Bekreftet: Avslutningen av Toppserien utsettes

Alle kamper bortsett fra én i sesongavslutningen av Toppserien utsettes.

MÅ VENTE: Vålerenga jubler for scoring mot LSK Kvinner. Serielederen må vente på å finne ut av hvem som tar årets seriegull.

Som VG meldte tidligere lørdag, utsettes sesongavslutningen i Toppserien. Det melder nå Toppfotball Kvinner i en pressemelding.

Det var duket for en thrilleravslutning søndag med tre klubber som skulle kjempe om gullet. Men Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes vente på avgjørelsen om hvem av de tre som tar seriegullet.

Dette fordi seks spillere i Arna-Bjørnar er i karantene i påvente av svar på covid-19-tester.

Nå bekrefter klubben at én spiller er smittet.

– Vi informerer nå spillere og klubb at det er én positiv test. Det kan jeg bekrefte ja, sier Nestleder i Arna-Bjørnar Synnøve Tverlid til VG.

Spilleren testet seg torsdag kveld, og fikk svar på testen lørdag. Smitten skal ifølge Tverlid ha kommer gjennom en nærkontakt av spilleren utenfor fotballen.

Arna-Bjørnar spilte tirsdag mot Avaldsnes. Tverlid forteller at de har informert Avaldsnes, og det medisinske personellet ser nå på om også Avaldsnes nå er nødt til å gå ut i en karantene.

– Vi har vært flinke og heldige at en spiller ikke har vært smittet frem til nå. Når en bølge to kommer inn, så er det fryktelig leit at det skjer dagen før den største begivenheten i Toppserien på mange år. Vi må forholde til det om skjer i samfunnet nå. Og det viktigste er at vi ikke bidrar til ytterligere smittespredning, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner til VG.

Hun bekrefter også til VG at en avgjørelse på omberamming av kampene vil bli gjennomført over helgen, men at det uansett ikke vil bli spilt kamper også neste helg.

– Hvordan tok klubbene denne beskjeden?

– Klubbene forholder seg rolig, men alle hadde mobilisert og hadde lyst å spille kampene. Så man må omstille seg bare, sier Jørgensen.

De siste kampene skulle vært spilt søndag 15. november. Alle kampene – med unntak av Røa mot Kolbotn – utsettes:

  • Vålerenga – Arna-Bjørnar
  • Klepp – Rosenborg
  • Sandviken – Avaldsnes
  • LSK Kvinner – Lyn
Les også

– Tror folk har vært drittlei av at LSK har hentet seriegullet hvert år

VG har snakket med medisinsk ansvarlig i Arna-Bjørnar, Synnøve Tverlid. Hun forteller at seks av deres spillere ble satt i karantene etter nærkontakt med en smittet. Alle er testet, og to av prøvesvarene er negative. De øvrige fire testene har de ikke fått svar på. Klubben tok selv kontakt med NFF for å finne en best mulig løsning, forteller Tverlid.

– Det er selvsagt svært uheldig at fire av fem kamper i Toppseriens siste serierunde må utsettes, men når nærmest alle kamper har betydning, må også hensynet til konkurransen og fair play ivaretas. Derfor må kampene utsettes selv om det foreløpig ikke er påvist smitte i Arna-Bjørnar, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund i pressemeldingen.

– Vi ønsket er «fair play»-avslutning på Toppserien og tok derfor kontakt med NFF om hvordan vi kunne løse dette, sier Tverlid.

Daglig leder i Vålerenga Fotball, Morten Grødahl, er bekymret for sesongavslutningen.

– Det er ikke bra for oss. Vi har et potensielt veldig tett program hvis vi går videre i Champions League. Jeg antar at NFF klør seg i hodet om hvordan de skal legge kabalen. Jeg vil tro at de ser på muligheten for å flytte NM, sier Grøndal.

Vålerenga reiser til Litauen for bortekamp i Champions League på tirsdag. Han og resten av klubben hadde gledet seg til å potensielt kunne innkassere deres første ligagull søndag.

– Man synker litt sammen etter det – men det gjelder både i Trondheim og Avaldsnes også, sier Grødahl.

Les også

Vålerenga-stjernen Spitse: – Alle i denne klubben har tatt noen steg

Avaldsnes hadde akkurat fullført sin kampforberedende trening før toppstriden skulle avgjøres. Beskjeden kom brått på gjengen i Avaldsnes.

– Det blir ikke gullkamp i morgen gitt. Det er trist og vondt når vi spinner og vi hadde fullført kampforberedende trening, og så får man ikke lov, sier daglig leder i Avaldsnes Stian Staveland Nygaard til VG og legger til:

– Samtidig så er vi enig i at helse skal komme først, og ikke minst fair play. Vi har full forståelse, men det er jo vondt som en prestasjonsgruppe å ikke gå ut til den kampen.

Rosenborg Kvinner var på vei til å gå om bord i flyet til Stavanger da beskjeden om den utsatte sesongavslutningen kom.

– Vi skulle helst spilt kampen, og var godt forberedt og klar. Men vi snudde oss om, og er på vei tilbake til Trondheim nå. Det er rettferdig når situasjonen er blitt som den er, og kampene i siste serierunde skal spilles likt, sier lagets trener, Steinar Lein til VG.