Casper Ruud vant ellevill thriller. Er klar for semifinale i French Open

PARIS (Aftenposten): Casper Ruud var sterkest i møtet med Holger Rune. Sistnevnte sørget for spesielle scener underveis.

Casper Ruud er i sin første Grand Slam-semifinale.

Casper Ruud - Holger Rune 6–1, 4–6, 7–6, 6–3

Casper Ruud tittet bort på dommeren. Så dømte hun hans siste slag inn. Han løftet armene i triumf.

Norsk kvartfinaleseier i storturneringen French Open var et faktum.

19 år gamle Holger Rune fra Danmark er et kjempetalent. Han ble sett på som en ubehagelig motstander for Ruud.

Men Norges 23 år gamle stjerne var sterkest. Dansken slet både med humør, egne feil og noen svært presise slag fra motstanderen. Han ga hard kamp, men måtte til slutt gi tapt.

Nå er Casper Ruud tidenes første norske herrespiller som skal spille en Grand Slam-semifinale. Den går fredag.

– Det er sånne kamper som den, som man drømmer om å spille. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å levere den beste Casper på fredag, sa Ruud til pressen etter seieren.

Gnisninger

Det var tidvis ampert mellom de to nordiske konkurrentene. Rune ba stadig dommeren komme ned for å sjekke merkene ballene hadde laget i grusen. Altså om de hadde landet innenfor eller utenfor linjene.

Ruud syntes det ble i overkant mye. Etter ett av tilfellene ga han beskjed.

– Jeg sa til ham at han ikke behøver å sjekke hvert eneste merke. Da ba han meg være stille. Jeg svarte at det kanskje ikke er det beste å si til motstanderen din. Det var alt som skjedde. Jeg utvekslet ikke flere ord med ham etterpå, sa Ruud.

Rune er kjent for å spille med mye følelser, på godt og vondt. Det gjorde han også natt til torsdag.

– Om han vil bruke opp sin energi på å brøle, skrike og lage grimaser og ablegøyer, får han bare gjøre det, sa Ruud.

Dansken sa følgende om uenighetene:

– Han spurte meg ved nettet om jeg måtte sjekke hvert merke. Jeg ville bare sjekke, for det var diagonalt og så ut som det nesten var inne. Så spurte han meg om jeg måtte sjekke hvert poeng. Da sa jeg: «Slutt å snakke til meg.»

Dansken kastet racketen i bakken den ene gangen Ruud brøt serven hans. Så ropte han følgende, tilsynelatende i retning av moren, som fungerer som hans mentale trener og satt på tribunen:

«Hvis du ikke skal hjelpe, så dra!»

Da tuslet hun ut.

Etter kampen sa Rune at han ikke ropte til moren.

– Det var en misforståelse. Det var ikke til min mor, men en annen ... Det var ingenting.

Holger Rune viste misnøye med spillet sitt flere ganger under kampen.

Brutalt åpningssett

Solen badet i horisonten da spillerne kom ut på banen. De nesten 15.000 tilskuerne på Philippe-Chatrier-banen hadde kommet for å se en skandinavisk duell. De skulle få en lang kveld.

Ruud hadde vunnet alle tre kampene sine mot dansken tidligere, men Rune har vist et helt annet nivå i Paris de siste 10 dagene. Seieren i fjerde runde mot stjernen Stefanos Tsitsipas sjokkerte tennisverdenen.

Likevel: Ruud er rangert som nummer åtte i verden. Et godt stykke foran dansken. Mannen fra Snarøya tok kommandoen umiddelbart. Rune havnet i problemer gang på gang.

Ruud brøt hans første servegame. Var 19-åringen fra Danmark preget av anledningen?

Det var i hvert fall liten tvil om at Ruud var godt i gang. Han brøt igjen og gikk opp i 5–0-ledelse i det første settet. Motstanderen hans ble mer og mer frustrert. Han gestikulerte irritert.

– Se på Casper Ruud! Han er totalt overlegen! utbrøt Discoverys kommentator Svein-Espen Olsen.

Rune tok til slutt ett game, men Ruud hadde få problemer med å serve hjem settet. 23-åringen struttet av selvtillit.

Kjempet seg inn i kampen

Et Danmark-sympatiserende publikum ropte Holger Runes navn på vei inn i det andre settet. Han måtte heve seg kvikt.

Det gjorde han, men var det nok? Fortsatt kom det en del enkle feil. Ved de tilfellene var Ruud nådeløs. Han viste hele registeret av server, backhandslag og forehandvinnere ned langs linjen og brøt Runes serve.

«Casper! Casper!» heiet publikum.

Rune skar grimaser og så mot teamet sitt når han slo feil. I tennis har man ikke lov til å motta råd fra trener under kamper, men det behøvde han virkelig nå. Han var i ferd med å hisse seg skikkelig opp over eget spill.

Så skjedde noe uventet. Rune brøt tilbake igjen. Plutselig var settet åpent. Tilskuerne svarte med et brøl. De ville se en skikkelig duell. Dansken var i gang. Et eller annet sted hadde han funnet selvtillit. Flere av dropshotene hans, slag som lander like bak nettet, overrumplet Ruud.

Da nordmannen måtte holde serve for å redde settet, glapp det fullstendig. Holger Rune viste hvorfor han hadde kommet til en kvartfinale. Han tok gamet 0–40 og sikret seg settet.

Casper Ruuds erfaring var gull verdt i en spennende kvartfinale mot Holger Rune.

Et drama

De var like langt. Små marginer preget sett tre. Dommeren måtte ned fra stolen sin flere ganger for å se om ballen hadde landet innenfor eller utenfor banen.

Spenningen lå tykk i den etter hvert kalde natteluften. Det som så ut til å bli overkjøring, hadde blitt en thriller. De fulgte hverandre som skygger.

Så kjempet Ruud seg til et servebrudd. Det var da Rune kom med ropene i retning eget team.

Følelsene lå utenpå nordmannens motstander. Likevel klarte Rune på ellevilt vis å bryte tilbake. Det var umulig å vite hvor man hadde ham, både under og utenfor spill.

Settet gikk helt til tiebreak. Det vant Ruud overlegent.

Møter Grand Slam-vinner

Dermed gjaldt det å avgjøre kampen i det fjerde settet. På stillingen 4–3 brøt Ruud sin danske kollegas serve nok en gang, etter et svært langt game.

I det neste avgjorde han. Den norsk-danske duellen hadde vart i tre timer og et kvarter, men det var de norske flaggene som ble veivet med på Philippe-Chatrier.

Like før klokken ett natt til torsdag sørget Casper Ruud for et nytt gullkapittel i norsk tennishistorie.

I semifinalen venter kroaten Marin Cilic. Han har vunnet US Open tidligere.

Nå skal han eller Ruud spille finale i French Open.

Men allerede torsdag 12.00 skal en norsk utøver ut i finale i Paris. Ulrikke Eikeri og makker Joran Vliegen fra Belgia skal spille finale i mixed double.

Den sees på Discovery+ og Max.