Hushovd kaller fortsatt Armstrong for sin venn

<p>Treningsskiene er lagt bort for Thor Hushovd (34). Snart starter sykkelsesongen for mannen som tidligere har hatt en eventyrlig suksess i Tour de France. I år er han imidlertid usikker på om han i det hele tatt får være med.</p>

Thor Hushovd slappet av og trente på ski da han tilbrakte julen i leiligheten på Hovden. I morgen starter sykkelsesongen med den årlige pressekonferansen med laget BMC.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!

Det er ingen hemmelighet at laget skal kjøre for Cadel Evans og Tejay van Garderen i sammendraget. Men jeg vet jeg har noe å bidra med, og kanskje åpner det seg en mulighet for meg til å vinne en etappe også, sier sørlendingen.

2012 ble på mange måter et annus horribilis for sykkelsporten både nasjonalt og internasjonalt. For Thor Hushovd personlig ble det en hel sesong i skyggenes dal. Det som mest trolig var en eller annen form for kyssesyke, tappet ham fullstendig for krefter.

Hans første år i BMC ble en famling etter forklaringer på den manglende formen og en femteplass fra en etappe i Paris-Nice som det beste resultatet. Han var med i starten på Italia Rundt, men måtte bryte. Etter at et fortvilet forsøk på å slite seg Polen rundt mens alles fokus var på Tour de France også endte med en tidlig exit, var det full stopp for 2012. (Artikkelen fortsetter)

Lance Armstrong er fratatt alle titlene i Tour de France (Foto: NTB Scanpix)

Den store saken internasjonalt i det siste har vært dopingdommen mot Hushovds gamle venn, Lance Armstrong. Thor Hushovd kaller fremdeles amerikaneren for sin venn.

— Det Lance Armstrong gjorde, var svært negativt for sykkelsporten, og det tar jeg selvsagt avstand fra. Men jeg vil fremdeles kalle ham en venn , sier Thor Hushovd om amerikaneren som i 2012 mistet sine syv Tour de France-seire på grunn av doping.

- Har du hatt kontakt med ham etter avsløringene?

— Kun via en tekstmelding angående et bilde.

- Men om du treffer ham igjen, vil du ikke slå hånden av ham?

— Nei, jeg forholder meg hele tiden til folk i feltet som er kommet tilbake etter dopingdommer, så jeg kan greit forholde meg til ham også.

- Jonathan Vaughters, som du både har syklet med og for og som også dopet seg på Armstrongs lag, sier at alle dem som tror dette bare handlet om Armstrong, ikke har skjønt noe?

— Og det har han helt rett i. Dette var tydeligvis en kultur mange var delaktig i. Flere som gjorde det samme som Armstrong og som nå sykler for Vaughters, kommer tilbake til sporten i vår. De blir nærmest behandlet som helter. Det undrer meg.

- Hvordan var det å sitte på sidelinjen da dopingen også kom til Norge?

— Jeg vil jo si at jeg satt midt oppi det. Det er tøft å bli spurt på direktesendt TV (bl.a. Debatten i NRK red.anm.) om man har dopet seg. At det er mer skepsis blant vanlig publikum nå skjønner jeg godt.

- Hvordan tror du 2013 vil bli for sykkelsporten?

— Det er dramatisk når store sponsorer som Rabobank trekker seg ut, men sporten står sterkt, understreker Thor Hushovd.

Starter fredag

Fredag avholder laget hans BMC det årlige pressemøtet før sesongstart, og der møter man en offensiv Hushovd som mener det mislykkede året både har gjort ham klokere, mer skjerpet og forlenget karrieren.

— Jeg har fått en lærepenge når det gjelder å lytte til kroppen. Å ta mer hensyn til det å ta det med ro når jeg er sliten. Nå føler jeg at jeg er der jeg var i forfjor på denne tiden. Jeg har allerede vært på treningsleir med laget og fikk de svarene jeg ville ha. Jeg hang med slik jeg skulle. Mens jeg var hjemme i julen, fikk jeg gått mye på ski på Hovden, og nå er jeg i gang med forberedelsene til første ritt, forteller han.

- Og det blir?

— Det kommer på pressekonferansen. Laget vil ha det slik.

- Hva blir målene dine for sesongen?

— Først og fremst bare å etablere meg som en av verdens beste igjen. Klassikerne på våren blir igjen viktige. Jeg vil gjerne være i form til Het Nieuwsblad som jeg vant i 2009 (23. februar), og så holde formen til Milano–San Remo, Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

- Hva med Tour de France?

— Da jeg måtte følge rittet fra sidelinjen i fjor, merket jeg at det er noe som er viktig for meg, noe jeg virkelig har lyst til å kjøre. Men det er ingen hemmelighet at det skal sykles for Cadel Evans og Tejay van Garderen i sammendraget. Jeg vet jeg har noe jeg kan bidra med der, og det vil uansett ikke bli mange personlige sjanser. Så får vi bare se hva laget setter meg til.

- Hvordan skal man vippe suverene Team Sky av tronen?

— Det tror jeg løser seg selv. 2012 var et år med ekstremt stor motivasjon for dem med OL på hjemmebane og fokus på Tour de France. De var i flytsonen stort sett hele sesongen, og mange lag vil utfordre dem i 2013. Blant andre BMC. Men vi må jo bare innrømme at Sky både har vært, og er, langt fremme på det aller meste: Trening, kosthold, restitusjon, høydetrening. De prøver hele tiden å gjøre det maksimale innen hvert område, og noen ganger stemmer det meste. Slik var det også for oss det ene året jeg var i Cervélo.

- Kostet 2012 deg noe økonomisk?

— Bare i eventuelle premiepenger. Jeg har min lønn, den har jeg fått, og laget er veldig profesjonelt slik.

- Hopp og sykling er veldig forskjellige idretter, men kan du hente noen form for inspirasjon av måten Anders Jacobsen har kommet tilbake på etter et år på sidelinjen?

— Ja, jeg henter inspirasjon fra mange, og det med Jacobsen er gøy. For meg er hopping svært vanskelig å forstå, hvordan timingen både kan forsvinne og komme tilbake. Hvordan man bokstavelig talt forsvinner inn og ut av flytsonen.

- Du er snart 35 år. Du begynner ikke å bli «mett»?

— Tvert imot. Jeg er mer motivert enn på mange år. Tanken om at "dette begynner å bli kjedelig" har aldri slått meg. Etter nesten et helt år der jeg i anførselstegn ikke var sykkelrytter, tror jeg at jeg kan holde meg på toppen lenger. Jeg har hele tiden sagt at jeg skal holde på ut 2016, men om Norge får VM i 2017, er det selvsagt en spore til å ta ett år til.

- Når får vi se deg konkurrere på norske veier i 2013?

— Foreløpig har jeg ingen andre planer enn NM hjemme i Grimstad (23. juni). Tour of Norway står ikke på planen. Kanskje Arctic Tour etter Tour de France. Det er meget spennende idé, men rittkalenderen er i utgangspunktet alltid så tettpakket.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!