Sagan til topps i Gent-Wevelgem - Boasson Hagen kjørt av i siste bakke

Edvald Boasson Hagen var Norges håp med Alexander Kristoff ute med sykdom. Men klarte ikke å henge med da avgjørelsen falt.

VANT: Peter Sagan spurtet inn til seier i Gent-Wevelgem i Belgia søndag. Slovaken vant rittet for annen gang.
  • Kjetil Flygind

Etter 243 kilometer fra Deinze (som har vært startby siden 2004) til målgang i Wevelgem kunne Peter Sagan juble for seier etter en spennende avslutning.

Sagan spurtet inn til sin andre seier i vårklassikeren, og sin første seier i VM-trøyen. Sep Vanmarcke ble nummer to, mens Katjusjas Viatsjeslav Kuznetsov ble nummer tre.

Edvald Boasson Hagen klarte ikke å henge med i siste bakke og havnet et stykke bak teten.

— Jeg er veldig glad for å få denne seieren. Jeg må takke lagkameratene mine, de jobbet hardt fra start. Og endelig kom seieren i VM-trøyen, selv om jeg ikke bryr meg om hvilken trøye jeg har på, sa Sagan i seiersintervjuet etter triumfen.- Det var et hardt løp, vinden var sterk, og det var full gass hele dagen. Denne seieren var viktig for meg, sa slovaken etter målgang.

Måtte bryte

Rytterne ble møtt av vind ganske tidlig, og hovedfeltet sprakk opp. To nordmenn har vunnet vårklassikeren som ble kjørt for første gang i 1934. Thor Hushovd vant i 2006, mens Edvald Boasson Hagen vant i 2009.

Alexander kristoff, som her jubler for en etappeseier i Tour of Oman tidligere i år, er syk og stilte ikke til start i Gent-Wevelgem.

Alexander Kristoff måtte kaste inn håndkledet før start grunnet sykdom. I tillegg sto Svein-Erik Bystrøm av, også han slet med sykdom.

Fem ryttere kom seg av gårde og hadde en stund over 11 minutters forsprang på den første delen av hovedfeltet. Men med 114 kilometer igjen å kjøre ble tetgruppen kjørt inn.

Forsøkte å stikke fra feltet

I den gruppen satt Boasson Hagen godt med da rytterne dundret inn i de ti bakkene i rittet.

Da begynte også kampen om plassene foran i det som til slutt ble en tetgruppe på rundt 50 ryttere.

Fabian Cancellara, veteranen fra Sveits, satte seg i front med sitt Trek-lag. Og på fortauet kom regjerende verdensmester Peter Sagan tråkkende. Tom Boonen, 35-åringen fra Belgia, satt også med da rytterne passerte toppen av Kemmelberg 70 kilometer før mål.

Fem ryttere forsøkte å stikke fra resten av feltet med drøyt seks mil igjen å kjøre. Gruppen fikk noen sekunder, men fem fem mil igjen kjørte Boasson Hagen & co. inn utbryterne.

Opp Kemmelberg siste gang ble det gitt gass. Peter Sagan og Cancellara dundret over toppen i front av feltet på jakt etter Katjusja-rytter Kuznetsov som hadde fått luke.

Der klarte ikke Boasson Hagen å henge med. Avstanden opp til teten klarte han aldri å tette.

Avgjørelsen

Sammen med Sep Vanmarcke ledet kvartetten an inn i rittets tre siste mil. Boasson Hagen i gruppen bak de fire. Nordmannens gruppe klarte aldri å hente inn de fire. Dermed ble det mann mot mann de siste kilometerne.

De siste to kilometerne var preget av taktikk. Rytterne tittet på hverandre. Kuznetsov gikk først, Peter Sagan fulgte, og suste forbi og tok seieren.

Den første seieren i VM-trøyen.

Katjusja-rytteren ble passert av Vanmarcke på målstreken, mens Cancellara ble nummer fire.

Edvald Boasson Hagen kom i mål i gruppen bak. De tok kraftig innpå den siste kilometeren, men ikke nok til å true teten.

Storrittene i kø

Sykkelsporten er inne i en herlig periode nå. Etter Gent-Wevelgem venter Tredagers i De Panne, før det søndag er klart for Flandern rundt. Der gikk Kristoff til topps i fjor. Før det helgen etter blir brosteinsdramatikk i Paris-Roubaix.

Derfor kommer Alexander Kristoffs sykdom svært ubeleilig.

Alexander Kristoff har gode minner fra Flandern rundt, som kjøres søndag om en uke. Her fra fjorårets triumf.

28-åringen har Flandern rundt som sitt store mål i år, og stefar og trener Stein Ørn innrømmer at det er en utfordrende situasjon for Kristoff.— Han hadde nok kanskje prøvd å kjøre hvis dette hadde vært Flandern. Men han følte seg veldig dårlig etter trening i går, og selv om han kjente seg bedre i morges, var det ikke fornuftig å la ham kjøre. Han hadde en infeksjon i kroppen i E3 Harelbeke og hadde en større belastning enn de andre som kjørte, forklarte Ørn under TV-sedingen på TV 2. ## - Ingen ønskesituasjon

— Dette er ingen ønskesituasjon, men vi har en god plan for de neste dagene. Vi følger den planen vi har lagt, med De Panne, før Flandern. Sykdommen forstyrrer oppkjøringen til Flandern, men når man er så nær toppformen som Alexander er nå, balanserer man akkurat på grensen av hva man tåler. Da er det viktig å være på rett side av den grensen. Man må være fornuftig når man får en sykdom, og derfor var det viktig å få denne hviledagen, sier Stein Ørn.

PS! Anders Skaarseth ble nummer 2 i U23-klassen i gent-Wevelgem søndag, mens Susanne Andersen ble nummer 3 i samme ritt i kvinnenes juniorklasse.