Sport

Ingebrigtsen: - Briten ødela løpet mitt

Henrik Ingebrigtsen var forbannet på briten Charlie Grice etter å ha blitt slått ut i forsøket. Og sportssjef Ronny Nilsen leverte inn protest.

SLÅTT UT: Henrik Ingebrigtsen var svært skuffet etter niendeplassen i det første heatet på 1500-meteren i VM torsdag.
  • Arne Hole

BEIJING (aftenposten.no): — 300 meter før mål skar briten plutselig ut over to baner, og hælen hans traff meg over kneet. Jeg mistet både rytmen og farten, forklarer Henrik Ingebrigtsen etter at han bare ble nummer ni i det første forsøksheatet.

Og ettersom tiden var så svak som 3.43,97 hadde han heller ikke mulighet for å komme seg videre på tid.

- Hvilken muligheter ser du for at protesten blir tatt til følge?

— Svært små. Han er brite, og president i IAAF er Sebastian Coe, sier Henrik tørt.

— Jeg er skuffet og oppgitt. Formen var veldig bra, og jeg hadde akkurat den posisjonen jeg ønsket å ha før siste runde. Men når folk oppfører seg sånn og du mister rytmen og mister fem plasser, er det nesten håpløst å ta igjen de andre når det er så kort igjen og farten er så høy. Løpet mitt ble ødelagt.

- Skal du skjelle ham ut?

— Nei, vi får oppføre oss.

Les også

Isabelle Pedersen til semifinalen

— Klart regelbrudd!

Etter å ha sett løpet på video, var ikke sportssjef Ronny Nilsen i tvil om at man burde protestere.

— 300 meter før mål ligger Henrik i bane to, og briten, som ligger innenfor, bare presser seg inn. Vi ser det klart på videoen, og vi mener det er et klart regelbrudd. Henrik havnet sist i feltet.

- Hvilke sjanser har protesten?

— Det er skjedd før at folk har fått en plass i semifinalen etter å ha blitt hindret. Juryen kan enten diske briten (som gikk videre) eller gi Henrik en ekstra plass i semifinalen, sier Nilsen, som syntes det var vel verdt å spandere hundre dollar i protestgebyr.

Protesten vil bli behandlet i løpet av morgentimene norsk tid.

I hardt vær før

Ove Talsnes, som er lege for den norske troppen, og selv gammel langdistanseløper, anser det som lite sannsynlig at Ingebrigtsen får et plaster på såret og blir puttet inn i semifinalen. Det eneste plasteret må han nok selv sette på trøkken han fikk over kneet.

— Dette er sånt som skjer i felt, og særlig med briter. De bruker armen diskret for å brøyte seg ut og få den posisjonen de ønsker, sier Talsnes.

Det er ikke første gang Ingebrigtsen er i hardt vær.

— I OL var det en kenyaner som rev opp skoen min, sier Henrik, som også i EM i fjor var innblandet i dramatikk. Da måte han hoppe over en mann en runde før mål og en mulig gullmedalje glapp. Det ble sølv.

Grøvdal skuffet stort

Også Karoline Bjerkeli Grøvdal var langt unna å ta seg til finalen på 5000 meter. Nedturen for Norge fortsatte allerede i det første løpet med norsk innslag.

Akkurat som Sindre Buraas var Karoline Bjerkeli Grøvdal langt unna å ta seg videre fra forsøksheatet på 5000 meter. Vidar-løperen, som har pers på15.15,18 kom i mål på 16.02,20 som nummer ni og var hele 18 sekunder unna å komme videre på tid – selv om hun hadde tidene fra heatet foran å løpe på.

Les også

Grøvdal «kokte» ut av tøff 5000 meter

Karolines heat åpnet i rusletempo. Så ble farten satt opp, og den norske jenta la seg bakerst. Allerede etter ca. 2500 meter gikk det for fort for «Karo», som måtte slippe. Almaz Ayana fra Etiopia vant på 15.09,40. — Varmen tok meg, forklarte Grøvdal.

Det var 28-29 grader og stekende sol da hun startet klokken 10 lokal tid.

Les mer om

  1. Friidrett