Gran Canaria, står det ikke dårlig til med inntektene.Finske aviser leser skattelister som de gjør i Norge, og kunne i forrige uke opplyse at Nykänen hadde en inntekt på 191.000 euro i 2014. Det vil si rundt 1,7 millioner kroner. Rett nok mindre enn året før, men fortsatt godt over finsk gjennomsnitt.

LES OGSÅ:

Les også

Norske langrennsprofiler i dramatisk ulykke på Mallorca

Superkjendis hjemme

Nykänen er og blir superkjendis i Finland. Hans liv etter hoppkarrieren har vært preget av alkoholproblemer og ekteskapsproblmer. Han har hatt trøbbel med loven flere ganger. Både for å ha slått en av sine koner og for å ha knivstukket en person. Hans turbulente liv ble også til film i 2006. Finske tabloider spekulerer i disse dager om forholdet til hans nåværende kone, Piia Talonpoika, er i ferd med å sprekke. Selv har han avkreftet dette i et intervju med den finske tabloiden Iltalehti. — Vi er veldig lykkelige,forteller han til avisen.

Som skihopper var Matti Nykänen en mann av får ord og med begrensede engelskkunnskaper. Fåmælt var han også etter den timelange konserten på ferieøya sist torsdag.

LES OGSÅ:

Les også

Ronaldo glemmer aldri hvordan Ferguson reagerte da faren lå for døden

— Kunne du tenke deg å komme tilbake og ta en jobb innenfor skihopping?

— Not today. Maybe tomorrow, er hans korte svar før han gjør det klart at intervjuet er så godt som over.

I tillegg til å reise rundt på med musikk på boks på restauranter og nattklubber, driver han også med foredrag. Han holderforedrag for talentfulle musikere og idrettsutøvere og forteller gjerne fra sitt liv. Ifølge finske aviser kan det både være underholdende og morsomt når han forklarer hvorfor livet ble som det ble.

Denne saken handler ikke så mye om dagens hoppsport, men er du interessert, har du kanskje interesse av disse sakene:

Vi overtar strendene, butikkene, hotellene og restaurantene: