Sport

Etter VM-gullet advarte Warholms trener mot én ting. Nå har det skjedd.

Nordmannens konkurrent imponerte stort i Diamond League. – Det er litt kjipt, sier ekspert.

Karsten Warholm må bite tennene sammen for å hamle opp med Abderrahman Samba. Her er han under innendørs-NM i februar.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

9. august 2017: Karsten Warholm hadde akkurat vunnet VM-gull, som 21-åring. Var det starten på en totaldominans på 400 meter hekk? Trener Leif Olav Alnes var opptatt av å ikke «forskuttere». Han advarte mot at det plutselig kunne dukke opp nye utfordrere.

– Men han dukket opp fortere enn de hadde trodd, tror jeg, sier Johan Kaggestad.

TV 2-eksperten snakker om Abderrahman Samba fra Qatar – som imponerte stort under Diamond League-stevnet i Roma torsdag.

Supertiden på 47.48 var ikke bare nok til å dytte Karsten Warholm ned til annenplass. Den var også et tegn på den fryktinngytende rivaliseringen friidrettsverdenen har i vente.

– Dette blir en veldig kul duell de neste 4–5 årene. Det er litt kjipt at Samba har kommet frem nå. Jeg hadde håpet at Warholm skulle ta OL-gullet (i Tokyo i 2020, journ.anm.) ganske greit, sier tidligere norgesmester på 400 meter Quincy Douglas, som også har jobbet som Eurosport-kommentator.

  • Les hvordan Warholm selv vurderte sesongdebuten i Roma her.
Abderrahman Samba jublet hemningsløst etter seieren i Roma.

Dette imponerte Kaggestad spesielt mye

Fem måneder før Karsten Warholm ble født, nærmere bestemt 5. september 1995, kom Abderrahman Samba til verden.

Han kommer opprinnelig fra Mauritania i Vest-Afrika, men har representert Qatar siden mai 2016.

22-åringen er fortsatt ganske ukjent. Men nå har han tvunget seg inn i friidrettsverdenenes bevissthet – gjennom en formidabel utvikling.

Før London-VM, der han ble nummer syv i finalen, hadde Samba en bestenotering på 48.31. Ti måneder senere er den personlige rekorden flyttet ned 83 hundredeler.

– Han var ikke verdens beste i fjor, men nå er han verdens beste, sier Johan Kaggestad, som ble spesielt imponert over én ting:

– Han var helt løs og ledig på oppløpssiden, uten antydning til å være stiv i muskulaturen.

«Helt overbevist» om Warholm-revansje

Det var nettopp på oppløpssiden Samba avgjorde løpet i Roma. I mål var han fire hundredeler foran Warholm.

Mens Samba vant i sesongdebuten i Doha allerede 4. mai, var Roma-løpet Warholms første konkurranse utendørs i år. Det kan bety at nordmannen er enda hvassere under Bislett Games på torsdag.

– Det er uvanlig ikke å forbedre seg fra første til andre løp i sesongen, sier Johan Kaggestad, som jobbet som blant annet vært trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard tror på umiddelbar Warholm-revansje på Bislett.

– Hvis hjemmepublikumet støtter Warholm skikkelig og han gir alt, så vinner han. Det er jeg helt overbevist om, sier den tidligere sprinteren John Ertzgaard.

Les mer om

  1. Karsten Warholm
  2. Friidrett